Fascination13fly napisał(a):Dzieki Piotrze.
Grzegorz2107
Niestety nie mam żadnego potwierdzenia, które mogę umieścić na forum. Mój dziadek latał na tych zlinach, je tez sie spotkalem conajmniej z jednym który mial rejestracje tak jak moj model lub tylko jeden ciąg znaków na dole. Nie mam pojęcia z czego to wynika ale na 90% tak było.
Gdzieś indziej pisałeś, że sam osobiście na tym Zlinie latałeś, więc uznałem, że masz pewność, a tu tylko 90%...Za mało.

Jeden ciąg znaków na dole, na lewym skrzydle, lub na innych typach dzielony, że SP- na prawym, a reszta rejestracji na lewym, to jest akceptowalne, ale dwie rejestracje na spodzie płata, to niezwykła rzadkość...
Przeszukałem internet i owszem znalazłem Zliny bez oznakowania na górnej powierzchni prawego skrzydła, ale to były inne malowania, późniejsze, po remontach , zagraniczne, albo w prywatnych rękach. Może mylisz epoki i maszyny? Żaden ze Zlinów w fabrycznym malowaniu ( zarówno z czerwonymi jak i niebieskimi pasami dekoracyjnymi) nie ma takiej anomalii. Dopóki nie udowodnisz, że tak było muszę niestety uznać to za swobodną kreację autora, nie mającą pokrycia w dokumentacji. Czyli błąd.