De Havilland Mosquito XVIII - Airfix 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

De Havilland Mosquito XVIII - Airfix 1/72

Postprzez Przemek - MaXus » niedziela, 23 września 2007, 00:04

Witam,

chciałem jeszcze wrzucić relację z budowy Walrus'a, ale chyba nie ma sensu; za to przeniosę wciąż aktualną (oraz dalej aktualnie wstrzymaną) relację z budowy następnego latadła.
Pomny doświadczeń z Wallrusem, tutaj postanowiłem nie wciągać się zbytnio w przerabianie nieruchomości w ruchome oraz co za tym idzie - całość ukończyć w bardziej przyzwoitym czasie (marzenia ... :-/ ).

Zdjęcia przedstawiają "stan rzeczy sprzed lipca. Na razie prace zawieszone na czas nieokreślony.

Obrazek

Obrazek

To byłoby na tyle - ... na razie oczywiście ...

PS. nie wiem do końca, jak działa zmniejszanie rozdz.obrazka - jakiś skrypt czy coś podobnego, więc zamieszczę oryginały - dobrze li to czy źle ?

Pozdrawiam
Przemek

MOD: Jak widzisz, forum samo zmniejsza obrazek do dozwolonych rozmiarów, tak więc postąpiłeś prawidłowo. MG
Ostatnio edytowano niedziela, 23 września 2007, 23:50 przez Przemek - MaXus, łącznie edytowano 2 razy
Przemek - MaXus

Reklama

modele polskich samolotów

Re: De Havilland Mosquito XVIII - Airfix 1/72

Postprzez wojtek_fajga » niedziela, 23 września 2007, 06:10

Przemek - MaXus napisał(a):
chciałem jeszcze wrzucić relację z budowy Walrus'a, ale chyba nie ma sensu;

Ależ ma to sens. W każdej relacji, a w szczególności Twojej o Walrusie, jest dyskusja i podsuwane są różne rozwiązania. Często inni użytkownicy, nawet po dłuższym czasie oglądają te relacje i korzystają z zawartych w nich rozwiązań.

WRZUCAJ!!!!!!
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez Przemek - MaXus » niedziela, 23 września 2007, 13:25

Skoro tak, to nie ma sprawy, tylko jeszcze dopytam:

- wrzucam oczywiście swoje posty, a nie całość tematu ?

- jak z ilością zdjęć, bo przeglądałem ostatnio tamten temat i dużo tych fotek, do tego mało wnoszących do tematu - lepiej chyba okroić to, żeby nie zaśmiecać niepotrzebnie forum ?
Przemek - MaXus

Postprzez caughtinthemiddle » niedziela, 23 września 2007, 16:18

Przemek - MaXus napisał(a):Skoro tak, to nie ma sprawy, tylko jeszcze dopytam:

- wrzucam oczywiście swoje posty, a nie całość tematu ?

- jak z ilością zdjęć, bo przeglądałem ostatnio tamten temat i dużo tych fotek, do tego mało wnoszących do tematu - lepiej chyba okroić to, żeby nie zaśmiecać niepotrzebnie forum ?

Ad. 1. Swoje; warto też, byś dopisał pytania czy wnioski innych uczestników dyskusji, jeśli w kolejnych postach udzielałeś na nie odpowiedzi, bądź pod ich wpływem dokonywałeś zmian w modelu.
Ad. 2. Jeżeli sam uważasz, że są tam zdjęcia mało wnoszące do tematu, zrezygnuj z nich; jakkolwiek, jest to przede wszystkim Twoja relacja :)
Tiiiiiime is on my side ;)
caughtinthemiddle

Postprzez Darek Trzeciak » poniedziałek, 24 września 2007, 17:42

Ale radyjko Przemku w Mossim przemalujesz na czarno :?
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Przemek - MaXus » poniedziałek, 24 września 2007, 18:41

Darek Trzeciak napisał(a):Ale radyjko Przemku w Mossim przemalujesz na czarno :?

:shock: :shock: :shock: czyli, że to radyjko jest :!: :!: :!:

Co za dyletant ze mnie :D

Nie ma sprawy, do czasu korekty przyjmijmy wersję, że oryginalne radio do naprawy poszło a to co widać, to prywatny walkman pilota ;o)
Przemek - MaXus

Postprzez Przemek - MaXus » niedziela, 28 listopada 2010, 21:12

Witam odświeżając relację po dłuuugiej przerwie; cóż, kilka szpadli połamałem odkopując ten wątek.

W międzyczasie wiele się wydarzyło, przez przymusowy okres rozłąki ze świeżo nabytą pasją do modelarstwa pozostawało mi śledzenie for oraz zakupy (przy czym niestety dopadł mnie grzech chyba główny tego hobby – kolekcjonowanie modeli, ale cóż jak każdy tkwiący w nałogu szczerze wierzę, że medycyna przez najbliższe lata posunie się na tyle do przodu, że pozwoli na skuteczne przedłużanie naszego marnego żywota o dalsze –dziesiąt lat i wnętrzności zakupionych pudełek kiedyś ujrzą światło dzienne).

Tyle tytułem nowego wstępu. Jak już wcześniej wspominałem, to mój drugi model i niestety wciąż daleko memu warsztatowi do poziomu, jaki chciałbym osiągnąć, ale cóż – pokleimy, zobaczymy.

Trochę ogólnych informacji o samolocie:
Wybrana przeze mnie (oczywiście nieświadomie, bo dodatkowo jestem całkowitym ignorantem w sferze znajomości przemysłu zbrojeniowego jak i niestety historii) wersja Mk.XVIII była specjalną przeciwokrętową przeróbką Mk.VI dla RAF nazywaną "Tse-Tse".
Wyróżnia ją uzbrojenie w 57 milimetrowe działko automatyczne Molinsa z zapasem 25 sztuk amunicji. Przebudowano 19 egzemplarzy z wersji FB.VI. Tyle z na szybko wyszukanych informacji.

Poniżej kilka fotek z bieżącego warsztatu. Pierwszy raz robione zdjęcia na nowym miejscu, więc mam nadzieję, że kolejne będą coraz lepszej jakości :oops: :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Przemek - MaXus

Postprzez Jaho63 » niedziela, 28 listopada 2010, 21:24

No i pięknie, kolejne Mosquito. Do Tse Tse nic historycznego nie podrzucę, nie moje klimaty, ale mam pytanie. Masz jakieś foty tablicy przyrządów? Sam mam rozgrzebanego Mossie XIX i nie jestem pewien jak wyglądała tablica przyrządów. O ile wiem do wersji XIII w tablicy występowały wspólne elementy (cała lewa strona), ale już w Mk.XXX tablica wygląda inaczej.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez K.Y.Czart » niedziela, 28 listopada 2010, 21:33

Zaletą tej wersji modelu Airfixa, jest to że jest. Ale niestety nie do końca jest ona prawidłowa. Ze zbyt krótką owiewką działa 57 mm już sobie poradziłeś. Pozostało jeszcze zrobić wzmocnione opancerzenie przodu kadłuba i wzmocnione klapy w części przykadłubowej. Tego Airfix nie zrobił. Podobnie jak zaślepek dla zewnętrzej pary km-ów. ;o)
K.Y.Czart

Postprzez Przemek - MaXus » niedziela, 28 listopada 2010, 21:47

K.Y.Czart napisał(a):... wzmocnione opancerzenie przodu kadłuba i wzmocnione klapy w części przykadłubowej.

Mógłbym prosić o jakieś zdjęcie albo zaznaczenie tych miejsc na moich fotkach?

Z tymi zewnętrznymi km'ami to chyba po przeróbkach. Z tego, co kojarzę to początkowo wszystkie 4 były bez zmian:
http://www.youtube.com/watch?v=M00f5RxhxLY

Jaho63 - co miałem, wysłałem na mail'a. Pzdr.
Przemek - MaXus

Postprzez K.Y.Czart » niedziela, 28 listopada 2010, 22:43

Przemek - MaXus napisał(a):Mógłbym prosić o jakieś zdjęcie albo zaznaczenie tych miejsc na moich fotkach?
Z tymi zewnętrznymi km'ami to chyba po przeróbkach. Z tego, co kojarzę to początkowo wszystkie 4 były bez zmian.

Proszę, na szybko kilka zdjęć:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam jeszcze trochę w archiwum, ale musiałbym "kopać". M.in. takie z dwoma km-i.

Jeszcze link da producenta konwersji dla Airfixa w skali 1/24. Można się zorientować co i jak: http://www.a2zeemodels.co.uk/mosquito-f ... 5491-p.asp

Jest też książka Mushroom/Stratus "SHIPBUSTER Mosquito Mk XVIII "Tse-tse" An operational history" (White Series 9104). (http://www.ww-model.pl/index.php?p52,mm ... al-history)
K.Y.Czart

Postprzez Jaho63 » niedziela, 28 listopada 2010, 22:53

No, ale takie ze czterema KM też były? Wiec ok?
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez K.Y.Czart » niedziela, 28 listopada 2010, 23:04

Jaho63 napisał(a):No, ale takie ze czterema KM też były? Wiec ok?

Były z czterema. Były też z dwoma i były tylko z działem i rakietami (dwa ostatnie zdjęcia to pokazują). Karabiny zdejmowano w trakcie eksploatacji dla odciążenia i tak już przeciążonego Mosia. A że kaliber km na uboty mały, to robiono to bez żalu. Ale jak na fotce jest z czterema to OK. :lol:
K.Y.Czart

Postprzez dewertus » poniedziałek, 29 listopada 2010, 21:33

Jestem ogromnie rad, że pojawiła się relacja Mossiego z Airfixa - mam ten model, więc Twoja relacja będzie doskonałą ściągawką ;o) Swojego planuję zrobić w wersji Mk.II NF w barwach 23 dywizjonu (z okresu walk nad Maltą).
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Przemek - MaXus » poniedziałek, 29 listopada 2010, 22:03

Kiii Czarcie wybacz, ale pomęczę cię jeszcze trochę. Nie bardzo wiem o co chodzi z tymi wzmocnieniami: to po prostu dodatkowe wstawki z blachy, jak zaznaczyłem poniżej czy coś innego?. Jeśli to nie problem, prosiłbym o wyjaśnienie (jak dziecku bardziej ;o) ) co i jak, również z klapami oczywiście:

Obrazek

Obrazek

PS.Na podlinkowanym przez ciebie pierwszym zdjęciu właśnie dopatrzyłem się chyba, skąd inspiracja Airfix'a odnośnie osłony działka 57mm - zaznaczyłem na niebiesko - kształt wydaje się być jak na wyprasce.

dewertus - żadne planuję, bierz się od razu - będzie raźniej ;o)
Przemek - MaXus

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat