Linki antenowe i naciągi w 1/72-jakie grube i z czego robić?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Linki antenowe i naciągi w 1/72-jakie grube i z czego robić?

Postprzez obłok » piątek, 8 października 2010, 15:46

Słyszałem o różnych pomysłach robienia linek antenowych i lin usztywniających np. płaty w skali 1/72. Zastanawiam się - bo nie znalazłem informacji - jakie były grube i jak je wiernie oddać w "królewskiej" skali. Może ktoś ma informacje na ten temat.
obłok

Reklama

Re: Linki antenowe i naciągi w 1/72-jakie grube i z czego robić?

Postprzez radoslaw6363 » piątek, 8 października 2010, 17:03

Linki antenowe i naciągi w 1/72 robię z włókien syntetycznych wyprutych z pończochy.Używam do klejenia kleju CA .
Grubość ? na zdjęciach zwykle linek nie widać np. Hawker Hurricane. Jak pomniejszysz linkę np. 5mm 72 razy to wyjdzie z tego 00nic !Modelarstwo to sztuka iluzji dlatego w ww. samolocie linkę anteny zrobiłem z pojedynczej ,,pajęczynki'' i jak ktoś chce to ją zobaczy :mrgreen:
Zapewne bardziej zaawansowani koledzy mają swoje sposoby na linki w modelu, jeżeli zechcą coś podpowiedzieć chętnie poczytam.
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez tomek_chacewicz » piątek, 8 października 2010, 23:58

Kiedyś w 72kach naciągi robiłem z nitki wyciągniętej z czarnej rajstopy, byłem b. zadowolony z efektu ale czasem tak ciężko się ją wyciąga a poza tym pozostawiona nienaciągnięta strasznie się zwija, rozwarstwia i plącze, że polecałbym cieniutką nitkę elastyczną(rozciąga się nawet 500%) poszukaj w pasmanteriach internetowych. Ja teraz takiej używam, tyle że trochę grubszej bo do 48ek i jest o wiele wygodniejsza w użyciu.
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Mac Eyka » sobota, 9 października 2010, 08:48

Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez obłok » sobota, 9 października 2010, 15:27

Dzięki za pomysły. A czy ktoś z kolegów ma świadomość jaką grubość miały te "olinowania" w rzeczywistości?
obłok

Postprzez tomek_chacewicz » sobota, 9 października 2010, 20:04

Struna do fortepianu.
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Grzegorz2107 » sobota, 9 października 2010, 21:10

tomek_chacewicz napisał(a):Struna do fortepianu.

Struny były używane w pionierskich konstrukcjach. W tych z lat PWS naciągi są już zróżnicowanej grubości, te które przenosiły większe obciążenia były oczywiście grubsze lub podwójne. W międzywojniu pojawiają się taśmy stalowe o przekroju kroplowym.
Przekroje wahały się od ok.4 do ok.8 mm w jednym płatowcu SE-5a.
Grzegorz2107

Postprzez tomek_chacewicz » sobota, 9 października 2010, 21:35

Wiem wiem, tak rzuciłem, poza tym mam pytanie czy kolega ma zamiar przeliczać średnice naciągów do skali i szukać odpowiednich nitek?
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Grzegorz2107 » sobota, 9 października 2010, 21:47

tomek_chacewicz napisał(a):Wiem wiem, tak rzuciłem, poza tym mam pytanie czy kolega ma zamiar przeliczać średnice naciągów do skali i szukać odpowiednich nitek?

W skali 1/72 to wątpliwe, ale w 1/48 można się o to pokusić. W 1/32 to już konieczność...
Grzegorz2107

Postprzez tomek_chacewicz » sobota, 9 października 2010, 21:58

Tzn pytanie kierowałem raczej do obłoka ;o) ja jestem jednak zdania żeby kierować się wyglądem gotowych naciągów żeby nie wyglądały karykaturalnie grubo(w drugą stronę trudno przegiąć) a nie przeliczać cyferki... w 72ce najbardziej skalowo wyglądają chyba nitki z rajstopy
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez obłok » niedziela, 10 października 2010, 22:14

Pytanie moje, a właściwie wątpliwość nie zrodziła się bynajmniej z chęci wykorzystania w skali 72 zdobyczy Królowej Nauk jaką według matematyków jest matematyka. Ponieważ do tej pory widziałem naciągi i linki antenowe z różnej grubości materiałów, a to nitki wcale nie cienkie, a to żyłki wędkarskie, a to - o zgrozo - włosy, co dłuższe, żon Braci Modelarzy i tak już chyba wystarczająco dotkniętych przez los, stąd mój dylemat. Dzięki za powyższe doswiadczenia i dywagacje.
obłok

Postprzez Aleksander » sobota, 16 października 2010, 17:14

Pozwolę się podczepić pod temat, bo i ja mam pytanie z bardzo bliskiej dziedziny - w modelu Albacore 1/48 oprócz linek stalowych, usztywnijących konstrukcję, są też (o zgrozo!) dość szerokie taśmy (chyba w Swordfishu też takie są) - o ile z linkami nie mam wielkich problemów (linka termokurczliwa), o tyle nie mam zielonego pojęcia, z czego można by te taśmy...
Jakieś sugestie?

EDIT - przepraszam, nie wiedziałem, że kilka postów niżej ten temat jest opisywany. Przepraszam za zaśmiecanie wątku!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Jaro_Su » poniedziałek, 25 października 2010, 10:15

A jak robisz, aby termokurczliwa się nie "rozkurczyła" albo może poleć konkretne, które używasz..... wolałbym nie eksperymentować...
Jaro_Su

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje