Tiger I late - Dragon 1/35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Tiger I late - Dragon 1/35

Postprzez skrzat16 » środa, 24 listopada 2010, 14:27

Oto kilka fotek :)

Wozy pochodzą z 507 Bcc.

Zdjęcia pochodzą ze strony

http://www.tiif.de/thread.php?threadid= ... 64787c47f8
Obrazek
Oraz magazynu Militaria Nr.3(10)/2009.

Obrazek

Obrazek
skrzat16

Reklama

Postprzez rafal_dr » środa, 24 listopada 2010, 15:47

No w sumie wyglądają na kość słoniową :) Zmienię więc.
rafal_dr

Postprzez rafal_dr » środa, 24 listopada 2010, 22:14

Lecę dalej...
Ten etap, czyli ETAP 4 - cieniowanie bazy, dopiero skończyłem dziś. Rozjaśniłem jeszcze całe powierzchnie.

Jeszcze raz :) ETAP 4 - cieniowanie bazy (dokończenie)

Obrazek
Obrazek

A teraz kolejna rzecz, którą należy zrobię, czyli wyciąganie detali :)

ETAP 6 - "wyciąganie" detali

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
rafal_dr

Postprzez author21 » czwartek, 25 listopada 2010, 07:57

cieniowanie super. Co do "wyciagania" detali to dla mnie to takie trochę sztuczne. Prawdziwy pojazd aż tak nie blaknął na detalach. Wyjątek może stanowic pojazd operujący w słonecznym klimacie (afryka, Irak itp), ale on wyblaknie równomiernie. Widziałem nawet zupełną odwrotność tego w rzeczywistości. Nakrętki na kołach narażone na brudzenie się i obijanie są ciemniejsze zdecydowanie niż reszta koła. U ciebie jaśniejsze. Wiadomo,że to zginie przy następnych operacjach. A jak już wyciagać detal, to trochę powierzczni w koło niego też. Nie wyblakł dokładnie po linii krawędzi :)
author21

Postprzez Radek Pituch » czwartek, 25 listopada 2010, 08:18

author21 napisał(a):Co do "wyciagania" detali to dla mnie to takie trochę sztuczne. Prawdziwy pojazd aż tak nie blaknął na detalach.

Wyciąganie detali to taki trik wizualny, pomagający je dostrzec, a nie pokazać jak wyblakły. Inna sprawa, że w wielu przypadkach jest to tak wykonywane, że z modelu robi się prawdziwa cepelia. Tutaj moim zdaniem jest jednak ok.
Radek Pituch

Postprzez Panzer » czwartek, 25 listopada 2010, 08:26

author21 napisał(a):Prawdziwy pojazd aż tak nie blaknął na detalach.

A co tu ma blaknięcie do tego. Wyciąganie detali ma za zadanie ich uwypuklenie wizualne i imitację światłocienia oraz nadanie plastyczności modelowi, żeby po wszystkich płukankach i filtrach detale jednak były widoczne, a nie ginęły spłaszczone kolejnymi warstwami. To jest po prostu technika modelarska nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością.

Zaczynają mnie Twoje teorie coraz bardziej irytować. Począwszy od sławetnego "humbrolami i pędzlem osiągam wszystko", aż po ostatnie dyrdymały o tym, że większość niemieckich wozów była malowana pędzlami...

PS.
Radek mnie uprzedził trochę...
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez rafal_dr » czwartek, 25 listopada 2010, 10:41

To fakt. "Wyciąganie datali" jest tylko po to, aby całość po pomalowaniu i całej chemii, jak chłopaki napisali wyżej, nadała modelowi plastyczności. Później jak wiecie nie ma takiego dużego kontrastu.

Jednak ja mam pytanie z innej beczki, w zaradzie dwa:

1. Czy 507 batalion miał kolor brązu na kamuflażu standardowy, tzn. redbrown?
2. Jakie były mundury załogi? (tutaj przede wszystkim pytanie do Radka Pitucha, bo w tym temacie siedzi) Cze SS, czy te czarne Wechrmachtu? Mam żywicznych kilkanaście, którzy są i w takich i w takich mundurach. Mam też zestaw Dragona, który jest pokazany na pierwszej stronie, bodaj na drugim, czy trzeciem zdjęciu od góry. Te figurki mają ciekawe pozy, ale mundur panterki Liść Dębu. Czy oni mogą być?
rafal_dr

Postprzez Radek Pituch » czwartek, 25 listopada 2010, 11:51

Rafale ja to aż takim znawcą tematu nie jestem, ale z racji, że 507 to jednostka Heer, wybrałbym mundury czarne i szarozielone. Zielone tego typu, z kieszenią na lewej nogawce.
http://www.lostbattalions.com/german33- ... hbtpz.html

Najfajniej byłoby zrobić na przykład czarne kurtki i zielone spodnie, będzie ciekawiej, a zgodnie z rzeczywistością.

R.
Radek Pituch

Postprzez skrzat16 » czwartek, 25 listopada 2010, 13:09

Popatrz na fotki na tej stronie

http://www.tiif.de/thread.php?threadid= ... 64787c47f8

można sie tam czegoś dowiedzieć o mundurach.
Ostatnio edytowano czwartek, 25 listopada 2010, 14:29 przez skrzat16, łącznie edytowano 1 raz
skrzat16

Postprzez author21 » czwartek, 25 listopada 2010, 13:14

Panzer napisał(a):
author21 napisał(a):Prawdziwy pojazd aż tak nie blaknął na detalach.

Zaczynają mnie Twoje teorie coraz bardziej irytować. Począwszy od sławetnego "humbrolami i pędzlem osiągam wszystko", aż po ostatnie dyrdymały o tym, że większość niemieckich wozów była malowana pędzlami...

Nie większość ale spora ilość. Nie chodzi o kolor bazowy, ale o kamo nakładane na bazowy. Jest przecież masa zdjęć, gdzie to widać. Tak samo jest z nr taktycznymi - kalki to nr szablonowy,rzeczywistość trochę takich, ale znaczna ilość odręcznych. Kiedyś komuś zarzucono, że wziął kalkę z przesunięciem ? (kolor wypełnienia względem obwódki), znalazłem zdjęcie tygrysa I z takim numerem, widac szablon się malarzowi obsunął. Ale krzywe, niestaranne nr, kamo to rzeczywistość. Malowanopo zapasowych gąsienicach, linach, siekierach itp. Dlatego kazdy moze zrobić jak chce.

Co do wyciągania detal nie irytuj się moimi komentarzami, mi to nie odpowiada, ale przecież nie neguje. Po to jest forum, żeby jakieś opinie wyrazić. Zawsze można wejśc na Planet Armour itp, gdzie na przeciętny model same ochy i achy :))))))

Mnie się podoba poprostu model zbliżony do realiów, niekoniecznie efektowny, bo pojazd prawdziwy nie wyglądał efektownie i szablonowo :). Modele efektowne maluje np Dragon w serii Dragon Armour (gotowce), ale nie odzwierciedlają realizmu. Każdy lubi co chce.
author21

Postprzez Panzer » czwartek, 25 listopada 2010, 14:35

author21 napisał(a):Nie większość ale spora ilość. Nie chodzi o kolor bazowy, ale o kamo nakładane na bazowy. Jest przecież masa zdjęć, gdzie to widać.

W tamtym poście napisałeś dokładnie to:
Niektóre czołgi niemieckie były malowane pistoletem aero, a sporo było traktowane z pędzla - stąd mazy. W modelach dominują aero. Na prawdę dominowały raczej pedzlowane kamuflaże. Na archiwalnych zdjęciach to widać.

Co jest bzdurą wierutną.

Co do ostatniego postu nie chodzi o to, czy Ci to odpowiada, czy nie. Chodzi o to:
author21 napisał(a):Prawdziwy pojazd aż tak nie blaknął na detalach. Wyjątek może stanowic pojazd operujący w słonecznym klimacie (afryka, Irak itp), ale on wyblaknie równomiernie.

author21 napisał(a):Mnie się podoba poprostu model zbliżony do realiów, niekoniecznie efektowny, bo pojazd prawdziwy nie wyglądał efektownie i szablonowo

Dlatego pędzlujesz modele pojazdów, które były malowane natryskowo.

Dziekuję... ale skorzystam w Twoim przypadku z magicznego przycisku. Po raz pierwszy w życiu, ale mam już dość takich postów. Szkoda, że na innych forach nie ma podobnych opcji. :?
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » czwartek, 25 listopada 2010, 14:44

Radek Pituch napisał(a):Rafale ja to aż takim znawcą tematu nie jestem, ale z racji, że 507 to jednostka Heer, wybrałbym mundury czarne i szarozielone. Zielone tego typu, z kieszenią na lewej nogawce.

Najfajniej byłoby zrobić na przykład czarne kurtki i zielone spodnie, będzie ciekawiej, a zgodnie z rzeczywistością.

R.

Radek, ale ten uniform to rzecz typowa dla artylerii samobieżnej. W przypadku załóg tanków na dobrą sprawę łatwiej spotkać polowe bluzy HBT piechoty, niż drelichowe wrappery z kieszeniami na brzuchu
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez rafal_dr » czwartek, 25 listopada 2010, 14:46

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):
Radek Pituch napisał(a):Rafale ja to aż takim znawcą tematu nie jestem, ale z racji, że 507 to jednostka Heer, wybrałbym mundury czarne i szarozielone. Zielone tego typu, z kieszenią na lewej nogawce.

R.

Radek, ale ten uniform to rzecz typowa dla artylerii samobieżnej. W przypadku załóg tanków na dobrą sprawę łatwiej spotkać polowe bluzy HBT piechoty, niż drelichowe wrappery z kieszeniami na brzuchu

Kamil, możesz podesłać linka z jakimś przykładem tej kurtki?
rafal_dr

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » czwartek, 25 listopada 2010, 14:56

sprawdź maila
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Radek Pituch » czwartek, 25 listopada 2010, 17:25

No tak, dlatego pisałem o czarnych bluzach i zielonych spodniach, coś jak:

Obrazek
Radek Pituch

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat