F-16 C "Jaszczomp" Italeri 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

F-16 C "Jaszczomp" Italeri 1/48

Postprzez _iceboy » czwartek, 18 listopada 2010, 23:22

Generalnie wzięło mnie dzisiaj. W okolicach 13.00 gdy wracałem z Urzędu lotnictwa cywilnego, po zaliczonych kolejnych egzaminach do licencji (tak wiem, nie ma to jak się troszkę polansować, a co!), słyszałem w chmurach dźwięk kilku startujących parówolotów. Stwierdziłem, że na widok kombinacji cyfr 0,1,9, śmigieł, i innych takich czarno-białych dokumentacji zdjęciowych - potrzebuję skleić TOTALNIE, BEZ SPINY i DBAŁOŚCI o wartości MERYTORYCZNE model czegoś, kolorowego, odrzutowego i przyjemnego. Takoż odwiedziłem sklep zwany Martola. Gdyby nie to że znów irytowałem obsługę półgodzinną dywagacją czy Eurofighter czy eF-16, to obyło by się bez większych ekscesów :P , padł wybór na eF-16. No bo mam dwie wizje - albo skleję go sobie z pudła jako żydowskiego pod wpływem :

Obrazek
Obrazek

Ew. będzie to totalny S-F - polski eF, który jest jakimś giftem, lub zbytkiem wspaniałego bratniego mocarstwa U.S, i będzie to samolot w kamuflażu a'la Su-22 :lol: - taka łaciata krówka. Zobaczymy. Albo po prostu szaro szary polski-pustynny.

Niestety nie zabrałem aparatu do Warszawy chwilowo, i zdjęcia telefonem, aby udokumentować, że kokpit gotowy do malowania, i tworzy się wlot powietrza wraz ze spodem samolotu:

Obrazek
Obrazek

Generalnie jest to czyn na rzecz propagowania modelarstwa odstesowywującego od walki z materią Messerschmittów i innych Focke Wulfów ( np.: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=12&t=10505), nie deprymująca modelarstwa jako perfekcji odtworzenia konkretnego egzemplarza - czyli po prostu operacja strategiczna - ODCHAM SIĘ :mrgreen:

Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do składania propozycji malowania ;o)
Ostatnio edytowano wtorek, 23 listopada 2010, 13:03 przez _iceboy, łącznie edytowano 2 razy
_iceboy

Reklama

Re: F-16 C "Name of U.S president" Italeri 1/48

Postprzez Lucas HS » czwartek, 18 listopada 2010, 23:27

To może od przyjaciół, do przyjaciół, przyjaciół? Czyli rusek! W malowania a'la Ił-2 w waszym muzeum.
Obrazek
Lucas HS

Postprzez Slash » czwartek, 18 listopada 2010, 23:45

Zapomniałeś dodać Zombich SS.
Slash

Postprzez siara1939 » czwartek, 18 listopada 2010, 23:50

Icus nie pij jak sie bawisz ptaszkiem (plastikowym). :D
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Daniel-Martola » piątek, 19 listopada 2010, 06:10

Jak kupował to chyba był trzeźwy jeszcze. :mrgreen:
Gdyby nie to że znów irytowałem obsługę półgodzinną dywagacją czy Eurofighter czy eF-16, to obyło by się bez większych ekscesów

A w którym miejscu? Tomek się nie skarżył :P
Dawaj, sklejaj, co tak wolno. Jak na odchamienie to już kalki powinieneś kłaść. :lol:

pozdrawiam
Obrazek
Daniel-Martola

Postprzez chincz » piątek, 19 listopada 2010, 08:09

W jednym wątku psuje zabawę, w innym zaczyna... Kryzysik? ;o)
chincz

Postprzez _iceboy » wtorek, 23 listopada 2010, 11:52

Jak na razie walczę z plastikową materią zwaną szparami w plastiku. Do tego CA i surfacer... zanim coś pokażę to pewnie ze dwa dni szlifowania :mrgreen: . Nie jest to tamiya... ;o)
Ale żeby nie było, znów poszedłem denerwować obsługę fajnego i miłego sklepu, nie wiedząc jakie farby chcę kupić :mrgreen: . Ale są ! Są uber Tamije :twisted: . Czekam tylko aż dobry znajomy jeszcze przygotuje mi maski do polskiego malowania :mrgreen: .

A jak na razie Ca wyszlifowane, i zalane Surfacerem. Na razie malować mi się nie chce, więc kokpit czeka.

Obrazek

A plan uświnienia ma być taki - zaciek na spodzie jak z chłodnicy oleju w 109. Do tego troszkę jakichś okopceń czy zacieków, okopcenie z działka. Tylko na numer boczny się nie zdecydowałem, albo 4060, 4047, albo jakiś wyimaginowany 4069 (co by taki seksistowski był :mrgreen: ):

Obrazek

Pozdrawiam
_iceboy

Re: F-16 C "Jaszczomp" Italeri 1/48

Postprzez _iceboy » czwartek, 25 listopada 2010, 00:51

Generalnie mogłem kupić tamiję...

Obrazek

walka ze szpachlą i poskładaniem podstawowych elementów płatowca do kupy. Na gotowo: statecznik pionowy.

Pozdrawiam
_iceboy

Postprzez _iceboy » środa, 1 grudnia 2010, 11:20

Dalsza nierówna walka z materią Kinnetic'a

Obrazek

W zasadzie to i dobrze, że jest co robić, bo nie opanowałem się i zamówiłem blaszkę do kokpitu :mrgreen: ,a jak wiadomo na edka trzeba dłuuugo poczekać.

Pozdrawiam
_iceboy

Postprzez Ostach » czwartek, 2 grudnia 2010, 22:42

Skutecznie wyleczyłeś mnie z chęci kupna tego modelu. Dzięki! :D
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez Czarny » czwartek, 2 grudnia 2010, 23:46

_iceboy napisał(a):Generalnie mogłem kupić tamiję...

Generalnie to kupiłes Tamiję, a że kopia kinetica nie jest równie udana co kopipowana w tym wypadku tamka to już inna sprawa. Ciesz się, że nie wciskasz do środka kokpitu back boxa edykowanego do hase... ale była zabawa.
Nie poddawaj się, da się z tego stworzyć model fszesnastopodobny:

Obrazek

tak na marginesie, dobre mają tam wina, w końcu tradycja ich wytwarzania najdłuższa na świecie
Czarny

Postprzez _iceboy » czwartek, 2 grudnia 2010, 23:50

Czarny napisał(a):Generalnie to kupiłes Tamiję, a że kopia kinetica nie jest równie udana co kopipowana w tym wypadku tamka to już inna sprawa...

To ja bym chciał taką tamiję w pudełku Tamiya :mrgreen: . Co z tym uzbrojeniem? Nadal chce?
_iceboy

Postprzez Czarny » piątek, 3 grudnia 2010, 00:07

_iceboy napisał(a):
Czarny napisał(a): Co z tym uzbrojeniem? Nadal chce?

Pewnie, czeka na PM ile srebrników za te koszerne rakiety przyjdzie zapłacić.
Czarny

Postprzez _iceboy » środa, 8 grudnia 2010, 13:29

Koszerny majl poleciał do kolegi Czarnego ;o)

Na razie się kokpituję:

Obrazek
Obrazek

wiem, wiem, widać ślady po wypychaczach na podłodze... ale spokojnie, znikną pod fotelem :D .

Nawet podoba mi się ten kokpit, ale kurcze zepsuć linię F-16stki otwartą kabiną? :?

W tym momencie walczę z fotelem, nie wiem czy to ze mnie jest jakaś cenzura, czy tam po prostu NIC nie pasuje. Dobrze, że w zestawie jest jeszcze jeden...
_iceboy

Postprzez Slash » środa, 8 grudnia 2010, 16:55

_iceboy napisał(a): ale kurcze zepsuć linię F-16stki otwartą kabiną? :?

A to się da jeszcze bardziej?

Chyba i ja się przerzucę na koszerne. Dobry kurs mają. Prawie 3 tygodnie za nasze dwa dni :mrgreen:
A końca i tak nie widać
Slash

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat