Fixer MiG'a - plamy

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Fixer MiG'a - plamy

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 4 października 2010, 09:17

tja...albo tych które znamy.
W każdym razie nie jest to Wunderwaffe ten cały Fixer, zostają tłuste plamy, pigmentów nie wiąże w pełni, pigmenty w części znikają. Ja lepszego niczego nie znam ale po obejrzeniu DVD gdzie wszystko jest piękne cudne i wspaniałe się raczej zawiodłem.
Kuba P.

Reklama

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » poniedziałek, 4 października 2010, 09:34

Ja tez mimo poszukiwań lepszego nie znalazłem. To znaczy znalazłem lepszy, ale wyłącznie z mojej perspektywy- bo jest znacznie bardziej kłopotliwy w aplikacji. Jest jednak jedno małe 'ale'. Od dłuższego czasu migowskiego fixera już nie mam, ale odnoszę wrażenie, że mógł on na przestrzeni poszczególnych serii produkcyjnych zmienić się. Po czym wnoszę? otóż trzy lata temu, bez mała, pisałem
po zmieszaniu z pigmentem zaczyna wonieć jak humbrol [sam z siebie ma prawie niewyczuwalny zapach; dla mnie-palacza- w zasadzie jest bezwonne]
. Tymczasem gdy jakoś z miesiąc temu miałem w rękach migowski specyfik, to zapach miał on zdecydowanie wyraźny, niemal intensywny.
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez iras67 » poniedziałek, 4 października 2010, 09:48

Nie zabezpieczacie lakierem bezbarwnym po Fixie ?
edit. Muszę spróbować Withe Spirit z olejnym lakierem matowym M.Master, utrwalał ktoś takim czymś...?
Ostatnio edytowano poniedziałek, 4 października 2010, 10:03 przez iras67, łącznie edytowano 1 raz
iras67

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » poniedziałek, 4 października 2010, 09:55

no nie, bez sensu. Nie przypadkowo używa się fiksatywy a nie lakieru bezbarwnego do zabezpieczana pigmentow. Ta pierwsza, teoretyczie przynajmniej, w zaden sposób nie wpływa na wygląd, fakture i odcien pigmentów, lakier natomiast, mniej lub bardziej, ale jednak pigmenty zalewa, przyciemniając je i niwelujac matowośc zakurzenia.. itd.

Z drugiej strony sam niejednokrotnie błoto zrobione z pogmentów werniksowałem bardzo rozcienczonym tamiyowskim smoke, ale też w sytuacji, gdy miało być to błoto delikatnie wilgotne, a miejscami wręcz mokre

Tak na marginesie, takie kombinacje kojażą mi się z tymi, jakie miały miejsce na okoliczność poszukiwania zamienników dla rozcienczalników gunze.. Ja wiem, ze pigment fixer tani nie jest- to koszt mniej więcej flaszki 0,7 . Flaszke 0,7 robi się w jeden wieczór, buteleczka specyfiku miga, jeżeli nie bedzie się z niej popijało, to wystarczy na paredziesiąt modeli..
Ostatnio edytowano poniedziałek, 4 października 2010, 10:16 przez Kamil Feliks Sztarbała, łącznie edytowano 1 raz
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez iras67 » poniedziałek, 4 października 2010, 10:15

Nawet taki mocno rozcieńczony 10:1 na korzyść White spirt ?
iras67

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » poniedziałek, 4 października 2010, 10:17

Możesz poeksperymentować :>
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez iras67 » poniedziałek, 4 października 2010, 10:21

Trochę mnie osłabiło po pokryciu tego wszystkiego matem Gunze, taki ładny kolorystycznie efekt poszedł w niebyt :P .Wszystko się wytłumiło niektóre wyraźne rzeczy przestały być widoczne. A Vallejo ma swój Fixer?
Ostatnio edytowano poniedziałek, 4 października 2010, 10:27 przez iras67, łącznie edytowano 2 razy
iras67

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 4 października 2010, 10:23

Jak zalakierujesz pigmenty to w najlepszym wypadku zostaną tylko te najgrubiej położone a w najgorszym wyjdzie efekt ziarnistości humbrola.
Kuba P.

Postprzez Daniel iceman Gronowski » poniedziałek, 4 października 2010, 10:56

Tak na marginesie, takie kombinacje kojażą mi się z tymi, jakie miały miejsce na okoliczność poszukiwania zamienników dla rozcienczalników gunze..

Kamil o cenę nie chodzi, bo nie jest aż taka straszna, ale tak jak zauważył Kuba, o to że nie jest to produkt pozbawiony wad.

Pozdrawiam
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » poniedziałek, 4 października 2010, 11:04

No ale trzeba też wziąć pod uwagę to, że w zdecydowanej większosci przypadków, kłopoty z zachowaniem poszczególnych specyfików scharakteryzowac można krótko (sięgając do określeń informatycznych): PEBKAC
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez iras67 » poniedziałek, 4 października 2010, 11:40

Może powierzchnia pod ma duże znaczenie - sidolux, lakier błyszczący ,satynowy.I tłuszcz z paluchów...
PEBKAC- :mrgreen:
iras67

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 4 października 2010, 12:20

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):No ale trzeba też wziąć pod uwagę to, że w zdecydowanej większosci przypadków, kłopoty z zachowaniem poszczególnych specyfików scharakteryzowac można krótko (sięgając do określeń informatycznych): PEBKAC

Jaaaaa...PEBKAC, genau :D
Dobra, Daniel zobaczysz jak Tobie wyjdzie i napisz potem jaki rezultat.
Kuba P.

Postprzez eramus » sobota, 23 października 2010, 09:35

A zwykła terpentyna nie może być jako utrwalacz?
eramus

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje