Zainspirowany pewną G2jką pokazywaną na forum wyciągnąłem z szafki model wersji G6 z Academy i tak się zastanawiam czy go sobie nie popełnić...
Ponieważ na samolotach, a tym bardziej "Messersznitach" znam się słabo mam pewne pytania.
Chcę wykonać maszynę z kokardami

Zdjęcia ze strony www.messerschmitt-bf109.de
Na stronie ten egzemplarz opisany jest jako G2/Trop, ex JG77, jednak pozbawiony jest on filtra na wlocie powietrza. Czy coś jeszcze z detali zewnętrznych wskazuje na to że jest to wersja Trop?
Co do zmian z wersji G6 na G2 doczytam w wątku w dziale Warsztat.
Teraz malowanie. Spód Trainer Yellow, góra w plamy Darg Green i ? Ocean Grey czy Dark Earth? Bardziej skłaniam się ku temu drugiemu, ale to tylko "przeczucie", nie mam pojęcia jak Brytyjczycy malowali zdobyczne maszyny. Kołpak śmigła biały, z czarną podstawą. Śmigło ma domalowane żółte końcówki jak w samolotach brytyjskich, ale same łopaty? Czarne czy pozostawione ciemnozielone (RLM71?). Swoją drogą - kołpak przemalowano ( mało popularne w RAFie ) czy pozostawiono w takich barwach jakie miał w JG77? Ostatnią niewiadomą dla mnie jest serial number nadany maszynie po zmianie właściciela. Pierwsza litera R a potem? N, M, H? Numer kończy się na 8, 728, 278, 228 lub 778. Druga i trzecia opcja wydają mi się najbardziej prawdopodobne, ale może gdzieś ten serial się pojawił i nie trzeba zgadywać?
Dziękuję za wszelką pomoc.