Alb.D.III Oeffag - czyli 'polak' w służbie CK (1:48 Ed.OPEN)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Alb.D.III Oeffag - czyli 'polak' w służbie CK (1:48 Ed.OPEN)

Postprzez wacus47 » poniedziałek, 29 listopada 2010, 17:05

Jarku cokolwiek byle to było z plastiku, metalu, farby tudzież innej modeliny. Masz fach w ręku i świetnie się patrzy na detale wychodzące z pod Twojej ręki dlatego czekaaaaamy !
wacus47

Reklama

Postprzez GrzeM » wtorek, 30 listopada 2010, 15:40

Co do 253.05 - przeszukałem papiery, i znalazłem tylko jeden konkret - chociaż nie na 100% pewny nadal. W Cross&Cockade, w cyklu artykułów O'Connora o malowaniach austro-węgierskich, jest to zdjęcie z Goworka (mam oryginał czasopisma) w jakości... niewiele lepszej niż u Goworka. Na zdjęciu niewiele widać. Podpis jednak jednoznacznie stwierdza, że na zdjęciu widać, iż 253.05 ma kadłub w spiralki. Zapewne na oryginale zdjęcia to widać. O'Connor czasem myli się w swoich ocenach, ale zawsze jest bardzo rzetelny i przyznaje się do wątpliwości. Jeśli pisze, że na zdjęciu coś widać, zapewne tak jest. Rejestr samolotów dostarczonych lotnictwu wojskowemu wymienia tę maszynę jako dostarczoną w "spiralkowym kamuflażu" - ale to nie determinuje, jaki był kadłub. Może znaczyć, że tylko płócienne powierzchnie były kamuflowane.
Z drugiej strony pamiętam zdjęcie tego samolotu jeszcze z fabryki (chyba szereg maszyn czekających na akceptację) z kadłubem w kolorze sklejki (nie mogłem tego zdjęcia znaleźć) - ale to też nic nie znaczy. Tzn. mógł pójść do jednostki w barwie sklejki i tam być malowany na zielono, ale mógł też być oklejony płótnem przed dostarczeniem do jednostki. Nie bardzo wierzę w to, że jednostka dysponowała spiralkowym płótnem - było ono towarem bardzo deficytowym, poza tym w tamtym czasie w ogóle z zaopatrzeniem było już fatalnie. Chyba, że samolot wysyłany był z fabryki z zapasem płótna do remontów. Ale w to trudno uwierzyć.
Co w końcu robisz?
GrzeM

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 30 listopada 2010, 16:27

Jarek Gurgul napisał(a):Ale zawiodę wielu, z Kamilem na czele, bo zacząłem znowu od białego fotela.

zacząłeś, czy skonczyłeś?
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez siara1939 » wtorek, 30 listopada 2010, 16:28

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):
Jarek Gurgul napisał(a):Ale zawiodę wielu, z Kamilem na czele, bo zacząłem znowu od białego fotela.

zacząłeś, czy skonczyłeś?

Fakt- ja bym byl zawiedzony jakbys skonczyl- zlamalbys w ten sposob stereotyp. :P
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Jarek Gurgul » środa, 15 grudnia 2010, 10:45

Mam nadzieję, że Cię zawiodę :->.

---

Na pierwszy ogień poszedł fotel. Zacząłem go jakiś czas temu, a wczoraj miałem chwilę, by go skończyć.
Wykonany podobnie jak ten z Hanriota, różnica to bardziej nieregularny kształt poduchy, która w Oeffagu (tym 'odrestaurowanym') nie miała ukośnych przeszyć, a jedynie guzy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dno fotela wykonane zostało z płytki plastikowej o grubości 0,5 mm, oparcie z płytki 0,25 mm.
W oparciu wywierciłem charakterystyczne dla oryginału otwory ulgowe, których brak w części Eduarda.

Obrazek

Poducha z płytki o grubości 1 mm, wyrzeźbiona przy pomocy wierteł, skalpela, papieru ściernego do odpowiedniego kształtu, przy czym tutaj starałem się o bardziej nieregularne uformowanie poszczególnych jej części.

W nawiercone otwory o średnicy 0,5 mm wpuszczone zostały guzy wykonane z pręcika plastikowego z zaokrągloną końcówką. Szew zrobiony z cieniutkiego drutu miedzianego z jakiejś cewki.

Obrazek

Fotel Eduarda nie jest zły. Ma prawidłowy kształt, pocienione krawędzie oparcia. Niestety nawiercenie otworów wiązałoby się z koniecznością pocieniania całej reszty oparcia (w nowym modelu, przedstawiającym serię 153 oparcie wykonane jest już z blaszki fototrawionej). Poza tym Eduard nie dał poduchy, co z pewnością dla pilota tej miniaturki nie jest sytuacją zbyt komfortową :).

Obrazek

I to tyle na dobry początek.

---

GrzeM napisał(a):...Co w końcu robisz?

Dzięki Grzegorz za informacje. Model skończy najprawdopodobniej jako 253.08 z biało-czerwoną szachownicą.

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez Adam » środa, 15 grudnia 2010, 12:32

Tym fotelem wpędziłeś mnie w kompleksy. Ja wywierciłem otwory w oryginalnym fotelu, zrobiłem też poduszkę i patrząc na twoje dzieło to może zabiorę się za nią od początku. W 72 to pewnie by uszło, ale tutaj muszę się poprawić.
Adam
Obrazek
Adam

Postprzez Jarek Gurgul » środa, 15 grudnia 2010, 13:55

Myślę Adam, że nic nie musisz, no chyba że masz ochotę.
A jeśli moja praca Ci pomoże, to będzie mi bardzo miło.

A teraz mniej 'miło' - budowa Oeffag'a przechodzi na odrobinę wolniejszy bieg, bo dosłownie przed chwilą dotarła do mnie paczuszka ze sklepu na Szerokiej w Inowrocławiu (jestem pod wielkim wrażeniem szybkości załatwienia sprawy) z kilkoma blaszkami i lufami, w tym do Bf 109G-6 Hasegawy i ten model będzie w najbliższych dniach na topie. Ale przy moim tempie pracy i tak nikt nie zauważy różnicy i spadku szybkości tutaj :D.

Jarek
Jarek Gurgul

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat