Rudlowski Ju 87G-1 STUKA 1:72 Academy

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Rudlowski Ju 87G-1 STUKA 1:72 Academy

Postprzez jachud3 » niedziela, 10 października 2010, 09:40

Hej! :)
Nie wytrzymałem i zaczynam warsztat mojego ulubionego samolotu z hakenkrojcem. In-box znajdziecie TUTAJ.
Z zestawu Academy postaram się zrobić maszynę pułkownika Hansa U. Rudla - więcej o pilocie tutaj.
Obrazek
Będzie to maszyna o literach kodowych T6+BB.
Obrazek
Obrazek
Źródło: http://www.bundesarchiv.de/index.html.de
Żadnych blaszek nie przewiduję, model z pudła powinien się ładnie prezentować na półce (nie zjecie mnie za to chyba? :lol:)

Tyle zrobiłem do tej pory, wliczając wczorajszy wieczór:

Obrazek
Najświeższy wyrób, jeszcze nie szlifowane/szpachlowane/wygładzone. Umyślnie zostawiłem szwy na rurach wydechowych, przynajmniej tyle mi odpadło z tzw. walorki :mrgreen:

Obrazek
Skrzydła już sklejone, jeszcze jakieś poprawki muszę wprowadzić do krawędzi natarcia.

Obrazek
Detal w kabinie nie najgorszy, może dodam od siebie jeszcze jakieś kabelki itp. (przy okazji - jeśli ktoś ma jakieś fajne fotki kabiny Stuki chętnie przygarnę :))

Obrazek
Dojdą obowiązkowo pasy z taśmy Tamyii. Ścianka za fotelem pilota i radia na niej "się szpachlują" - Academy dała tam takie małe wredne wypychaczyki :lol:

Obrazek
Całość na sucho. Jak widać musiałem wspomóc się spinaczem - połówki kadłuba troszkę od siebie odstają, ale ten problem zniknie po ich sklejeniu ;)

pozdrawiam! :)

P.S.: No to czas na pierwszy problem :mrgreen:
Nie mam planów G-1, więc korzystam z tych od G-2... no i rozbieżność. Chodzi mi o dwie blachy na końcach górnych powierzchni skrzydeł (tych najbliżej końca - na jednym segmencie). Ktoś mi powie, czy na G-1 one występowały czy nie? Tu jak widać jest różnie:
Nie ma...
Obrazek

I magicznie się pojawiają:
Obrazek

:?:
jachud3

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Rudlowski Ju 87G-1 STUKA 1:72 Academy

Postprzez Ostach » niedziela, 10 października 2010, 10:55

Ah! To mi przypomina o tych planach, które miałem Ci podrzucić! Zupełnie zapomniałem... Jutro się tym zajmę i Ci prześlę, ok?

O skali modelu nic nie pisze bo wiesz co o tym myślę :P

Może pokombinujesz coś w kokpicie?
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez jachud3 » niedziela, 10 października 2010, 11:03

No byłbym wielce wdzięczny za jakieś skany :D
A co do kokpitu - dostałem naprawdę sporo super fotek kokpitu od Slasha, zaraz zabieram się za jakiś upgrade ;o)

pzdr.
jachud3

Postprzez GrzegorzS » niedziela, 10 października 2010, 11:23

Niestety ten model ma skopany cały nos razem z kołpakiem. Są zdecydowanie za krótkie i wyglądają karykaturalnie w gotowym modelu. Aires robi żywiczny zestaw korekcyjny do tego modelu. Przyłóż do planów kadłub to zobaczysz jak to wygląda. Kiedyś już była na ten temat dyskusja:
http://www.modelarstwo.org.pl/forum/vie ... ht=academy
GrzegorzS

Postprzez jachud3 » niedziela, 10 października 2010, 11:33

Tak tak, słyszałem o tym... i szczerze mówiąc nie obchodzi mnie to :) Chcę, żeby wyszedł mi fajnie złożony i pomalowany model a nie jakaś superextradokładnie odwzorowana replika. A kupować zestawu Airesa nie zamierzam.

pozdrawiam!
jachud3

Postprzez Murek » niedziela, 10 października 2010, 11:53

Mój Stukas jest w bardzo zaawansowanym stanie ale jakoś nie mogę go skończyć. Ostatnio próbowała go wykończyć książka jednak podwozie bardzo ładnie się złożyło ;o) Już przykleiłem ale znów obsuwa w terminie...
Murek

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 10 października 2010, 12:00

jachud3 napisał(a):Tak tak, słyszałem o tym... i szczerze mówiąc nie obchodzi mnie to :) Chcę, żeby wyszedł mi fajnie złożony i pomalowany model a nie jakaś superextradokładnie odwzorowana replika

To po co zadajesz pytanie o blachy ?
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez jachud3 » niedziela, 10 października 2010, 12:13

Bo to jeszcze leży w zasięgu moich możliwości do przerobienia... jeśli mam rozpruwać pół modelu żeby wkleić 2mm plastiku to dla mnie nie ma to sensu.
jachud3

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 10 października 2010, 14:43

jachud3 napisał(a):Bo to jeszcze leży w zasięgu moich możliwości do przerobienia... jeśli mam rozpruwać pół modelu żeby wkleić 2mm plastiku to dla mnie nie ma to sensu.

A ile mm ma sens?
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez GrzegorzS » niedziela, 10 października 2010, 15:03

W tym przypadku chodzi o prawie 1 cm. To chyba sporo, zwłaszcza że to skupione na na małym odcinku.
GrzegorzS

Postprzez Murek » niedziela, 10 października 2010, 15:16

Kiedyś była mowa o 6 mm ale 1 cm to chyba przesada.
Murek

Postprzez jachud3 » niedziela, 10 października 2010, 17:11

Panowie, znowu zaczyna się nagonka na kogoś kto nie przerabia modelu? :roll:
2mm urosły już do 1cm, jestem ciekaw na ilu w końcu stanie. Jeśli kogoś gorszy fakt, że przód będzie 'karykaturalnie za krótki' - jego sprawa.
A czy blachy były czy nie to już się dowiedziałem - nie było.

pzdr.
jachud3

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 10 października 2010, 23:07

jachud3 napisał(a):Panowie, znowu zaczyna się nagonka na kogoś kto nie przerabia modelu? :roll:

Jaka nagonka? Zwyczajne piętnowanie lenia :D
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Ostach » poniedziałek, 11 października 2010, 11:33

Ty nieredukcyjny Jaśku! Tak fałszować historię?! Skandal i hańba! :D A tak serio to w 72 i tak nie ma sensu przerabiać nic bo i tak nic nie widać :P taka to charakterystyka tej nikczemnej skali ;) Żarcik taki :D
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez robmario » poniedziałek, 11 października 2010, 11:57

Właśnie w tej skali każdy brak wymiarowy jest widoczny podwójnie. Brakujące kilka milimetrów (około 6mm) skupione na kilku centymetrach nosa Ju 87G to kilkanaście procent, do tego szalenie widocznych na małym modelu. W skali 1:32 (na przykład nawet taki duży procentowo brak ucieka w oblczu duzych wymiarów całości. Poza tym poprawki geometrii w małej skali sa dużo łatwiejsze, niż w dużym modelu. W wezwanym przez GrzegorzaS wątku z innego forum dokładnie to udokumentowałem. Róznica powstała z tego, że Academy przyjęło taką samą długość osłony silnika dla Ju 87 D i G jak dla Ju 87 B a to nie jest prawdą.
Jak zawsze witam Mariusz Łukasik
Obrazek
robmario

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat