Kompresor

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Kompresor

Postprzez Psikuta » niedziela, 28 listopada 2010, 17:35

Witam,
Chcę zakupić mój pierwszy aerograf, jednak potrzebuję do niego kompresor. Mam jeden, który był w zestawie z pistoletem do malowania. Niestety nie znam się na tych sprawach. Kompresor generuję ciśnienie z częstotliwością 50 Hz, ciśnienie wynosi ok. 3 atmosfer. Pistolet, który był oryginalnie miał duży zbiornik, w którym ciśnienie było wyrównywane. Jednak w aerografie go nie ma. Prosiłbym o radę czy muszę skonstruować zbiornik to wyrównywania ciśnienia i jak to najlepiej zrobić w tym wypadku?
Zdjęcia kompresora wraz z pistoletem:
http://olkidolki123.dl.interia.pl/IMAG0120.jpg

aerograf, który mnie interesuję to:
http://model-hit.pl/3937_fachowiec-aero ... 0-2mm.html

lub wersja z dyszą 0,3mm
Zdaję sobie sprawę, że tematów związanych z tą tematyką jest sporo, jednak prosiłbym o pomoc. Nie chce wydawać pieniędzy na nowy kompresor, a wydaję mi się, że skoro jest to kompresor przeznaczony do malowania to po przeróbkach powinien nadawać się do areografu.
Psikuta

Reklama

Re: Kompresor

Postprzez Fred-k2 » niedziela, 28 listopada 2010, 18:25

Gwoli wyjaśnienia, zbiornik w pistolecie o którym piszesz nie służy do wyrównywania ciśnienia tylko do farby, która zasysana jest przez podciśnienie które tworzy się na wylocie iglicy.

http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=7 ... ead#unread W tym wątku masz bardzo wiele przykładów
kompresorów budowanych na bazie kompresora z lodówki, ja po lekturze tego wątku zbudowałem swój.

Jeżeli chcesz budować zbiornik to może być to np. gaśnica, butla od gazu, cokolwiek, ja najpierw miałem butlę po gazie teraz mam zbiornik od hydroforu o pojemności około 20l. Całość zasilana kompresorem od lodówki.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez mr.jaro » poniedziałek, 29 listopada 2010, 11:32

Fred-k2 napisał(a):Gwoli wyjaśnienia...
...do farby, która zasysana jest przez podciśnienie które tworzy się na wylocie iglicy.

Wybacz, ale bzdury wypisujesz.
Co to jest "wylot iglicy" i skad ta iglica mialaby wylatywac? :? Jak mniemam, w tym miejscu chyba raczej chciales napisac o dyszy.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Fred-k2 » poniedziałek, 29 listopada 2010, 11:39

mr.jaro napisał(a):w tym miejscu chyba raczej chciales napisac o dyszy.

Mój błąd, o to mi chodziło.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez bigtank » poniedziałek, 29 listopada 2010, 21:49

Pewnie że lepiej samemu zrobić z kompresora od lodówki . Ja nawet butli nie mam bo spokojnie ciśnienie wystarcza .. Ten aerograf jest w porządku ,mam coś w tym stylu , tyle tylko że wykręciłem zaworek , żeby powietrze ciągle leciało przez aero , inaczej wywala wężyk :)
Andrzej
Sie wydłubał TKS 1:15
http://bigtank120.blogspot.com
bigtank

Postprzez GrzegorzŻ » poniedziałek, 3 stycznia 2011, 22:52

Witam

w poszukiwaniu kompresora przejrzałem znany wszystkim portal aukcyjny i znalazłem kilka wynalazków, jako że się na tym kompletnie nie znam to mam parę pytań:

Co trzeba dołożyć to takich kompresorków oprócz zbiornika żeby stworzyć dobry sprzęt (z odpowiednimi filtrami itp) (i czy one się w ogóle nadadzą ewentualnie który z nich najlepszy)

1. Obrazek
Obrazek

2. Obrazek
Obrazek

3. Obrazek

4. Obrazek

5. Obrazek

A czy taki kompresor zakupiony posiada już wszystko co powinien i można z niego od razu korzystać?

Obrazek
Obrazek

Liczę na wyrozumiałość i rzeczowe odpowiedzi ;o)
pozdrawiam
Ostatnio edytowano wtorek, 4 stycznia 2011, 08:58 przez GrzegorzŻ, łącznie edytowano 2 razy
GrzegorzŻ

Postprzez xenomorph » poniedziałek, 3 stycznia 2011, 23:52

Wstaw zdjęcia zgodnie z regulaminem, tak aby prowadziły do stron jpg, a nie html.

Pozdrawiam 8-)
Obrazek
Jarosław Rzemiński
xenomorph

Postprzez tomek_chacewicz » wtorek, 4 stycznia 2011, 08:42

Jak chcesz taką małą pierdziawkę podłączyć do zbiornika, reduktora etc. to lepiej zainwestuj w agregat, cicha praca i większe ciśnienie. Ten ostatni ma już wszystko co Ci potrzebne, tylko jest głośny i duży.
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez GrzegorzŻ » wtorek, 4 stycznia 2011, 19:42

A czy ten Eurotec posiada niezbędne filtry, zawór zwrotny czy co tam jeszcze potrzeba?
I jak dużo kosztuje jego eksploatacja czyli olej do niego i jak często trzeba go dolewać?
GrzegorzŻ

Postprzez Ricco » czwartek, 6 stycznia 2011, 12:08

GrzegorzŻ napisał(a):A czy ten Eurotec posiada niezbędne filtry, zawór zwrotny czy co tam jeszcze potrzeba?
I jak dużo kosztuje jego eksploatacja czyli olej do niego i jak często trzeba go dolewać?

Witam

Na zdjęciu tego kompresora (eurotec)widać, że kompresor nie posiada filtra odwadniającego ani odolejającego. Jeżeli kompresor przeznaczony będzie do malowania, to najlepiej jakby posiadał obie te rzeczy jednocześnie co zapobiegnie przykrej sytuacji w której wraz z rozpylana farbą będziemy rozpylać wodę lub olej.
Co do eksploatacji i wymiany oleju to w instrukcji powinno być wszystko opisane:
jaki jest to typ kompresora (tłokowy czy śrubowy) na tej podstawie dobiera się typ oleju.
Ten jest prawdopodobnie tłokowy( śrubowe to są raczej większych gabarytów i mają zastosowanie raczej do zasilania rozbudowanych instalacji sprężonego powietrza. Takie kompresory produkuje np. firma Kasser.
Czy kompresor posiada jakiekolwiek filtry oleju i powietrza (jeżeli posiada to trzeba je co jakiś czas wymieniać).
Chyba że jest to kompresor bezobsługowy.

Generalnie powinieneś dobrać kompresor do własnych potrzeb, jeżeli mieszkasz w bloku to osobiście odradzam tego "smoka" raz ze względu na jego gabaryty (bądź co bądź mały nie jest) a drugi raz ze względu na jego poziom głośności.
Jeżeli zaś mieszkasz w domku jednorodzinnym i masz garaż to postawisz w garażu i hałas nie powinien przeszkadzać, ale będziesz musiał dokupić wspomniane filtry i kilka złączek.

Pozdrawiam
Marcin J.
Ricco

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje