RJ napisał(a):figurka pod mostem ma taka naszywkę:
(...) i tylko rangę.
spiton napisał(a):Pewnie chodzi o słynną scenę przekazania jeńców ,-)))
(Polacy z 1DP są oskarżani o chyba największą masowa rozwałkę jeńców )
arthur_szu napisał(a):Rafale - z historycznego punktu widzenia jedyne miejsce, gdzie polska dywizja gen. Maczka walczyła z US Army to epizod z zamknięcia kotła Falaise z sierpnia 1944roku, a dokładniej walki o miejscowość Chambois. Brały w nim udział 1 Dywizja gen. Maczka (10 Pułk Dragonów, jak mnie pamięć nie myli - w razie błędu prosiłbym poprawić) i jeden z batalionów amerykańskiej 90 Dywizji Piechoty.

Tomasz Mańkowski napisał(a):Pamięć Cię jednak troszkę myli
Tomasz Mańkowski napisał(a):2-gi batalion z 358 pułku ( z 90 Dywizji Piechoty )

arthur_szu napisał(a):W amerykańskich źródłach wyczytałem, iż kontakt z Polakami nawiązała kompania "G" 2 batalionu 359 pułku, nie 358 (dowodził nią kpt. Laughlin E. Waters) ale w kilku polskich źródłach są podawane różne numery pułków

Tomasz Mańkowski napisał(a):Tak więc takie spotkanie jak wymalował Rafał nie jest ( chyba ) niemożliwe...
arthur_szu napisał(a):Napisałem, że na tych fotkach ciężko było zidentyfikować naszywkę...

Tomasz Mańkowski napisał(a):otki oddają wygląd całości prac
Tomasz Mańkowski napisał(a):(...) my chcielibyśmy zobaczyć a to naszywkę na rękawie, a to proporczyk na kołnierzu - ja się jeszcze "czepiałem" pasa jednego z tankistów - a to wszystko przecież, na całej dioramce będzie praktycznie niezauważalne

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości