Proszę o wskazówki dotyczące sprayów.

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Proszę o wskazówki dotyczące sprayów.

Postprzez Enigma » środa, 3 listopada 2010, 00:18

piotr dmitruk napisał(a):Ale pod biały, żółty i czerwony kolor się NIE NADAJE! Pozostawia szary cień, utrudniając położenie tych kolorów i zmieniając ich odcień. Lepiej położyć Mr. Base White, stosuje się go tak samo.

Ja od jakiegoś czasu też szukam czegoś w spraju do gruntowania figurek. Czyli jeśli dobrze Cie zrozumiałem Piotrek to do takiej roboty Mr.Hobby się nie nadaje i polecasz Mr. Base White? Czym one się różnią od siebie oprócz koloru?
Enigma

Reklama

Postprzez Macio4ever » środa, 3 listopada 2010, 00:31

Jeżeli masz figurkę z metalu to warto dać podkład do tego materiału (jest przeźroczysty - robi go zarówno Tamiya (metal primer), jak i Gunze)

Do plastiku i żywicy nadaję się zarówno Surfacer (podkład), jak Tamiya (surface primer). Kolor dobierasz wg woli - pod jasne biały, pod ciemnie wszystko jedno.

Podkład z butelki np Tamiyowski za Chiny ludowe nie wychodzi tak dobrze z aero, jak z puchy. Najprawdopodobniej skład jest inny.

Z moich doświadczeń jako podkład Tamiya jest trudna do pobicia, na drugim miejscu Gunze (1200). Gunze poprostu słabiej kryje.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez piotr dmitruk » środa, 3 listopada 2010, 00:42

Enigma napisał(a):
piotr dmitruk napisał(a):Ale pod biały, żółty i czerwony kolor się NIE NADAJE! Pozostawia szary cień, utrudniając położenie tych kolorów i zmieniając ich odcień. Lepiej położyć Mr. Base White, stosuje się go tak samo.

Ja od jakiegoś czasu też szukam czegoś w spraju do gruntowania figurek. Czyli jeśli dobrze Cie zrozumiałem Piotrek to do takiej roboty Mr.Hobby się nie nadaje i polecasz Mr. Base White? Czym one się różnią od siebie oprócz koloru?
.
We właściwościach fizycznych- dla mnie niczym. Może Surf lepiej kryje- to zrozumiałe
Ale jeśli używamy Surfacera dla obnażenia baboli, to na szarej powierzchni są one lepiej widoczne.
Ale będę miał odmienne zdanie niż Macio na temat Tamiya Fine White Surface Primer, którego używałem. Dla mnie jest zbyt miękki i stwarza problemy przy ryciu linii. Używam go tylko do bardzo zgrubnej roboty.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Macio4ever » środa, 3 listopada 2010, 07:57

Muszę przyznać, że zaskakujace jest dla mnie Twopje doświadczenie z biały SP Tamiyi. Dla mnie we właściwościach nie ma specjalnej różnicy poprównując do szarego.
First Man Than Machine
Macio4ever

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje