B-2 Spirit Testors 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: B-2 Spirit Testors 1:72

Postprzez Ralf_S » niedziela, 26 września 2010, 20:21

Albatros pod półką :P :?:
Czekasz na model ;o) ?
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Reklama

Postprzez Lucas HS » niedziela, 26 września 2010, 21:44

PS:
Fotki pokryw podwozia przedniego, nad którymi właśnie pracuję - teraz są w trakcie malowania na biało, te szpreje to wygodne jednak są!
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Lucas HS

Postprzez Lucas HS » środa, 29 września 2010, 21:15

Witam!
Ogłaszam wszem i wobec, że model został zniszczony... Lakier matowy na dolnych powierzchniach zważył się, co będzie wymagało pomalowania od nowa połowy spodu... Zostały dwa dni do wyjazdu - może zdążę. Trzeba jeszcze położyć kalki na górne pow. i to polakierować. Dokleić kilka elementów i zrobić do końca podstawkę. Zamówiłem sobie arkusz PCV o odpowiednich wymiarach, nagniotłem linie podziałowe, przykleiłem paski folii samoprzylepnej na której wycięte zostały owale, mające imitować kratki dylatacyjne wzdłuż pasa. Pomalowałem toto, zwashowałem. Jutro po szkole kupię matę trawiastą coby obok płyty lotniska przykleić. Podstawka dostała "nóżki", oraz instalację el. i o dziwo wszystko działa! Trzeba teraz skombinować klej przewodzący prąd, żeby przykleić takie małe druciki w modelu - zlutować nie mogę, bo podwozie pójdzie się j... no na spacer... Czy ktoś może mnie szybko wspomóc informacją na temat czegos takiego? Ogólnie mam cichą nadzieję, ze zdążę, ale... niestety może odbyć się to kosztem modelu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
Obrazek
Lucas HS

Postprzez _iceboy » środa, 29 września 2010, 21:31

Mówiłem ci, niski jest, doklej do podstawki i na razie po kłopocie :P . Później się poprawi. Ale on powinien chyba wzdłuż linii centralnej jechać prawda? tak wygląda troszkę dziwnie.
_iceboy

Postprzez Lucas HS » środa, 29 września 2010, 21:49

Dziwnie, ale prawdziwie przyjacielu :)
Obrazek
Obrazek
Lucas HS

Postprzez _iceboy » środa, 29 września 2010, 22:51

A to psikus :) , obowiązkowo machnij fotkę przy podstawce, coby rozwiać te same wątpliwości.. większa i lepsza jakość:
Obrazek
_iceboy

Postprzez spiton » czwartek, 30 września 2010, 00:48

A gdzie się wybierasz ??
spiton

Postprzez Lucas HS » czwartek, 30 września 2010, 06:15

Dzięki Icek! Dobry pomysł, szkoda, ze to inny egzemplarz B-2, ale cóż.

Spiton - do Warszawy na konkurs jadę - będziesz?!
Obrazek
Lucas HS

Postprzez piotr dmitruk » czwartek, 30 września 2010, 12:16

Lucas HS napisał(a):Ogłaszam wszem i wobec, że model został zniszczony... Lakier matowy na dolnych powierzchniach zważył się, co będzie wymagało pomalowania od nowa połowy spodu...
Co to znaczy zważył się? Pokaż, może da się coś z tym zrobić. Białe plamki? Czasem takie znikają pod warstwą Sidoluksu.
Trzeba teraz skombinować klej przewodzący prąd, żeby przykleić takie małe druciki w modelu - zlutować nie mogę, bo podwozie pójdzie się j... no na spacer... Czy ktoś może mnie szybko wspomóc informacją na temat czegos takiego?

W sklepach motoryzacyjnych klej do reperacji ścieżek ogrzewających szybę.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Lucas HS » czwartek, 30 września 2010, 20:43

Dzięki, pomogłeś mi! Jutro pochodzę po mieście i poszukam. Najwyżej będzie bez oświetlenia na wystawie. Tym czasem ostatnie fotki, bo mama zabiera aparat na wakacje. Do podstawki dokleiłem matę trawiastą, którą wycieniowałem aerografem, oraz dokleiłem listwy na podstawę podstawki. Jutro okleję obrzeża czarną, matową folią. Wtedy podstawka będzie 100% finished. Wrzucam fotki stanu dolnych powierzchni modelu. Nie wygląda to dobrze, a mam półtora posiedzenia modelarskiego, żeby to wykończyć i spakować! Na górę B-2 położyłem lakier bezbarwny. Dziś położę kalkomanie, oraz polakieruję toto na mat. Może wyszlifuję też spód i kolorkiem poprawię. Oby się udało, trzymajcie kciuki.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdro!
Obrazek
Lucas HS

Postprzez _iceboy » czwartek, 30 września 2010, 21:24

Spód nie wygląda najgorzej. Papier ścierny ok 1000, jakaś chusteczka albo coś innego i polerka, po prostu odmaluj te miejsca, bez żadnego zmywania.

Jest dobrze, jeszcze żółtą linię centralną poproszę :mrgreen: i najlepiej "Fallow me" :mrgreen:
_iceboy

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 1 października 2010, 09:38

Spróbuj na jednym zamaskowanym panelu trzasnąć sido, albo inny lakier bezbarwny, jest szansa, że to zniknie. Poprawić zawsze zdążysz, bo to próba na pięć minut roboty. trzymam kciuki!
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez raptorf22 » piątek, 1 października 2010, 10:11

Jak radzą koledzy, ja bym wziął papier nawet mniejszej gradacji, 2000, 2500, smyrnij to delikatnie i zobacz co będzie. Potem jak radzi Piotr Sido albo lakier błyszczący i może to uratujesz. Co to za lakier?
raptorf22

Postprzez Lucas HS » piątek, 1 października 2010, 13:11

Lakier to motip. Kładziony na Gunze wylgadał super. Po szluifowaniu papierkiem 2000 go (motipa) i ponownym natrysku powstało to co widać. Stawiam, ze niedokładnie kurz zmyłem i lakier nie miał do czego się przyczepić.
Położyłem kalki na górne pow. i polakierowałem Gunze C. Pomarszczyły się bardzo mocno. Ale walczę! Boki podstawki okleiłem czarną folią samoprzylepną, a na czołową ścianę podstawki nakleiłem napis wycięty na ploterze. Do obejrzenia na żywo :) Modelu nie skończę na 100%, ale może nie będzie wstydu...

Dostałem z Lidlu fajne kartony po bananach. Idę zrobić zabezpieczenie na model, spakować się do Warszawy, a potem robić B-2 do oporu!!
Obrazek
Lucas HS

Postprzez Slash » piątek, 1 października 2010, 13:18

Nie jestem pewien komu miałożby być wstyd. Cyba co najwyżej niektórym specjalistom od modelarstwa, których staż w profesji sięga znacznie dalej jak zaczątki Twojego żywota ;o)
Slash

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat