Sd.Kfz.138 Marder III H Recenzja 1/35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Sd.Kfz.138 Marder III H Recenzja 1/35

Postprzez rafkal75 » czwartek, 7 października 2010, 09:13

Witam
Po 20 latach powróciłem do sklejania modeli, zacząłem z grubej rury. Kupiłem Sd.Kfz.138 Marder III H z Dragona, model przepięknie wykonany. Części bardzo dokładnie odwzorowane, części fototrawione, metalowa lufa. Skompletowałem niezbędne narzędzie plus kleje i farby.

Na razie modele będę malował pędzlami ponieważ muszę uzbierać kasę na aerograf oraz kompresor.
W następnych postach zamieszczę fotki z budowy modelu, mam jedno pytanie odnośnie koloru jakim chcę pomalować model.
Zawsze malowałem farbami Humbrol i wybrałem kolor nr 83-Ochre na pomalowanie całego modelu.
Zastanawiam się jeszcze jak pomalować wnętrze modelu.
rafkal75

Reklama

Re: Sd.Kfz.138 Marder III H Recenzja 1/35

Postprzez rafal_dr » sobota, 9 października 2010, 18:06

Cześć.

Jeżeli chcesz humbrol, to weź Humbrol #94. jest jaśniejszy. Lepiej się sprawuje przy zabiegach wszelakich po pomalowaniu bazowym (wash, filtr, ewentualne inne rzeczy)

Przedział bojowy tym samym kolorem pomaluj co z zewnątrz. Natomiast przedział kierowani możesz pomalować złamanym białym (kość słoniowa)
rafal_dr

Postprzez rafkal75 » sobota, 9 października 2010, 22:08

Dziękuje za podpowiedz, dokładnie to szukam koloru który będzie odpowiednikiem ModelMaster 2099 Dark Yellow. Mam zamiar pomalować cały model jednym odcieniem Pz.Div. front wschodni z roku 1944. Ponoć Humbrol nie posiada odpowiednika, może jakiś zbliżony kolor.
Kolega polecił mi #94.

Kość słoniowa - humbrol posiada czy trzeba zrobić samemu.
rafkal75

Postprzez Akahoshi » niedziela, 10 października 2010, 16:31

Jeśli wierzyć przelicznikowi farb, to ModelMaster 2099 Dark Yellow odpowiadam Humbrol'owi nr 63.
Niestety Humbrol nie posiada odpowiednika kości słoniowej. Chyba, żeby użyć Matt Cream (nr 103), ale jego z kolei trzeba by rozjaśnić.
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez rafkal75 » poniedziałek, 11 października 2010, 11:47

Dziękuje za odpowiedzi.
Strasznie sobie namieszałem w głowie z tymi kolorami. Szukam na necie wszelkich informacji i nadal nie mogę znaleźć jasnej odpowiedzi jakiego koloru użyć do pomalowania mojego Mardera III z roku 1944 front Wschodni.

Mam jeszcze kilka pytań, ponieważ zaczynam modelarstwo praktycznie od nowa, jakich farb, kolorów użyć do waloryzacji modelu np. rdza, tłuste plamy i zacieki, szczególnie zależy mi na imitacji przegrzanego i skorodowanego tłumika.
rafkal75

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » poniedziałek, 11 października 2010, 12:00

No nie żartuj.. Brylki to były w szkole podstawowej i tyczyły sie lektur; trudno oczekiwać strzeszczenia zawartości portalu i połowy forum..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez rafkal75 » poniedziałek, 11 października 2010, 12:12

Też racja, muszę przeszukać jeszcze google. Liczyłem na sprawdzone rozwiązania, będę wdzięczny za podpowiedz.
rafkal75

Postprzez luck1985 » poniedziałek, 11 października 2010, 13:17

Nie wiem kiedy ost raz malowałes i czy były to Humbrole ,ale aktualnie dzisiaj humbrol jest słaby - olejna długo schnie , trzeba mieć troche praktyki żeby ładnie pomalować bez sladów pędzla.
Polecam coś innego , na pędzel fajne są Vallejo Model Color - seria pod pancerke jest , kłopotów z kolorami nie będzie i nie zostawisz smug .

Na szybko i ogólnie to poczytaj :
viewforum.php?f=76

I wątki lepszych od Ciebie , tam duzo pokazują i opisuja co i jak powstalo na modelu ;)
luck1985

Postprzez rafkal75 » wtorek, 12 października 2010, 08:29

Wypróbuję farby Vallejo, zamówię kolor 914 (119) RAL 7028, mam pytanie jaki stosować podkład i rozcieńczalnik. Czy można na farby Vallejo stosować lakiery bezbarwne Humbrol bo takie posiadam.
rafkal75

Postprzez luck1985 » wtorek, 12 października 2010, 08:39

Ja na model nakładam podkład Gunze - surfacer w sprayu , inni kupuja w słoiczku i po odpowiednim przygotowaniu nakładają go aerografem. Lakier błyszczący , to Sidolux - płyn do mycia podłóg. Błyszczy , pod kalki i washa , a na koniec daje aerografem matowy Model Mastera.
Jak wróciłeś do hobby i wiesz ,że nie zrezygnujesz , to zakup aero , to tylko kwestia czasu. Jak nie masz całego dnia na sklejanie modelu , to zanim dojdziesz do etapu malowania , sądze ,że już bedziesz w posiadaniu aero ;)
luck1985

Postprzez rafkal75 » poniedziałek, 25 października 2010, 09:35

Zabrałem się za malowanie wnętrza pojazdu, białą farbą Humbrol i to był błąd. Ta farba to jedna wielka lipa. Pomalowałem trzy razy, powierzchnia po pomalowaniu wygląda jak papier ścierna. Faktura powierzchni wygląda bardzo grubo.
Podjąłem decyzje o zmyciu farby zmywaczem do paznokci, zrobiłem próbę czy zmywacz nie wchodzi w reakcje z plastykiem. Próba wypadła pozytywnie i usunąłem całą farbę. Muszę teraz kupić białą farbę akrylową.

Dzisiaj odzyskam swój aparat to zacznę robić fotki mojego działa.
rafkal75

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 25 października 2010, 12:46

Kup sobie podkład Gunze Base White, działa tak jak Surfacer, a znakomicie ułatwia nakładanie jasnych farb. do tego biały Tamiyi i problem z głowy.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Enigma » wtorek, 26 października 2010, 00:03

Piotr ma rację. Pomalowanie elementu ( pewnie kolor szary) pędzlem na jasny kolor to nie takie łatwe. Spróbuj najpierw zrobić podkład jakimś innym najlepiej ciemnym kolorem i na to dopiero jasna farba.
Enigma

Postprzez rafkal75 » środa, 3 listopada 2010, 12:33

Chciałem zmyć farbę akrylową z środka wanny modelu, trochę zacząłem eksperymentować i nie wyszło. Wanna straciła swoją fakturę, postanowiłem kupić drugi model. W czasie oczekiwania zabrałem się za obrabianie układu napędowego.

Obrazek
Obrazek
rafkal75

Postprzez luck1985 » środa, 3 listopada 2010, 14:50

Środek - wnętrze ? Nie wiem czy był sens kupowania , bo sądze , że jak skleisz i tak za wiele tam nie będzie widoczne.
Ostatnio robiłem kfz.222 i w sumie nie wiem po co robiłem wnętrze ,bo nałożyłem góre z koszami ,działkiem i tego środka nic nie widać.
Pancerka ma ten plus , że łatwo ukryć jakieś babole twardym brudzeniem , pigmentami itp.
Mogłeś zapodać fotke tego elementu.
luck1985

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat