Międzynarodowy Festiwal Modelarski - Warszawa 2010

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: Międzynarodowy Festiwal Modelarski - Warszawa 2010

Postprzez Slash » niedziela, 3 października 2010, 21:45

Stroju napisał(a):wczoraj jakiegoś mautliera widziałem, w 72,

Fakt, mogło coś być w 72 wczoraj, bo uwagę na to zwróciłem dopiero dziś. Niemniej jednak chodzi o 35 skalę. Tę dziś przejrzałem dokładnie i... Dla tego spytałem na forum ;o)
Slash

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Maikel » niedziela, 3 października 2010, 22:00

Panowie, a czy były jakieś nagrody rzeczowe (że tak powiem)?
Jakie to były nagrody? :->
http://maikel.iportfolio.pl/
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma to większego znaczenia ale ważne jest żeby to zrobić,
bo nikt inny nie zrobi tego za Ciebie.

Pozdrawiam, Michał.
Maikel

Postprzez Stroju » niedziela, 3 października 2010, 22:07

A w 35 mautilera to faktycznie nie widziałem, może jakaś samoistna kreacja modelu z wolnych cząstek na czas oceny :mrgreen:

Maikel napisał(a):Panowie, a czy były jakieś nagrody rzeczowe (że tak powiem)?

A były, i to dobre, za pierwsze i drugie miejsca modele, a za trzecie małe modele lub kilka publikacji, głównie walkaround'ów.
Ja np. dostałem Zveździanego Mercedesa L4500 w 35, był jakieś trumpkowe pojazdy, sporo samolotów, artyleria, okręty, można było na okazję ładną trafić.
Stroju

Postprzez Slash » niedziela, 3 października 2010, 22:15

Maikel, Twój był ten Mig-15 w 1:48?

Z daleka nie wyglądał źle, z bliska rzucały się w oczy mazy po pędzlu. Wrzuć coś ze swoich modeli na forum. Koledzy dopowiedzą jak zrobić, żeby na przyszłość było lepiej ;o)
Slash

Postprzez Patterson » niedziela, 3 października 2010, 22:24

Odpowiadając na pytanie, tak lekko się pochwalę, dostałem dwie nagrody. pierwsza to pakiet od Kagero , a w nim nowy numer Armii z ciekawym artykułem o Strykerach, (ale to tak na marginesie) dwie książki z serii "kroniki wojenne", dwa Topshots'y (o M35A2C, oraz AN-26), dwie monografie (Studebeker US6, oraz Kubelwagen), a także broszurkę wydawniczą i katalog lipiec- grudzień 2010. Zatem paczka syta, zwłaszcza ostatnie monografie o Studebekerze i Kubelku mi przypasowały, bo modele są w planach. :)

Obrazek

Druga nagroda to Trumpkowy Grasshopper. :)

Obrazek
Patterson

rpm2

Postprzez Robert P. » niedziela, 3 października 2010, 22:31

Szkoda, że organizatorzy innych konkursów tak się nie starają z nagrodami.
...cars that were like wild ferocious animals.
Robert P.

Postprzez Ostach » niedziela, 3 października 2010, 22:40

Impreza bardzo udana jak dla mnie. Atmosfera i kontakty z kolegami po fachu super! Zgrzyty były, ale można przymknąć oko bo modeli dużo, poziom wysoki i właśnie atmosfera super. Co do sędziowania to można mieć różne zdanie (STUG III w kołowych, mój niebieski Avenger lepszy od Ki-115 Tomka - dwa przykłady absurdów); może następnym razem będzie lepiej jesli o to chodzi. Konkurs cały poszedłby gładko gdyby dwa dni przed nim organizatorzy przemyśleli kolejność i czas robienia pewnych rzeczy. Trochę się nawkurzałem - za to przepraszam organizatorów bo może nie powinienem tak warczeć. Nagrody za to CZAD!!! Za I miejsce zdobyte przez niebieskiego Avengera trafiłem dokładnie ten model do którego się przymierzałem - Karasia A. A za II miejsce zdobyte przez U-995 (spokojnie, już więcej go nie wezmę na imprezę tej serii) dostałem małego U-boota IXC od Mirage w 1:350. Plus dwa tomiki opowiadań - lotniczy i podwodny (U-boot! U-boot!)

ogólnie impreza mimo zgrzytów udana i będę miło ją wspominał.

Pozdrowienia dla wszystkich kolegów z forów i również dla organizatorów!
Ostatnio edytowano niedziela, 3 października 2010, 22:46 przez Ostach, łącznie edytowano 1 raz
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez Patterson » niedziela, 3 października 2010, 22:43

Nagrody bardzo fajne. :) Jeszcze tylko żeby wejść w posiadanie dyplomów coby mieć pamiątkę z pierwszego występu :) i sukces byłby pełen.
Patterson

rpm2

Postprzez tomek_chacewicz » niedziela, 3 października 2010, 22:53

Zgadzam się, było trochę bałaganu i kilka wpadek organizacyjnych ale wszystko do przemyślenia i poprawienia za rok. Cieszy spora ilość modeli i dość wysoki poziom. Nagrody rzeczywiście bardzo fajne, ja dostałem dwa modele w siedemdwójce i wyżej wspomniany komplecik książek a jakby ktoś wybierał się po dyplomy to proszę o cynk.
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Robert P. » poniedziałek, 4 października 2010, 08:42

Obrazek
Czyj ten ciągnik? Jak dla mnie bije na głowę resztę zabawek z tej kategorii (bez urazy dla "cywilów" oczywiście).
...cars that were like wild ferocious animals.
Robert P.

Postprzez epheli » poniedziałek, 4 października 2010, 08:48

Dla mnie impreza super, co mi przeszkadzało:
1) Fatalne światło - po kilku godzinach oglądania modeli bolały oczy
2) Tragiczne warunki do fotografowania - model na modelu i do tego tło w postaci kompów lub półek z książkami
3) Marginalizowanie tematu okrętów w skali 1:350 i wyżej - wszystko w jednym worku z jednej strony modele wielkości palca i ogromny U-Boot siódemka lub rycząca Quenn Mary. Skoro pancerka i samoloty są tak mocno zróżnicowane względem klasy to dlaczego nie ma przynajmniej dwóch kategorii w szkutniczym plastikowym np 350 razem ze 144 oraz 72 i wyżej.

Startowałem pierwszy raz i było fajnie, ciekawe doświadczenia i na żywo dużo więcej widać jeśli chodzi o technikę :)
epheli

Postprzez Mac Eyka » poniedziałek, 4 października 2010, 09:09

Mnie uderzyło jedno. Z kolegą przynieśliśmy swoją kolekcję modeli na wystawę a nie na konkurs. I chyba byliśmy jedynymi którzy wystawili coś pozakonkursowo z plastiku (Jeśli ktoś inny wystawiał coś pozakonkursowo, a ja nie zauważyłem to przepraszam).
Wyglądało, że część modeli została zgłoszona do konkursu nieco na siłę. Dlatego też w konkursie startowały takie modele jak niepomalowany Hurricane (pewnikiem dzieło jakiegoś dziecka, ale jednak nie pasował do konkursu).
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez tomek_chacewicz » poniedziałek, 4 października 2010, 09:30

Marcin "mnowogro" postawił kilka swoich małych pojazdów bez zgłaszania do konkursu a szkoda bo pudło miałby w kieszeni.
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Maikel » poniedziałek, 4 października 2010, 10:28

Slash napisał(a):Maikel, Twój był ten Mig-15 w 1:48?

Z daleka nie wyglądał źle, z bliska rzucały się w oczy mazy po pędzlu. Wrzuć coś ze swoich modeli na forum. Koledzy dopowiedzą jak zrobić, żeby na przyszłość było lepiej ;o)

No tak, MiG był mój. Wiem że nie niedokładny... Malowany był lakeirem samochodowym :P
Za rok Wam pokaże coś ekstra. Jest w trakcie roboty... (tajemnica) :mrgreen:
http://maikel.iportfolio.pl/
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma to większego znaczenia ale ważne jest żeby to zrobić,
bo nikt inny nie zrobi tego za Ciebie.

Pozdrawiam, Michał.
Maikel

Postprzez merlin_PL » poniedziałek, 4 października 2010, 10:38

Festiwal mamy za nami. Ja około 20.00 wysiadłem z pociągu.przespałem noc. Byłem tam dwa dni bo koledzy o pomoc prosili przy organizacji. Czas na wniosk co do konkursu).

Plusy dodatnie :

- dużo modeli ( wg mnie więcej niż w ubiegłym roku w Lublinie )
- generalnie wg mnie wysoki poziom przynajmniej znacznej części modeli
- możliwość zobaczenia się z ludźmi , możliwość poznania osób znanych z nicków i zobaczenia modeli często znanych tylko z relacji na forach lub prasie modelarskiej.
- nagrodzeni twierdzą , że nagrody były OK to to tez cieszy.
Reasumując towarzystwo ( aczkolwiek nie całe ) ruszyło się i zaczeo do niego docierać,że taka impreza moze być fajnym wspomnieniem,

Plusy ujemne :

niestety organizacja trochę zawiodła w zakresie :

- klas modeli ( na festiwalu zaproponowano niektóre klasy tytułem eksperymentu i eksperyment nie do końca wypalił i chyba czas na zmiany
- zgłaszania modeli do okreslonych klas. Wyszło kilka nieporozumień. Błędem jest , że nie stosowano zasady, że organizatorzy mogą z takich czy innych względów przesunąć model z jednej klasy do drugiej.
- sędziowania. Może to dziwnie brzmi, ale łapankę na składy trzeba było faktycznie zrobić.
- wręczenia nagród . Fajnie jest pogadać i pożartować , ale niektórzy modelarze przedreptywali z nogi na nogę, bo pociąg do Gdyni był i jeszcze 6 h jazdy ich czekało

Wyjasnienia :

- umieszczenie części modeli w oddzielnej sali było spowodowane faktem, że w ramach festiwalu rozgrywany był konkurs mikromodeli. Zasadne było go wydzielenie i w mojej ocenie dzięki temu uniknięto sytuacji , że modele zginęły w tłumie " wiekszych braci.

Wnioski końcowe.
Mimo wszystko uważam, że była to impreza udana. Ze względu na ilość wystawianych modeli była to jedna z większych imprez w Polsce. Strasznie mnie to cieszy. Mam nadzieję, że następna bedzie jeszcze lepsza. Nad stroną organizacyjną trzeba jeszcze popracować.
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea