Sturmtiger /AFV/ skala 1:35/

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: Sturmtiger /AFV/ skala 1:35/

Postprzez fragles » niedziela, 17 października 2010, 15:05

lejgo_inc napisał(a):Nie mówię żeby od razu wstawiać niebieskiego Teletubisia czy Kermita Żabę, ale jakaś mniej przykurzona i zużyta egzystencja mogłaby dać pewną perspektywę i odniesienie dla całości.

Figurki. Ale, jak dotychczas, "wyskakiwały" tylko na fotkach robionych z czarnym tłem. Dlatego poczekam jednak do finalnej prezentacji dioramy.
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Reklama

Postprzez ewpiga » poniedziałek, 18 października 2010, 23:20

ewpiga napisał(a):Abstrakcja to przede wszystkim coś czego sensu nie widzi nikt inny poza autorem.

lejgo_inc napisał(a):No, ej, nie tylko przecież.

Ja nie mam negatywnego stosunku wobec jakiegokolwiek artystycznego naśladownictwa. Abstrakcje uznaje za wyraz malutkiego zła.. pokłosia naszej technicznej cywilizacji. :) Tylko naśladowanie natury zdolne jest wywołać u mnie jakąś iskrę, wtedy przestaje być jedynie plamą farby na płótnie.

Rozumiem… chodzi Tobie o tak zwany kontrapunkt łamiący regularność struktury kompozycji. Oczywiście taki kontrapunkt ożywia kompozycję i nadaje jej wyrazu przez swoją odmienność, podkreśla powtarzalność pozostałych elementów kompozycji. Tyle, że ta zmiana, spojrzenie na wybrany detal jakiej dokonam będzie odnosiła się wyłącznie do jednego obrazu fotografii.
A, kluczową cechą kompozycji dioramy jest jednak coś innego… jej przestrzenność. Jedna strona może być szara, kolejna już nie.
Też mnogość ważnych detali przełamuje całość kompozycji skupiających wzrok widza w poszczególnych jej fragmentach.
Ja, wybierając detal z szerszego kadru nie uwiecznię całości, a chciałbym robić zdjęcia chwili, momentu.
Co wybierać: zdjęcie artystyczne czy reporterskie ?

Obrazek

Obrazek
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez rollingstones » sobota, 20 listopada 2010, 12:58

Piotr - jeśli to koniec to może wstaw już do galerii ;o)
płotka
rollingstones

Postprzez ewpiga » niedziela, 21 listopada 2010, 21:47

Po drobnej kosmetyce jest już w galerii.
ewpiga

rpm1+mod

Poprzednia strona

Powrót do Dioramy - warsztat