RWD-8 pws Mastercraft 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

RWD-8 pws Mastercraft 1/72

Postprzez Ganz » sobota, 25 września 2010, 15:47

Obrazek

Obrazek

Witam wszystkich forumowiczów!

Zabieram się za pierwszy model prezentowany na tym forum, czyli RWD-8 w wersji "pws", a zarazem pierwszy po długiej przerwie od modelarstwa. Będzie to model robiony prosto z pudła od firmy Mastercraft. Zamierzam jednak w nim zrobić drobne waloryzacje "babcinnymi" sposobami, aby upodobnić go do wersji pws. To co mamy w pudełku pasuje raczej na wersje dwl. Na razie umyłem wypraski. Po napisaniu posta zabieram się za robotę. ;-)

Mam jeszcze parę pytać do Was:
1) Czy ktoś dysponuje zdjęciami rury wydechowej? W wersji pws była inna niż w dwl?
2) Czy ktoś dysponuje zdjęciami samolotu o numerze 25 z CWL Dęblin (to co jest na kalkach od producenta)? P.S. Tak szukałem w internecie ;-) Ewentualnie mogą być zdjęcia innego jeśłi są ładne i dokładne.
Ganz

Reklama

modele polskich samolotów

Re: RWD-8 pws Mastercraft 1/72

Postprzez jarek38 » sobota, 25 września 2010, 16:06

Wejdź do NAC (Narodowe archiwum cyfrowe), są tam piękne zdjęcia dokładnie tych rzeczy, które szukasz.
Masz Fanatyka Plastiku z 8-ką?
Są tam opisane wady modelu i fajnie pokazane różnice(podstawowe) między wytwórniami DWL i PWS.
jarek38

Postprzez Cichociemny » niedziela, 26 września 2010, 00:25

Witaj na forum.

Ganz napisał(a):od firmy Mastercraft

Oj panie, coś pan kręcisz. Przecież wyraźnie widzę że to "Mister Craft". ;o) Swoją drogą "Spaish Cyvil War" też dobre.

Zobaczymy co z tego zestawu uda Ci się stworzyć.
Cichociemny

Postprzez Ganz » niedziela, 26 września 2010, 07:13

jarek38 napisał(a):Wejdź do NAC (Narodowe archiwum cyfrowe), są tam piękne zdjęcia dokładnie tych rzeczy, które szukasz.
Masz Fanatyka Plastiku z 8-ką?
Są tam opisane wady modelu i fajnie pokazane różnice(podstawowe) między wytwórniami DWL i PWS.

Byłem na stronie NAC. Są rzeczywiście zdjęcia RWD-8, ale nie ma zdjęć tej rury o którą się rozchodzi. ;-)

Niestety nie mam Fanatyka Plastiku z 8-ką. :( Wszystko co mam, to stare TBiU plus fotki z znalezione w necie.

Cichociemny napisał(a):Witaj na forum.

Ganz napisał(a):od firmy Mastercraft

Oj panie, coś pan kręcisz. Przecież wyraźnie widzę że to "Mister Craft". ;o) Swoją drogą "Spaish Cyvil War" też dobre.

Zobaczymy co z tego zestawu uda Ci się stworzyć.

Tego nie zauważyłem. ;-) Widziałem tylko błędy w "Spaish Cyvil War". Swoją drogą z tym "MisterCraft" to trochę tak, jakby ktoś zrobił błąd w swoim nazwisku. ;-)
Ganz

Postprzez RAV » niedziela, 26 września 2010, 07:54

Ganz napisał(a):Swoją drogą z tym "MisterCraft" to trochę tak, jakby ktoś zrobił błąd w swoim nazwisku. ;-)

...albo je zmienił, żeby odciąć się od niechlubnej przeszłości.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Botan » niedziela, 26 września 2010, 08:47

Podesłałem trochę materiałów.

A w jakim malowaniu planujesz go zrobić?
Obrazek
Botan

Postprzez Ganz » niedziela, 26 września 2010, 11:04

Botan napisał(a):Podesłałem trochę materiałów.

A w jakim malowaniu planujesz go zrobić?

Dzięki. :) Chcę, żeby było to malowanie polskie, najlepiej wojskowe.
Ganz

Postprzez Ganz » niedziela, 26 września 2010, 15:42

Obrazek

Oto pierwsze efekty. Zaszpachlowałem ślady po wypychaczach w kadłubie. Ponieważ wersja pws miała zdejmowaną przegrodę w takiej to postaci będzie prezentowany mój model. Dodatkowo dorobiłem z puszki po napoju pasy w siedzisku pilotów (choć i tak ten fotel do rzeczywistego nie jest zbyt podobny). Oprócz tego z tego samego materiały dorabiam zegary pilota. Iglakami wyciąłem otwory i nakleiłem na kawałek plastiku.
Ganz

Powrót do Lotnictwo - warsztat