Panther F DRAGON - Das Reich

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Panther F DRAGON - Das Reich

Postprzez Rayl » czwartek, 14 października 2010, 11:37

Witam serdecznie.
Jestem nowy na forum i z racji tego wypadałoby się przedstawić. Rodzice ochrzcili mnie Pawłem więc jestem Paweł :mrgreen:
Ta pantera to mój pierwszy model na ogólnodostępnym forum, więc terma jest :roll:
Malowanie jak i całe oznaczenie będzie oczywiście fikcyjne.Obrazek
Fotki zamieszczę po południu z racji drobnych problemów technicznych.
Pozdrawiam
Rayl

Reklama

Re: Panther F DRAGON - Das Reich

Postprzez Rayl » czwartek, 14 października 2010, 15:04

Oto obiecane foty mojej pantery. Jakość zdjęć nie jest najlepsza. Z czasem popracuje nad nimi.
Obrazek
Obrazek
Dodatkowo zdjęcie mojej "plagiatowej" pantery g :mrgreen: inspirowanej słynną pantherą Adama Wildera.
Obrazek
Jest jeszcze nie skończona. Jak tylko zakończę przy niej prace to zamieszczę jej foty.
Pozdrawiam.
P.S.
Wieczorem dorzucę kilka zdjęć.
Rayl

Postprzez rollingstones » czwartek, 14 października 2010, 18:18

Cześć, zrób dobre zdjęcia bo zapowiada się bardzo fajnie
płotka
rollingstones

Postprzez Marek Jaszczołt » czwartek, 14 października 2010, 20:16

Popraw te trafienia w przedni pancerz - on nie był tak plastyczny, jak to zrobiłeś "podnosząc" go wokół trafień.
Obrazek
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Postprzez Rayl » czwartek, 14 października 2010, 20:41

Trafienia poprawię to rzecz jasna. Jeszcze nie obrabiałem ich. Na razie jestem na etapie fototrawów. Dzisiaj zabiorę się za rury wydechowe. Mam pewną koncepcję :idea:

Dołączam zdjęcie mojej pantery g. Jeszcze troszkę pracy przy niej ;o)
Obrazek
Rayl

Postprzez rollingstones » czwartek, 14 października 2010, 20:56

Cześć - jesteś moim kolegą ;o)
A na poważnie - masz chłopie talent !
płotka
rollingstones

Postprzez Rayl » czwartek, 14 października 2010, 21:18

Wielkie dzięki. To jesteśmy kolegami :mrgreen: . Tą panterę robiłem po długiej przerwie w pancerce. Wzorowałem się na Wilderze. Taki "modelarski cover" :P .
F będzie autorska. Chce ją zrobić zieloną, ale wanna w kolorze minii. Do tego jakiś fajny camo.
Mam jeszcze do skończenia takie cudo :P.
Obrazek

Trochę zaległości. Ehh. Ćwiczę BJJ i miałem kontuzję palców, która się przeciągała :( .
Aha Rollingstone jak będziesz miał do robienia "coś w zimmericie" to mam super patent na owy. Lata eksperymentów przyniosły niesamowite rezultaty.
Rayl

Postprzez rollingstones » czwartek, 14 października 2010, 21:27

To G też jest fajowe - sam miałem fazę na Pantery - ale moimi faworytami były kocice A.
Zarzuć ten patent o zimmericie niech wszyscy skorzystają, bo ja na razie jestem tak zwany "Modern" :lol:
pozdrawiam
płotka
rollingstones

Postprzez spiton » czwartek, 14 października 2010, 21:35

F i G z ustrojstwem do nocnego strzelania to dwa moje marzenia modelarskie z Pierwszej dziesiątki, a tu dwa w jednym wątku, i to zapowiadające się bardzo ciekawie ,-))(obowiązkowy uśmiech)
spiton

Postprzez Rayl » czwartek, 14 października 2010, 22:43

Jeszcze raz wielkie dzięki.
Co do zimmeritu to najważniejsza jest szpachlówka. Nie żadna modelarska Tamiya, Gunze czy jakaś jeszcze inna. Przypadkiem nabyłem szpachlówkę Uretanową - Flugger Urethan. Nie ma jej na stronie firmy, co jest nieco dziwne. http://www.flugger.pl/ Foto szpachlówki umieszczę jutro :)
Ta szpachlówka jest rewelacyjna!!! Ma super konsystencję. Cały sekret to to, że schnie do 2 godz. Dzięki czemu nie mamy problemów z rozkładaniem na model. Zrobiona jest na bazie ciężkiej benzyny hydroodsiarczonej. Jutro zamieszczę foty.
Co do narzędzia to polecam ostrza Tamiyi i ... coś takiego
Obrazek

Jest to grzebień do pomiaru skoków gwintu. http://www.moto-akcesoria.pl/product_info.php?products_id=23395
Są dwa rodzaje. Jeden ze skalą kontową a drugi z miarą w mm. Osobiście polecam ten drugi. Ostrza z tego grzebienia przydatne są zwłaszcza przy zimmericie np.: na wierzy tygrysa, gdzie miał on znacznie większą fakturę.

A efekt działania szpachlówek na bazie rozcieńczalników organicznych, hmmm oceńcie sami:
http://www.robert-doepp.de/de/projekte/wittmann007/bilder.php
Robert Doepp używa szpachlówki duluksa - Lackspachtel, nie dostępnej niestety w Polsce.
Rayl

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » czwartek, 14 października 2010, 22:49

Rayl napisał(a):Cały sekret to to, że schnie do 2 godz

to w jeszcze większej tajemnicy zdradzę ci, ze chemoutardzalne masy modelarskie twardnieją w podobnym czasie, a zwykłe szpachlówki w charakterze zimmeritu to odeszły w zapomnienie tak krótko po rozgrzanym śrubokręcie..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Rayl » piątek, 15 października 2010, 00:11

Bardzo mi przykro ale nie podzielam Twojej fascynacji masami chemoutwardzalnymi. Zresztą zależy to od typu zimmeritu. Masami można się "bawić" np.: robiąc "waflowy" zimmerit stuga (tu masa jest nie do zastąpienia) albo "kwadraty" na wczesnych panterach. Pomijam już fakt, że wiele osób robi zbyt gruby zimmerit, który to wygląd "fajnie" i "tak wyraźnie". W przypadku zimmeritu charakterystycznego dla tygrysów rządzą szpachlówki... no oczywiście jeśli zależy Ci na realizmie, bo dla niektórych nie ma on znaczenia.
Rayl

Postprzez Radek Pituch » piątek, 15 października 2010, 07:10

Modele bardzo fajne, gratuluję, choć przyznam, że nie jestem zwolennikiem "coverów" modelarskich jak w przypadku malowania tej piaskowej Pantery.
Chętnie bym zobaczył jakieś zdjęcia efektów pracy z tą Twoją szpachlówką. Ja sam do robienia zimeritowej powłoki używam rzeźbiarskiego Magic Sculpa i sobie chwalę.
Wychodzi tak:

Obrazek

Obrazek

R.
Radek Pituch

Postprzez Rayl » piątek, 15 października 2010, 08:00

Zdjęcia mojego zimmeritu umieszczę po południu. Będzie to roboczy kadłub pantery. Niestety nie mam na chwilę obecną modelu z tym rozwiązaniem. Sytuacja życiowa zmusiła mnie do sprzedaży swoich perełek. Sprawa była naprawdę poważna i dlatego zdecydowałem się na taki krok.
Twój jest rewelacyjny!!! Ten tygrys jest w ogóle dziełem sztuki. Czym nakładasz sculpa?. "Wałkiem" czy ostrzem?
Magic Sculpa użyłem do stuga i faktycznie jest super.
Co do "cowerów" to powiem tak. Miałem skończyć z modelarstwem. Swego rodzaju wypalenie do tego doszła kontuzja palców :( Jednak los chciał inaczej ;o). Wpadł mi w ręce Tamiya Model Magazine nr 148 z artykułem o tygrysie Roberta Doeppa (link do galerii umieściłem we wcześniejszej wypowiedzi) oraz AFV modeler z Panterą F Adama Wildera. I zwłaszcza ten drugi model wpłynął na zmianę mojej decyzji :D. Mam ogromny sentyment do tego malowania :D :D i dlatego skusiłem się na taki "cover". Lecz zapewniam Cię, że kocica F będzie autorska a pomysł na kamuflaż mam naprawdę ciekawy :mrgreen:. Mam jeszcze w zanadrzu jedną panterę ta to dopiero będzie wariactwem :mrgreen:.
Rayl

Postprzez Radek Pituch » piątek, 15 października 2010, 08:12

Rozumiem, całe szczęście, że zmieniłeś zdanie i wracasz z takimi rezultatami. Dobrze znam ten efekt wypalenia, też na to cierpiałem całkiem niedawno.
Magica nakładam palcami i do tego jeszcze wspomagam się narzędziem rzeźbiarskim-samoróbką. Do robienia faktury stosuję grzebyki z zestawu Voyagera do tego późnego Tygrysa z AFV, natomiast wzór na wieży wykonuję przy pomocy mini wzornika - walca z nacięciami z zaokrąglonymi delikatnie krawędziami. Trzeba pamiętać, żeby zwilżać często narzędzie i wykonując wzór przesuwać grzebyk pod dość ostrym kątem. Trudno to dobrze opisać, trzeba popróbować i wyczuć.
Do usłyszenia

Radek
Radek Pituch

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat