t-34/76 1942 - relacja z budowy (Zvezda 1:35)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: t-34/76 1942 - relacja z budowy (Zvezda 1:35)

Postprzez panzerschreck » piątek, 29 października 2010, 16:48

Witam

Dzisiaj kilka fotek z postępów.

Jeśli chodzi o lufę to szczerze powiem, że nie wiem jakiej jest firmy. Wydaję mi się, że RB Model, ale nie mam pewności. Na woreczku nie ma nazwy firmy, za to jest oznaczenie 35B09, nazwa 76.2mm ZIS-5 L/42 oraz pojazdy, do których ma pasować
(nie ma tam t-34 tylko kv). Ogólnie mieliśmy ze sprzedawcą problem z dobraniem tej lufy. Te, które ta firma dedykuje do modelu 1942 były z tego co pamiętam za krótkie. Ostatecznie sięgnęliśmy po tą lufęZIS, która jak się okazało dopowiada tej z modelu idealnie.

Dajan – dzięki za info o średnicy liny. Wychodzi na to, że w przypadku 30mm w 1:1 moja lina jest o jakieś 0,1mm za cienka :). Zobaczymy może wymienię na grubszą.

Poniżej zdjęcia jak na chwilę obecną prezentuję się złożone działo, które wraz z jarzmem wkleiłem w wieżę.

Obrazek

Obrazek

Wykonałem również wystającą lufę km – u sprzężonego z działem. Zvezda w tym modelu niestety o nim zapomniała.

Obrazek

Na poniższej fotce góra wieży. Włazy założone na sucho.

Obrazek

Mile widziane komentarze

Pozdrawiam
panzerschreck

Reklama

Postprzez panzerschreck » wtorek, 9 listopada 2010, 13:30

Witam po przerwie

Ostatnio podciągnełem trochę prace nad modelem. Zacząłem zabawę z detalami takimi jak poręcze dla desantu, narzędzia, haki itd. Z ‘grubszych’ rzeczy zostały jedynie gąsienice. Ostatecznie zdecydowałem się na kupno wspomnianych wcześniej w temacie ogniwek Bileka. Chcę po prostu szybko skończyć budowę tego modelu i zacząć malowanie i nie czekać aż ktoś w końcu wystawi na allegro magici.
Mam drobne pytanko: czy wie ktoś może jak mocowany był zapasowy fragment gąsienicy do przedniej płyty kadłuba?

Wygląd modelu na chwilę obecną:

Obrazek

I parę zbliżeń:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
panzerschreck

Postprzez Kamil K. » wtorek, 9 listopada 2010, 17:59

Były przykręcane na śruby.
http://data3.primeportal.net/tanks/dmit ... of_107.jpg
Ale raczej gąsienic z przodu, ani mocowań na nie na T-34/76 nie uświadczysz.
Kamil K.

Postprzez siara1939 » wtorek, 9 listopada 2010, 19:57

Dziwnie wyglada ta szpara pomiedzy hakami, a spawem na przedniej plycie. Proponowalbym zmiekczyc te spawy klejem i wycisnac nowe spawy rylcem, coby ta szpara zniknela.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Radek Pituch » wtorek, 9 listopada 2010, 20:30

Zastanawia mnie sens użycia szpachli przy klapie dostępowej do żaluzji nad silnikiem.
Druga rzecz, T 34 tej wersji na pełnym zestawie kół z wewnętrzną amortyzacją to rzadko spotykany widok. Taki komplet kół był charakterystyczny dla zakładów STZ, gdzie były problemy z zaopatrzeniem w gumę.
Mógłbyś pokusić się jeszcze o wymianę haczyków do zapinania nakładek przeciwpoślizgowych na prawej burcie i błotniku.
Podoba mi się jakość zdjęć, dobrze oświetlone.

Radek
Radek Pituch

Postprzez panzerschreck » wtorek, 9 listopada 2010, 21:34

Dzięki Panowie za odzew :) .

Jeśli chodzi o tą gąsienice wygląda na to, że po prostu będę musiał ją zwyczajnie przykleić po malowaniu do kadłuba.
Siara – hak jest ciut mniejszy od prostokąta otoczonego spawem, do którego go wkleiłem, stąd te szpary. Dzięki za zwrócenie na to uwagi, postaram się to poprawić.
Radek – zdecydowałem się to zaszpachlować, gdyż była tam spora luka między pokrywą a resztą pojazdu, jednak dalej nie wygląda to jasno. Myślę, że dobrym rozwiązaniem będzie wyrycie w tej szpachli jakby takiej linii podziału. Wtedy przynajmniej będzie wyglądać na to, że pokrywa pasowała do nadwozia. Też myślałem nad tymi kołami ale nie chcę z ich powodu przeciągać projektu, który miał być szybki w budowie. Chcę się skupić na malowaniu i wkomponowaniu go w dioramę (chyba, ze ktoś ma na zbyciu cztery kółeczka z bandażami to chętnie przygarnę). O haczykach pomyślę.

Pozdrawiam
Tomek
panzerschreck

Postprzez Radek Pituch » wtorek, 9 listopada 2010, 22:17

Od biedy mogą być dwa koła, zdarzały się wozy z pierwszą para kół z bandażem, reszta bez.
Radek Pituch

Postprzez panzerschreck » środa, 17 listopada 2010, 18:59

Witam ponownie

Wczoraj dotarły do mnie gąsienice Bileka:

Obrazek

Zacząłem zabawę z nimi. Myślę, że prezentują się nie najgorzej. Miejscami zdarzają się drobnie nadlewki, ale jest to do usunięcia. Każde ogniwko posiada dwa ślady po wypychaczach. Na szczęście są one na tyle delikatne, że według mnie można spokojnie odpuścić sobie ich szpachlowanie. Mam pytanko: z ilu ogniw składała się jedna gąsienica? Gdzieś na jakiejś stronce czytałem, że z 72. Ktoś mógłby to potwierdzić?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
panzerschreck

Postprzez siara1939 » środa, 17 listopada 2010, 19:38

panzerschreck napisał(a): Mam pytanko: z ilu ogniw składała się jedna gąsienica? Gdzieś na jakiejś stronce czytałem, że z 72. Ktoś mógłby to potwierdzić?

Myslisz, ze ktos je bedzie liczyl? :D
Wazne, aby na modelu wygladaly dobrze, a nie beda z tymi nieobrobionymi brzegami. :twisted:
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez panzerschreck » środa, 17 listopada 2010, 20:08

Spokojnie, bez obaw. Wszystkie ogniwa przed klejeniem obrabiam pilnikiem. Ten fragment wyjątkowo niepoprawiony, sklejony próbnie. Jeśli chodzi o ilość ogniw to nie zależy mi aż tak bardzo na takiej dokładności, ale jakby ktoś podał prawidłową, sprawdzoną ilość byłoby fajnie.
panzerschreck

Postprzez Arnisan » czwartek, 18 listopada 2010, 00:28

Zvezda też proponuje 72 ogniwa w swoich gumowych gąsienicach ;)
Arnisan

Postprzez author21 » czwartek, 18 listopada 2010, 07:50

z ilu ogniw gąsienica, to zalezy od gąsienic (producent) i modelu (producent). Np w Dragonie róznica magick track względem friulmodel sięga nawet 3-4 ogniw ;). Friule luźniejsze, jest ich mniej.
author21

Postprzez panzerschreck » niedziela, 21 listopada 2010, 17:45

Witam

Złożyłem gąsienice. Na stronę użyłem 72 ogniwa. Na fotkach tego nie widać, ale żeby ostatnie ogniwa się schodziły, gąsienica będzie musiała być dosyć mocno naprężona. Do zdjęć użyłem pianek aby docisnąć gąski do kół.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na tym zdjęciu widać, że niektóre ogniwa wymagają jeszcze ponownego przejechania pilnikiem w miejscu byłego łączenia z ramką. Widać również szparę pomiędzy tylną płytą a bokiem wanny. Muszę to poprawić.

Obrazek

Zapraszam do komentowania

Pozdrawiam
panzerschreck

Postprzez Dumo » niedziela, 21 listopada 2010, 18:30

Jest dobrze, obowiązkowo kup blaszke z siatką na tył nie jest droga a model będzie wyglądał o niebo lepiej ;o)
Dumo

Postprzez panzerschreck » czwartek, 25 listopada 2010, 21:31

Witam

Model jest już prawie skończony. Zabrałem się za przyklejenie tylnych zbiorników paliwa, ale niestety nie wiem jak były mocowane do tylnej płyty (do zdjęć przykleiłem na blu tack). W instrukcji jest zaznaczone, że zbiorniki mają opierać się na takiej stopce opartej na błotniku (ostatnie zdjęcie), jednak nie ma nic o łączeniu tylnia płyta – zbiornik. Liczę na Waszą pomoc. Po za tym wkleiłem włazy na wieży (a raczej klapy ;)). Jeden jest w pozycji otwartej. Docelowo, gdy pojazd znajdzie się na dioramie, będzie wystawał z niego czołgista. Dodałem również liny. Wykorzystałem do ich wykonania linkę Eureki o średnicy 1,1 mm. Ucha pochodzą z modelu.
Dumo – pokrywa nad silnikiem jest już przyklejona, także blaszki już nie wykorzystam. Model w założeniu miał być prosto z pudła i traktuję go raczej jako pole do potrenowania malowania. W następnym moim teciaku z pewnością będzie to fototrawionka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
panzerschreck

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat