Ecce Homo

Właśnie skończyłeś figurkę, chciałbyś ją zaprezentować - poddaj ją tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

Re: Ecce Homo

Postprzez tankmania » środa, 1 grudnia 2010, 17:44

spiton napisał(a):... Sam jestem rusofobem ...

Znasz jakiegoś Rosjanina czy poddajesz się trendom które sam krytykujesz?
tankmania

Reklama

Postprzez spiton » środa, 1 grudnia 2010, 19:40

tankmania napisał(a):
spiton napisał(a):... Sam jestem rusofobem ...

Znasz jakiegoś Rosjanina czy poddajesz się trendom które sam krytykujesz?

Nie ufam Rosjanom, bo uważam ich za naturalnych wrogów Polski. Jednocześnie uważam, że żyjąc w tak zgniłym systemie jak ten panujący w Rosji człowiek ma minimalną szanse , żeby się nie zdegenerować. Uważam, że my-Polacy również ulegliśmy owej degeneracji, tylko w trochę mniejszym stopniu.
Jak napisał Józef Mackiewicz - " Niemcy uczynili z nas bohaterów, a Rosjanie gówno".

Mając takie położenia geopolityczne jak my, należy się zdecydować, która z sąsiednich potęg jest naszym przyjacielem, a która wrogiem. I należy być w tym postanowieniu konsekwentnym. Inaczej nasz byt jako wolnego państwa będzie poważnie zagrożony.
Ja uważam, że nie ma się nad czym zastanawiać. Stawiam na Niemcy jako przyjaciół i Rosjan jako wrogów.
Zresztą z wrogami też można mieć poprawne stosunki.
Ale nie ma co udawać, ze istnieje coś takiego jak "przyjaźń polsko -rosyjska". W każdym razie nie na płaszczyźnie interesów naszych państw. Interesy naszych państw są bardzo wyraźnie rozbieżne.
spiton

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » środa, 1 grudnia 2010, 19:45

Odnosze wrazenie, ze dość swobodnie mieszasz różne terminy. piszesz o rosji, czy rosjanach? bo dziwnie brzmi, gdy jednym tche wyliczasz niemcy i rosjan.
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez tankmania » środa, 1 grudnia 2010, 19:50

spiton napisał(a):Nie ufam Rosjanom, bo uważam ich za naturalnych wrogów Polski. Jednocześnie uważam, że żyjąc w tak zgniłym systemie jak ten panujący w Rosji człowiek ma minimalną szanse , żeby się nie zdegenerować. Uważam, że my-Polacy również ulegliśmy owej degeneracji, tylko w trochę mniejszym stopniu.

Znałem wielu i znam kilku Rosjan osobiście (teraz część z nich to Ukraińcy), przyjmowałem ich u siebie i byłem przyjmowany u nich. Siostra jednego z nich była aktorką w teatrze w Kijowie więc poznałem całą tamtejszą obsadę. Jednym zdaniem poznałem Rosjan dosyć dobrze i mogę powiedzieć śmiało, że są to wspaniali ludzie i dużo moglibyśmy się od nich nauczyć.
tankmania

Postprzez Jaho63 » środa, 1 grudnia 2010, 20:16

Ja żadnego Rosjanina osobiście nie znam, choć w czasach kryzysu z wieloma korespondowałem (szczególnie, kiedy wykupili Froga), ;o) ale wierzę w zwyczajność normalnych ludzi, czy to "Rusków" czy Niemców. Natomiast politykę prowadzoną przez Rosję, jak i jej "polityków" absolutnie nie łączyłbym z jej narodem, co z resztą wielu Rosjan podkreśla.

tankmania napisał(a):Jednym zdaniem poznałem Rosjan dosyć dobrze i mogę powiedzieć śmiało, że są to wspaniali ludzie i dużo moglibyśmy się od nich nauczyć.

A ja rozmawiałem niedawno z Włochem, który zapytał mnie tak:
Wy tam w Polsce strasznie katolicki naród jesteście, tak? Więc jak to było? Naprawdę ludzie pluli i oddawali mocz na krzyż?
A ja chciałem odpowiedzieć: Nie, wprawdzie jest też wielu niewierzących, ale aż tak zwariowani nie jesteśmy...
(Nie! Nie jestem z tych co stali z obnażoną piersią pod krzyżem. :shock: )
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez tankmania » środa, 1 grudnia 2010, 20:26

Jaho63 napisał(a):A ja rozmawiałem niedawno z Włochem...

Włoch to Włoch, człowiek światowy, ale jak byłem kilka lat temu w Tunezji, to mnie zapytali czy u nas po ulicach chodzą niedźwiedzie, a w hotelu wisiała mapa Europy bez Polski, bo była z okresu 3-go rozbioru...
tankmania

Postprzez spiton » środa, 1 grudnia 2010, 20:36

Znam kilku Rosjan, kilku ukrainców, i kilku białorusinów, i na tej podstawie nie mogę nic powiedzieć na temat tego czy to fajni, czy niefajni ludzie.
Moja rusofobia dotyczy państwa rosyjskiego.
spiton

Postprzez Salva » czwartek, 2 grudnia 2010, 21:34

Brawo za wykonanie i za tematykę. W końcu coś innego od kolejnych Falschirm-Waffen-Panzer-SS'manów. Mam nadzieję zobaczyć scenkę na żywo, może w Bytomiu?
Pozdrawiam, Krzysztof Salwiczek
------------------------------------------------------------------------------------------
Obrazek
Na warsztacie:
Hispano-Nieuport NiD-52 - Azur 1/72
Salva

Postprzez Mac Eyka » piątek, 3 grudnia 2010, 11:08

Politycy z Polski, Rosji, Niemiec, Francji czy innego Burkina Faso.
Wszyscy i tak maja nas gdzieś
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez siara1939 » piątek, 3 grudnia 2010, 11:17

spiton napisał(a): Jednocześnie uważam, że żyjąc w tak zgniłym systemie jak ten panujący w Rosji człowiek ma minimalną szanse , żeby się nie zdegenerować.

Nie taki zly system, bo to jeden z niewielu krajow bez dlugu. Zobaczymy jak bedzie u nas, jak trzeba bedzie oddac, co teraz jest trwonione na lewo i prawo, wtedy moze byc tak, ze sami sobie bedziemy stanowili najgorszych wrogow. :-/

Znam paru Rosjan- nie moge nic zlego o nich powiedziec- powiem wiecej, wole ich towarzystwo, niz rodakow.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » piątek, 3 grudnia 2010, 11:40

siara1939 napisał(a): powiem wiecej, wole ich towarzystwo, niz rodakow.

wódkę piją równie dobrze, a przynajmniej nie narzekają przy tem na wszystko..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez spiton » piątek, 3 grudnia 2010, 11:42

Mam poczucie, że rozmowa potoczyła się jak zwykle fałszywa koleiną.
Chodziło mi oto, że twarze, Rosjan mordujących Polaka, wygladaja, jakby owi Rosjanie mieli atak kosmicznego debilizmu. I tak sobie myślę, że być może to nie jest źle, ale osobiście uważam, że to przerysowuje tą scenkę i odbiera jej trochę powagi i zadumy, która chyba była celem autorki.
spiton

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » piątek, 3 grudnia 2010, 11:48

spiton napisał(a):wygladaja, jakby owi Rosjanie mieli atak kosmicznego debilizmu.

a to inna sprawa.. mnie zawsze zastanawiało, czemu w kinematografii na przykład, wróg tak czesto pokazywany jest jako kompletny idiota.. co za honor debila pokonać (a jeszcze wcześniej być przez niego pokonanym)?
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez siara1939 » piątek, 3 grudnia 2010, 11:51

Tu bardziej chyba chodzilo o "zezwierzecenie", co widac po oczach.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez spiton » piątek, 3 grudnia 2010, 12:14

Tak sobie myślę, że przy takiej masowej rozwałce, właściwszą podstawą byłaby obojętność. Mordujący Polaków, też w pewnym sensie walczyli o życie i pewnie nie bardzo chcieli się wychylać. W każdym razie tak sobie to wyobrażam.
Ale tak, czy inaczej "model" skłania do rozmowy i to jest jego wielki atut.
spiton

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Figurki - galeria ukończonych figurek