Zero A6M5 - kolorystyka

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Zero A6M5 - kolorystyka

Postprzez zegeye » wtorek, 21 września 2010, 23:05

donalyah00 napisał(a):Wydaje mi się, że pod koniec wojny panował w tej jednostce niezły mętlik.

Czemu tak sadzisz?

donalyah00 napisał(a): albo po prostu wjednostce panował kompletny miks wersji Reisena (A6M5a - YoD-126, A6M5c - YoD-127). Jako ciekawostkę dodam, że zidentyfikowano też nocną modyfikację wersji A6M5b - z dwoma działkami 20 mm strzelającymi do góry przez tył kokpitu - numer id: YoD-129. :)

W yokosuka kokutai nie panowal mętlik, a miks kompletny nie dotyczył tylko Reisena. ;o) Pod koniec wojny poprostu wykorzystywano w niej wszystkie dostępne typy samolotów. Priorytetem była obrona wysp macierzystych. Nie oznacza to jednak mętliku czy bałaganu. :lol:
A co do Reisena YoD - 129 to miał on tylko jedno działko strzelające ukosem w górę z tylnej częsci kabiny.
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Reklama

Postprzez donalyah00 » środa, 22 września 2010, 07:51

zegeye napisał(a):
donalyah00 napisał(a):Wydaje mi się, że pod koniec wojny panował w tej jednostce niezły mętlik.

Czemu tak sadzisz?

zegeye napisał(a):Pod koniec wojny poprostu wykorzystywano w niej wszystkie dostępne typy samolotów.

Właśnie dlatego. ;o) A poważniej - w porównaniu do uporządkowanych (jednolite wyposażenie w samoloty) jednostek RAF-u czy USAF-u - Japończycy latali praktycznie na tym co się da (tylko na to pozwalała ich sytuacja militarna). Zgodzę się natomiast, że IJN wypadało lepiej na tym polu niż IJA.

zegeye napisał(a):A co do Reisena YoD - 129 to miał on tylko jedno działko strzelające ukosem w górę z tylnej częsci kabiny.

Zgadza się - dzięki za korektę.
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez Georg01 » środa, 22 września 2010, 09:20

zegeye napisał(a):
donalyah00 napisał(a): albo po prostu wjednostce panował kompletny miks wersji Reisena (A6M5a - YoD-126, A6M5c - YoD-127). Jako ciekawostkę dodam, że zidentyfikowano też nocną modyfikację wersji A6M5b - z dwoma działkami 20 mm strzelającymi do góry przez tył kokpitu - numer id: YoD-129. :)

W yokosuka kokutai nie panowal mętlik, a miks kompletny nie dotyczył tylko Reisena. ;o) Pod koniec wojny poprostu wykorzystywano w niej wszystkie dostępne typy samolotów. Priorytetem była obrona wysp macierzystych. Nie oznacza to jednak mętliku czy bałaganu. :lol:

Co ma do tematu porządek w Yokosuka Kokutai ? YoD-126 to maszyna z 302 Kokutai ;o)
Georg01

Postprzez zegeye » środa, 22 września 2010, 11:35

Georg01 napisał(a):Co ma do tematu porządek w Yokosuka Kokutai ? YoD-126 to maszyna z 302 Kokutai ;o)

Racja. Mój błąd. Przepraszam. Zasugerowałem się przedrostkiem Yo. To przez to że kolega sygnalizował bałagan w jednostce, a ja zbyt emocjonalnie do tego podszedłem :oops: Oczywiście wszystkie słowa yokosuka w moim poście powinny być zmienione na 302 grupa powietrzna.
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste