F-4C Phantom II Esci 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

F-4C Phantom II Esci 1/48

Postprzez Adam Obrębski » poniedziałek, 18 października 2010, 18:19

Cześć po raz kolejny w tym dziale.
Takie coś z nudów sobie robiłem przez jakiś czas.
Liczę na ożywioną dyskusję po raz kolejny :)
Miał to być ten egzemplarz, różni się jak widać w paru detalach, ale robię tak jak mi pozwala na to zestaw... który tragedią jest.
Obrazek
Parę warsztatówek, dla uzmysłowienia skali konfliktu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Niestety problemem jest obfotografowanie tego obiektu, za wszelkie niedogodności przepraszam.
Stan na dziś:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dodam jeszcze, że klejenie tego dziada jest dalekie od przyjemnego... kalki to samo, a już wklejenie kabiny do którego MUSIAŁEM użyć troszkę CA jest koszmarne... jak widać zresztą po efektach, nawet pęknięcia cudowne się pojawiły po zdjęciu maskowania...
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Reklama

Re: F-4C Phantom II Esci 1/48

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 18 października 2010, 18:42

Złachany, ale tak wiarygodnie. A informacja o pilocie gdzie?! :)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez lejgo_inc » poniedziałek, 18 października 2010, 23:20

Adaś fajnie zużyłeś malarstwo, zwłaszcza na górnych powierzchniach, ale model jest taki troche nudny. Szczegółnie dolnym powierzchniom brakuje jakiegoś zróżnicowania, poza tym chyba powinny być jaśniejsze. Metalowe powierzchnie pod ogonem nie wyglądają za bardzo na metalowe. No malkontent jestem, co zrobić, zastrzelić.
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez _iceboy » wtorek, 19 października 2010, 00:14

Można by rzec, elegancki, ale zawsze jest ale. Dysze i "opalenia" na statecznikach i kadłubie - do poprawki - macie pancerniacy tych pigmentów pierdyliard, to zróbcie coś "spalonego". A sam płatowiec sympatyczny. Można by coś ze spodem pomyśleć - jakieś zacieki albocóś, nie wydaje mi się aby Phantom był sterylny.

Pozdrawiam
_iceboy

Postprzez Adam Obrębski » wtorek, 19 października 2010, 06:52

Zdaję sobie z tego sprawę, dlatego model jest w warsztacie :)
Aha, za zdjęcia jakiegoś przecioranego Phantoma też wdzięczny będę... bo ja to same sterylniaki w google znajduję:(
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 19 października 2010, 09:32

Proszę, w tym wątku
viewtopic.php?f=13&t=5312&start=0&hilit=phantom
Czekam na rezultat końcowy!
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez _iceboy » wtorek, 19 października 2010, 10:15

Obrazek

styka? :)
_iceboy

Postprzez K.Y.Czart » wtorek, 19 października 2010, 11:04

Nie ma to znaczenia, że model Adam przedstawia samolot eksploatowany w południowo-wschodniej Azji? Na proponowanych przez kolegów zdjęciach są Phantomy wyłącznie z Europy (tego na złomie nie liczę).

Obrazek

Obrazek

http://www.dataviewbooks.com/F-4D/thum1.html

http://www.airliners.net/photo/USA---Ai ... 1221417/L/

http://www.airliners.net/photo/USA---Ai ... 1284474/L/

Te powyżej są z Internetu, więc nie wiem z jakiego okresu pochodzą zdjęcia. Ale literatura okresu wietnamskiego jest obszerna (jeśli ktoś nie ma oporów, to trzeba szukać na Farp..st.ru) ;o)
K.Y.Czart

Postprzez _iceboy » wtorek, 19 października 2010, 15:00

K.Y.Czart napisał(a):Nie ma to znaczenia, że model Adam przedstawia samolot eksploatowany w południowo-wschodniej Azji?

Może i ma, ale czy olej wypływał z instalacji albo usterzenie kopciło się inaczej? ;o)
_iceboy

Postprzez K.Y.Czart » wtorek, 19 października 2010, 15:03

_iceboy napisał(a):Może i ma, ale czy olej wypływał z instalacji albo usterzenie kopciło się inaczej? ;o)

O ile się nie mylę, to Brytole latali na zupełnie innych silnikach, więc niewykluczone, że jednak inaczej ;o)
K.Y.Czart

Postprzez _iceboy » wtorek, 19 października 2010, 15:04

K.Y.Czart napisał(a):
_iceboy napisał(a):Może i ma, ale czy olej wypływał z instalacji albo usterzenie kopciło się inaczej? ;o)

O ile się nie mylę, to Brytole latali na zupełnie innych silnikach, więc niewykluczone, że jednak inaczej ;o)

Zależy kto na co stawia, ale tu postawił bym na efekt a nie realizm :mrgreen: , taki mix
_iceboy

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 19 października 2010, 16:22

K.Y.Czart napisał(a):

Silniki Phantoma z ery Wietnamu słynne były z tego, że kopciły okropnie, bardziej niż brytolskie Speye.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Adam Obrębski » wtorek, 19 października 2010, 17:17

Dzięki za zdjęcia. Będę się bawił przy chwili wolnego czasu... uczelnia się zaczęła na dobre, uff
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez K.Y.Czart » wtorek, 19 października 2010, 20:20

piotr dmitruk napisał(a):Silniki Phantoma z ery Wietnamu słynne były z tego, że kopciły okropnie, bardziej niż brytolskie Speye.

Owszem i dlatego nie twierdzę, że ówczesne Phantomy się nie brudziły, tylko że nieco inaczej. Bo inne farby, inny klimat, inne dysze silników itp. Zresztą oprócz "sadzy" chodziło również o powierzchnie dolne jako całość. A tu wyglądało to nieco inaczej. W literaturze można znaleźć nieco zdjęć, pokazujących wietnamskie Phantomy USAF od spodu. Samoloty Navy i USMC to oddzielny temat. Np. takie:

Obrazek

Są wprawdzie czarnobiałe, ale charakterystyka "brudu" jest dosyć wyraźnie widoczna. Zdjęcia pochodzą z publikacji Squadron Signal. Wprawdzie zdjęcia oryginalnego samolotu, który robi Adam, pokazują, że jest on dość czysty, ale przyjmując koncepcję "what if..", można pokusić się o "efekt", nie kłócąc się z realiami. Jako wzór można np. przyjąć malowankę, którą zaproponowało również Squadron Signal. Zwłaszcza w kontekście kolorowego zdjęcia, które wyżej jest w wersji czarnobiałej. Myślę, że gdyby osiągnąć zbliżony efekt, byłby on równocześnie bardzo realistyczny:

Obrazek

Oddzielną kwestią są górne powierzchnie Phantomów w trójkolorowym kamuflażu. Tak jeśli chodzi o zużycie farby, jak i wszelkie obicia, zadrapania, plamy itp.

Ale ja tu sobie dywaguję o SE Asia, a okazuje się, że ten Phantom jest z 58th Tactical Fighter Training Wing (TFTW) z Arizony z przełomu lat 70. i 80. (myślę, ze nawet raczej z początku lat 80.). Dlatego taki czysty. Ale skoro ma być "what if..." ;o)
K.Y.Czart

Postprzez Adam Obrębski » poniedziałek, 25 października 2010, 19:38

Popatrzyłem sobie na zdjęcia, szczególnie tych brytoli i takie coś wyszło:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nawet jak na treningowy wygląda już "bardziej mniej zabawkowo" ;o)
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat