Sdkfz 251 ausf C

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Sdkfz 251 ausf C

Postprzez skrzat16 » poniedziałek, 7 czerwca 2010, 11:54

Witam,

Powoli zbieram materiały do kolejnego projektu. Tak jak sugeruje tytuł będzie to transporter Sdkfz. 251 ausf. C :)
Znalazłem kilka malowan i zdjęć ,które bardzo przypadły mi do gustu. Może ktoś będzie miał jakieś informacje dotyczących jednostki i okresu w którym działał.
Dzięki :D

Pozdrawiam
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
skrzat16

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Sdkfz 251 ausf C

Postprzez Akahoshi » poniedziałek, 7 czerwca 2010, 18:13

Pierwszy pojazd pochodzi z 24 Dywizji Pancernej, operującej w rejonie Wołgi, latem 1942 roku:
Obrazek

Drugie, to również front wschodni, latem 1942 roku. Jednostki nie udało mi się znaleźć.
O trzecim nic nie znalazłem.
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez skrzat16 » poniedziałek, 7 czerwca 2010, 18:43

Dzięki, :) dobra fotka dobrze widać kamuflaż.

Napewno się przyda.
skrzat16

Postprzez skrzat16 » sobota, 9 października 2010, 10:34

Witam,

Powoli zabieram się za malowanie modeli ,ale mam problem. Niestety nie mam pojęcia w jakim kolorze było malowane wnętrze pojazdu. Czy było tak samo malowane jak cały pojazd ( w tym wypadku Panzer gray)
Szukałem w necie i nigdzie nie znalazłem żadnego zdjęcia. Może ktoś coś będzie wiedział.

Dzięki
skrzat16

Postprzez Marek Jaszczołt » sobota, 9 października 2010, 17:16

skrzat16 napisał(a): Powoli zabieram się za malowanie modeli ,ale mam problem. Niestety nie mam pojęcia w jakim kolorze było malowane wnętrze pojazdu. Czy było tak samo malowane jak cały pojazd ( w tym wypadku Panzer gray)
Tak tym samym kolorem bazowym, tylko rejon w okolic nóg kierowcy/dowódcy były białe.
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Postprzez materiusz66 » niedziela, 10 października 2010, 10:20

Właśnie wpadło mi w ręce takie zdjęcie. Sdkfz 251 ausf. A, odrestaurowany, w kolorze panzergrau. Widoczne wnętrze ale jak to się ma do rzeczywistości? Może Ci się przyda.
Obrazek
źródło - internet.
materiusz66

Postprzez skrzat16 » poniedziałek, 11 października 2010, 09:58

Dzięki za pomoc. Na pewno się przydadzą.
skrzat16

Postprzez skrzat16 » czwartek, 14 października 2010, 10:40

Witajcie,
Jak to się mówi im dalej w las tym więcej drzew :( . Pojawił się kolejny znak zapytania odnośnie oznaczeń państwowych.
Zdecydowałem się na zrobienie modelu z pierwszej barwnej planszy. Oto zdjęcie źródłowe.
Akahoshi napisał(a):Pierwszy pojazd pochodzi z 24 Dywizji Pancernej, operującej w rejonie Wołgi, latem 1942 roku:
Obrazek

.
.
Niestety nie widać czy ten wóz miał krzyże na bokach i z tyłu. Znalazłem kilka zdjęć innych pojazdów z tego okresu (tak mi się wydaje) i posiadały znaki na burtach i centralnie na tylnych wrotach. Przeważnie były to białe ramki. Na tym zdjęciu burty są przykryte jakimś dobytkiem i płótnem. Może ktoś coś wie na ten temat. Powoli zbliżam się do malowania i "błotny kamuflaż" pójdzie już po kalkach.

Pozdrawiam
skrzat16

Postprzez skrzat16 » piątek, 29 października 2010, 09:20

W poszukiwaniu odpowiedzi na temat z ostatniego wpisu, zatoczyłem koło i powróciłem do źródłowego zdjęcia na którym dopatrzyłem się fragmentu na którym brak błota z "kamuflażu"
jego kształt sugeruje ,że ten pojazd miał krzyże :idea: :!:

Obrazek

Ów fragment zaznaczyłem strzałką . Moim zdaniem znak jest przykryty workiem pierwszym od prawej.

Jak się mylę proszę o korektę :D
skrzat16

Postprzez Ivan » wtorek, 2 listopada 2010, 21:34

Zaznaczony przez Ciebie fragment IMHO jest cieniem od worka. Też per analogia ze zdjęciami drugiego i trzeciego wozów myślę, że nie miały one oznaczeń na bokach lub były one pod kamuflażem.
Ivan

Postprzez skrzat16 » środa, 3 listopada 2010, 09:04

Powiększyłem fragment zdjęcia i do cienia to bym tego nie zaliczył !!Ten "cień ma inny kształt i kąty proste !

Spod worka wystaje jakiś fragment bez błotnego kamuflażu !!

Obrazek

Jak byłby to cień, to byłaby to plama o miękkich bokach i w zasadzie na całej długości worka. :)
skrzat16

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste