MiG-15 1:72 Airfix

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

MiG-15 1:72 Airfix

Postprzez ariel007 » wtorek, 21 września 2010, 20:58

Witam wszystkich.

Oto mój 3 model (sklejony po 25 latach przerwy) a pierwszy jaki odważyłem się pokazać publicznie. Nie bijcie za mocno. ;o)

Model malowany Humbrolami pędzlami. Brudzenie temperami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Niech się rury pną do góry...
In thrust we trust!
ariel007

Reklama

Re: MiG-15 1:72 Airfix

Postprzez dewertus » wtorek, 21 września 2010, 22:43

Od siebie dodam tylko, że w/g pewnego rosyjskiego źródła dotyczącego Wojny w Korei na tym samolocie latał Michaił Siergiejewicz Ponomariow, as legitymujący się 175 lotami bojowymi, w czasie których brał udział w 96 walkach powietrznych uzyskując 10 zwycięstw :D

Osobiście mi się model podoba, a dodatkowe punkty zbiera za wątek koreański. ;o)

P.S Jakieś miejsca wymagające specjalnego taktowania lub czyhające niespodzianki (MiGuś ostatnio coś mi się w magazynku wiercić zaczął...)?
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Slash » środa, 22 września 2010, 08:43

Wirtuozi komponowania podstawek zapewne ujrzą w tym wintage, no wiesz... ta figurka w środku to prawie jak za peerelu ;o)
Jednakże, poza malowaniem ram kabiny i błyszczącymi (?) oponami jest naprawdę fajnie. Biją po oczach rowy podziału modelu. No ale taka specyfika zestawu Airfixa. Wydaje mi się też, że sam model ma w złym miejscu kabinę, chyba powinna być lekko bardziej z przodu. Airfix ma fajne kalkomanie i w ogóle, fajnie wygląda jak na Airfix'y, ale póki co składuje na magazynie model Hobby Bosa. Mam też wrażenie, że brudząc model położyłeś washa po całości. Przez to lekko uwypukliłeś pędzlowanie. Nie mniej bardzo dobre pędzlowanie. Czekam na A-6 ;o)
Slash

Postprzez Mac Eyka » środa, 22 września 2010, 09:00

Nie no fajny ten twój MiGuś.
Napisz kilka słów jak ci się nad nim pracowało. Czy jest dobrze sklejalny i czy nie miałeś potrzeby używania większej ilości szpachli.
A na przyszłość. Jak kładziesz werniks lakierem bezbarwnym (ewentualnie jego "suplementem diety") to uważaj na elementy oszklenia. Na zdjęciach widać, że zostały zmatowione.
No i te czarne pasy na skrzydłach, chodniki, winny być matowe. Toż to coś na kształt gumy.
Ale ogólnie gratuluje, fajowy. Choć ta pacynka w kabinie jakaś taka, ni przypiął ni wypiął.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez ariel007 » środa, 22 września 2010, 10:26

Slash napisał(a):Wirtuozi komponowania podstawek zapewne ujrzą w tym wintage, no wiesz... ta figurka w środku to prawie jak za peerelu ;o)

Z tego co czytałem takie same (figurki) są w nowych Harierach wypuszczonych przez Airfix-a :mrgreen: Ot taki psikus.

Slash napisał(a):Jednakże, poza malowaniem ram kabiny i błyszczącymi (?) oponami jest naprawdę fajnie. Biją po oczach rowy podziału modelu. No ale taka specyfika zestawu Airfixa. Wydaje mi się też, że sam model ma w złym miejscu kabinę, chyba powinna być lekko bardziej z przodu. Airfix ma fajne kalkomanie i w ogóle, fajnie wygląda jak na Airfix'y, ale póki co składuje na magazynie model Hobby Bosa. Mam też wrażenie, że brudząc model położyłeś washa po całości. Przez to lekko uwypukliłeś pędzlowanie. Nie mniej bardzo dobre pędzlowanie. Czekam na A-6 ;o)

Kabina - każda kolejna to nauka. Teraz było lepiej niż poprzednie (niepokazywalne) ale i tak trochę to spaprałem bo pod srebro dałem Surfacera 1200 i lekko wpłynęło pod taśmę i maskol, obiecuję poprawę.

Opony - były pomalowane matem (mieszanka czarnej z szarą) ale cały model jest psiknięty Mr.Top Coat Semi-Gloss i jak widać jest tu mniej Semi a bardziej Gloss. Poprawię je jak kupię jakiś matowy lakier (teraz mam same semi i Sido).

Brudzenie - jak zacząłem go brudzić i zobaczyłem co wyszło :shock: to zadysponowałem: "NA MYJNIĘ" i tak teraz wygląda biedaczek: niedoszorowany.

A co do A-6 to zabieram się za niego zaraz po urlopie czyli w październiku.
In thrust we trust!
ariel007

Postprzez ariel007 » piątek, 17 grudnia 2010, 10:13

Mały update: doklejona antena (żyłka) i polakierowane matem koła i maty na skrzydłach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
In thrust we trust!
ariel007

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli