Właśnie skończyłem Hawker Tempesta, i z w związku z tym zakładam nowy wątek. Zestaw dla wielu doskonale znany, ja będę go robił pierwszy raz. Wybór padł na malowanie majora Helmuta Wick'a: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/95/Bf109E4_Wick_Gr.Ko.gelb_kl.96.jpg/800px-Bf109E4_Wick_Gr.Ko.gelb_kl.96.jpg. Malowanie mi się spodobało bo jest dość wymagające i zawsze marzyłem o Messerze z Bitwy o Anglię.
Muszę się zagłębić w temat kolorystyki, bo chciałby pomalować model farbami Tamiyi lub Gunze H (te drugie pewnie odpadają).
Model chcę zbudować nie zagłębiając się w szczegóły budowy, natomiast skupię się na jak najdokładniejszym malowaniu - mam nadzieję, że mi w tym pomożecie. Sam już trochę szperałem w internecie. Największym wyzwaniem będzie oczywiście namalowanie plamek, które w rzeczywistości były zrobione gąbką namoczoną w farbie.
Zastanawiałem się, czy nie umieścić żywicznego silnika, jednak muszę się jeszcze zorientować jakie zestawy są dostępne i jak pasują do modelu. Osobiście zależy mi na jak najszybszym skończeniu modelu przy maksymalnej radości z modelarstwa.
Pozdrawiam!
Michał