Aerograf

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Aerograf

Postprzez _fiber_ » czwartek, 9 września 2010, 18:09

Hej,

Mam pytanie odnośnie zakupu nowego aerografu, ponieważ EW-770 po wymianie dyszy już przestał funkcjonować i żaden zabieg już mu raczej nie pomoże... Jaki polecacie aerograf do powiedzmy 500 zł ? Zależy mi jedynie na regulacji ciśnienia pod zbiornikiem.

Z góry dzięki za pomoc.
_fiber_

Reklama

Re: Aerograf

Postprzez wacus47 » czwartek, 9 września 2010, 18:36

Witaj!
To co ja polecam:
http://www.aerografy.com/index.php?cPath=21_119_47
H&S Evolution - z rodziny H&S chyba najlepiej będzie się sprawował w modelarstwie ze względu na swoją uniwersalność. Regulację o jaką Ci chodzi posiadają też aerografy Gunze ( Jest to nic innego jak aerograf Iwaty zapakowany w pudełko Gunze ) - do obejrzenia na http://www.gunze.pl

Pzdr
wacus47

Postprzez _fiber_ » czwartek, 9 września 2010, 19:25

Rozumiem, tak właśnie myślałem odnośnie: http://www.gunze.pl/go/_info/?user_id=PS-269&lang=pl
A tak jeszcze odnośnie EW-770 - wymieniłem dyszę na 0.2 mm wraz z iglicą - nie "pryska" nawet nitrem - co może być tego przyczyną ?
_fiber_

Postprzez wacus47 » czwartek, 9 września 2010, 21:05

A nie leci w ogóle czy "coś tam pluje?" Jeśli nie leci w ogóle to jeśli z przepływem powietrza do samej dyszy jest wszystko ok to najprawdopodobniej coś blokuje dopływ farby ( w którejś z pseudowat które przerobiłem były w zbiorniczku opiłki metalu sic! )
wacus47

Postprzez _fiber_ » czwartek, 9 września 2010, 22:23

Właśnie tylko na samym początku zrobi dosłownie jedną plamę farbą i później jedynie bulgocze w zbiorniku. Dzisiaj pociągnąłem uszczelkę pomiędzy dyszą a korpusem maskolem - spróbowałem popsikać wodą i o dziwo wszystko wróciło do normy - zobaczę jutro jak z farbą będzie...
_fiber_

Postprzez wacus47 » czwartek, 9 września 2010, 22:37

Z tego co piszesz przyczyną może być właśnie nieszczelność między dyszą a korpusem aerografu - jednym z objawów jest właśnie bulgotanie w zbiorniczku. Posmarować maskolem poczekać aż wyschnie i i dość mocno dokręcić (ale z wyczuciem rzecz jasna :lol: ) i powinno malować jak ta lala :mrgreen:
wacus47

Postprzez eramus » sobota, 30 października 2010, 22:36

Ja mam takie pytanko techniczne :) Spust w moim aero nie wraca na swoje miejsce,albo się blokuje albo lata luzno.Co moze pomóc??Kąpiel wystarczy??
eramus

Postprzez bartek piękoś » sobota, 30 października 2010, 22:50

Jaki masz aero? Co to znaczy że "lata za luźno" Co lata - cyngiel ma luzy, czy iglica jest dociskana zbyt słabo, bo np: słaba jest sprężyna? Jak się blokuje to standardowa procedura to czyszczenie (gruntowne) + ew. smarowanie. Sprecyzuj problem.
..."a gdzie będziesz trzymał ten embrion, w pudełku?!"...
bartek piękoś

Postprzez eramus » niedziela, 31 października 2010, 10:42

Aero AB-1007 firny MAR przy naciśnięciu spustu (oznaczony na zdjęciu) i przesunięciu go do tyłu nie wraca na swoje miejsce jak sam go przesunę to zaczyna latać luźno
Obrazek
Ostatnio edytowano niedziela, 31 października 2010, 11:37 przez eramus, łącznie edytowano 1 raz
eramus

Postprzez Gienek » niedziela, 31 października 2010, 11:34

Bardzo typowa przypadłość. Wyciągnij trzpień nr 16, oczyść go, wpuść kropelkę smaru w uszczelkę w której się on porusza.

Edycja: dotyczyło to ruchu spustu w pionie. W poziomie to należy wyciągnąć iglicę, wyczyścić ją i przesmarować uszczelkę nr 5.
Gienek

Postprzez eramus » niedziela, 31 października 2010, 14:56

Problem leży w ruchu poziomym.Dzięki za pomoc :)
eramus

Postprzez Slash » niedziela, 31 października 2010, 15:00

Rozbierz, umyj i poskładaj. Iglicę prawdopodobnie ściska syf zgromadzony w kanaliku dolotowym. Zostawiłem nie raz aerograf z farbą na tydzień, dwa to miałem tak samo. Możliwe też, że z mocowaniem iglicy na końcu coś jest nie tak.
Slash

Postprzez FiDeK » wtorek, 16 listopada 2010, 19:02

Witam,

Pozwolę sobie podłączyć się do wątku, ponieważ od niedawna mam bardo podobny problem z aerografem.
Mianowicie od pewnego czasu bez wyraźnej przyczyny daje bardo małą plamkę. Z początku myślałem, że problem tkwi w niedokładnym umyciu i przepłukaniu dyszy. Niestety po kilku kolejnych próbach naprawdę dokładnego mycia sprzętu nadal problem występował.
Kolejnym krokiem jaki zrobiłem była wymiana dyszy i iglicy (miałem oryginalną 0,3 - do tej pory używałem 0,2), niestety i to nie dało pożądanych rezultatów. Aero jak na mój gust i dotychczasowe doświadczenia bierze mało farby.

Skończyły mi się całkowicie pomysły co może być przyczyną takiego zachowania się sprzętu. Spotkał się ktoś już z takim problemem?

[Aero NONAME(budowa w99% jak wszystkim znany EW770, TG-180, z wyjątkiem pojemności zbiorniczka), ciśnienie 2bary]

--
Pozdrawiam
FiDeK

Postprzez wacus47 » wtorek, 16 listopada 2010, 19:31

A jakiej szerokości jest plamka przy maksymalnym odciągnięciu spustu do tyłu?
wacus47

Postprzez iras67 » wtorek, 16 listopada 2010, 20:08

FiDeK napisał(a):

ciśnienie 2bary]

Może za gęsta farba...zły rozpuszczalnik, ciśnienie za wysokie. Przyczyn może być wiele.
iras67

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje