Tiger I late - Dragon 1/35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Tiger I late - Dragon 1/35

Postprzez Marek Jaszczołt » sobota, 30 października 2010, 17:22

rafal_dr napisał(a):Czy po prawiej stronie wieży w czołgu "322" nie powinny być dodatkowe odcinki gasienic tak jak po lewej???

Ano powinny, ale patrzą na zdjęcie wygląda, że były założone mniej więcej tylko do wysokość peryskopu ładowniczego.
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Reklama

Postprzez rafal_dr » sobota, 30 października 2010, 17:54

Marek Jaszczołt napisał(a):
rafal_dr napisał(a):Czy po prawiej stronie wieży w czołgu "322" nie powinny być dodatkowe odcinki gasienic tak jak po lewej???

Ano powinny, ale patrzą na zdjęcie wygląda, że były założone mniej więcej tylko do wysokość peryskopu ładowniczego.

Masz Marek zdjęcie wieży 322 z prawej strony?

Ja tymczasem skończyłem. Jedyne co dorobię to te ogniwa po prawej stronie wieży o których mowi powyżej Marek oraz zasobnik z tyłu wieży. Jak pisałem, czekam na przesyłkę. Jeżeli przyjdzie. Skleje zasobnik i czołg idzie do lakierni. Najperw podkład Mr. Hobby, a później pokażę :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
rafal_dr

Postprzez macius » sobota, 30 października 2010, 19:18

Aż szkoda malować tego kotka. Tak ładnie wygląda bez mundurku. :)
macius

Postprzez Marek Jaszczołt » sobota, 30 października 2010, 20:08

rafal_dr napisał(a):Masz Marek zdjęcie wieży 322 z prawej strony?

Nie, takiego zdjęcia nie ma opublikowanego, natomiast inne wozy 507, np 100, miały je z drugiej strony miały założone i przyjrzałem się znanemu zdjęciu 322 i jak dla mnie żołnierz zaglądający do włazu ładowniczego trzyma się lewą ręką właśnie tych gąsienic.
Marek Jaszczołt

Postprzez rafal_dr » niedziela, 31 października 2010, 15:06

No dobra. Zostało na czołgu do zrobienia jak pisałem wcześniej tylko kilka ogniw gąsienic po prawej stronie wieży oraz zasobnik z tyłu wieży, więc trzeba wybrać malowanie.

Teraz troszkę historii. Zdjęcia pochodzą z książek:

- "Combat History of Schwere Panzer Abteilung 507" wydawnictwa Fedorowicz (J.J.),Canada (droga zabawa niestety, ale warto kupić)
- "Tank Power nr 13, 14, 15 i 16, Panzerkampfwagen VI Tiger I" wydawnictwa AJ-Press

czołg nr 100

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

czołg nr 113

Obrazek

czołg nr 114

Obrazek
Obrazek

czołg nr 212

Obrazek

czołg nr 300

Obrazek
Obrazek

czołgi nr 301 i 123

Obrazek

czołg nr 322 - mój upatrzony numer :)

Obrazek

czołg nr 334

Obrazek

Fotki ciekawe, zwłaszcza ta z nr 301 zatopionym w błocie i nr 123 stojącym dalej :)
rafal_dr

Postprzez Marek Jaszczołt » niedziela, 31 października 2010, 15:19

rafal_dr napisał(a):
Fotki ciekawe, zwłaszcza ta z nr 301 zatopionym w błocie i nr 123 stojącym dalej :)

Tak tylko 301 nie jest z tej jednostki - tylko zasobnik pochodzi z czołgu 507 patrz wątek na TIF
Przy okazji w TIC jest zdjęcie 321 z prawej strony (pod którym załamał się mostek), gdzie widać założone gąsienice na wieży.
Marek Jaszczołt

Postprzez Dumo » niedziela, 31 października 2010, 17:29

Rafale kawal dobrej roboty powiem tak az zal malowac ;o)
Dumo

Postprzez Krzysiek Kowalik » niedziela, 31 października 2010, 20:04

rafal_dr napisał(a):

Tak tylko 301 nie jest z tej jednostki - tylko zasobnik pochodzi z czołgu 507 patrz wątek na TIF
Przy okazji w TIC jest zdjęcie 321 z prawej strony (pod którym załamał się mostek), gdzie widać założone gąsienice na wieży.

Poza tym "301" posiada wczesną wieżyczkę dowódcy więc pewnie nie ma zimmeritu.

PS. Świetny warsztat.
Krzysiek Kowalik

100-lecie Niepodległości

Postprzez Marek Jaszczołt » niedziela, 31 października 2010, 20:52

Marek Jaszczołt napisał(a):Przy okazji w TIC jest zdjęcie 321 z prawej strony (pod którym załamał się mostek), gdzie widać założone gąsienice na wieży.

Tak to wygląda - wóz z tego samego plutonu:
Obrazek
Marek Jaszczołt

Postprzez rafal_dr » wtorek, 2 listopada 2010, 22:44

Ok, te ogniwa dorobiłem, czekam tylko na tylny zasobnik. tymczasem myślę co postawiać na dioramie

Z książki jaką sobie sprawiłem, czyli "Combat History of Schwere Panzer Abteilung 507" najbardziej pasującym teatrem działania dla czołgu nr "322" jest miejscowość Serock, niedaleko Koronowa, woj. Kuj-Pom obecnie, wtedy Prusy Wschodnie. Tam 507 s.Pz.Abt. walczył o przyczółek właśnie pod Serockiem (gdzie były tory kolejowe :) z 65 Armią Radziecką.

A moje pytanie i może prośba o podpowiedź, sugestię, propozycję.
Skleiłem Opla Blitza z ładunkiem amunicji na pace (pokażę na forum później). Mam też kilka Panter w szafie.

Co na tej dioramie postawić??? Będą tory, a na nich Tygrys. Nie wiem co obok. jażeli Opel Blitz, to napewno bedzie stał na drodze polnej biegnącej wzdłuż torów, jeżeli Pantera, to nie wiem z jakiej dywizji i która Pantera...D (ta raczej nie), A lub G. Może inny pojazd...

Może wy Panowie coś podpowiecie, bo nie mam koncepcji :):)
rafal_dr

Postprzez Marek Jaszczołt » środa, 3 listopada 2010, 00:06

rafal_dr napisał(a):Skleiłem Opla Blitza z ładunkiem amunicji na pace (pokażę na forum później). Mam też kilka Panter w szafie.

Batalion tygrysów to nie tylko czołgi ale i pojazdy pomocnicze, należące do Panzer-Werkstatt-Kompanie i z takim oznakowaniem z 507 Blitz by pasował
Marek Jaszczołt

Postprzez rafal_dr » środa, 3 listopada 2010, 16:45

rafal_dr napisał(a):Skleiłem Opla Blitza z ładunkiem amunicji na pace (pokażę na forum później). Mam też kilka Panter w szafie.

Batalion tygrysów to nie tylko czołgi ale i pojazdy pomocnicze, należące do Panzer-Werkstatt-Kompanie i z takim oznakowaniem z 507 Blitz by pasował

To samo godło batalionu na błotniku Opla? Pytam, ponieważ na ciężarówkach się niestety nie znam :)
rafal_dr

Postprzez Marek Jaszczołt » środa, 3 listopada 2010, 22:38

rafal_dr napisał(a):To samo godło batalionu na błotniku Opla? Pytam, ponieważ na ciężarówkach się niestety nie znam :)

Na błotniku, ewentualnie na drzwiach. Może w monografii jest jakieś zdjęcie takiego pojazdu tej jednostki. Przy okazji na drugim błotniku powinien być znak taktyczny takiej kompanii (taki ze słoneczkiem): Obrazek
Marek Jaszczołt

Postprzez rafal_dr » środa, 3 listopada 2010, 23:38

Dzieki Marek za pomoc. Tak też zrobię, ale pojawia się "ale"

Czy Opel Blitz, ze wsparcia 507 batalionu może być malowany w kolorze Panzergrau?
I drugie ale dotyczy malowania samego tygrysa. Czy na bazowej farbie Dunkelgleb mają być wężyki w kolorze brązu, czy takie mazy, jak podaje instrukcja malowania z Bison decals? Taka jak ponizej?

Obrazek
Źródło: http://www.angelfire.com/pro/bison/
rafal_dr

Postprzez Marek Jaszczołt » czwartek, 4 listopada 2010, 01:13

rafal_dr napisał(a):Czy Opel Blitz, ze wsparcia 507 batalionu może być malowany w kolorze Panzergrau?

Nie bardzo, powinien być pomalowany jak czołgi - ostatecznie malowała ta sama ekipa ;o)
rafal_dr napisał(a):I drugie ale dotyczy malowania samego tygrysa. Czy na bazowej farbie Dunkelgleb mają być wężyki w kolorze brązu, czy takie mazy, jak podaje instrukcja malowania z Bison decals?

Chyba brązowe mazy Bisona są racjonalne. Natomiast zwróć uwagę, że na cz-b zdjęciach różnica kolorów pomiędzy kolorem bazowym a kamuflażu jest niewielka, czyli kolor brązowy nie był intensywny - pasta musiała być mocno rozcieńczona.
Marek Jaszczołt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat