Zapraszam do mojego pierwszego warsztatu na tym forum - dodam tylko, że ten model jest moim trzecim modelem w skali 1:48 a 8 modelem w ogóle - proszę więc o wyrozumiałość - aczkolwiek bez pobłażania
Buduję Thunderbolta w 1:48 od Academy - cena zestawów Tamiya na chwilę obecną z powodu bezrobocia jest poza moim zasięgiem stąd też wybrałem tańszą alternatywę.
Maszyna o nazwie Eileen z 78 grupy należała do Lt. Franka E`Oilera.
O samym zestawie mogę powiedzieć póki co tylko tyle, że w porównaniu do tego co miałem okazję sklejać do tej pory ( Avenger od AM i Corsair od Hasegawy ) Academy wypada średnio, bardzo średnio.
Ale, że tylko na to jest mnie w chwili obecnej stać to lepszy rydz niż nic
Zacząłem dłubać kabinę pilota, pierwszy raz robię waloryzację własnym sumptem - pasy, dźwignia sterująca mocą silnika - to takie małe dodatki które do tej pory zrobiłem.
Oto kilka fotek z dzisiejszych prac.
Tablica przyrządów:

Pomalowana surfacerem, później białym i na samym końcu na czarno - po wyschnięciu papierem ściernym o drobnej gradacji "wydobywałem" biały spod spodu - na żywo wygląda o wiele lepiej. Na sam koniec nakropiłem sidoluxu w miejsca "zegarów". Na zdjęciu pomalowana oczywiście tylko w połowie.
Fotel pilota obrobiłem papierem ściernym z jego grubych ścian i dorobiłem pasy - pierwszy raz stąd klamry są jakie są. Ale osobiście jestem bardzo zadowolony.

A to wspomniana wyżej drobna waloryzacja - przepustnica:

Oraz reszta fotek:

W momencie pisania postu połówki kadłuba są już zamknięte mimo dość solidnej niespodzianki w postaci 2mm szpary u dołu kadłuba - z pomocą przyszedł klej CA który w mojej krótkiej karierze modelarskiej zastosowałem pierwszy raz ( i jestem zachwycony ).
Fotki jutro.
Pozdrawiam,
West
.