PiotrS napisał(a):hacz napisał(a): Jeżeli checz mogę podesłać ci na emaila zdjęcia kolorowego profilu tej maszyny ( Kagero Fighters over Japan Vol. I).
Poproszę, zobaczymy co rysownik dojrzał na tych zdjęciach
Nie wiem co dało Kagero, ale możesz sobie darować, wobec tego co tu zamieszczę:

Nie sądzę by jakieś polskie wydawnictwo mogło zaproponować coś bardziej wiarygodnego od japońskich źródeł. Wszystkie zdjęcia i rysunki pochodzą z książki ''Hien Fighter Group – a pictorial history of the 244 sentai, Tokyo's Defenders''
Zwróć uwagę na kamuflowane lotki i niewielkie ślady ciemnej farby wzdłuż białych pasów obrony terytorialnej. Autor opracowania sugeruje że samolot ten posiadał wcześniej kamuflaż (między grudniem 1944 a styczniem 45) po czym był NMF a w marcu 1945 roku ponownie go kamuflowano.
PiotrS napisał(a):Właśnie o to chodziło, dzięki serdeczne. Ten dinks na tle błyskawicy to uchwyt do dyszy venturiego? Ciekawe, że na zdjęciach w locie widać normalną dyszę.
Tak. Na tym zdjęciu dysza jest zdemontowana. Widać tylko jej podłączenie. (coś jak kabelek wychodzący z płatowca i jakaś łączka)
Co do rur wydechu. Nie podałeś skali modelu. Ale jeśli fabryczne cię nie satysfakcjonują to może Quicboost coś ma w ofercie. Napewno mają do messerów. Jeśli już to myślę że jakieś wczesne wersje wchodzą w grę. Może E albo F.