Messerschmitt Bf-109 E 1/72 Academy

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Messerschmitt Bf-109 E 1/72 Academy

Postprzez Piterrr » czwartek, 2 grudnia 2010, 18:38

Kuba P. napisał(a):A który konkretnie samolot ma przedstawiać model?

Kuba, myślę nad E-3 JG 54 Waldemar Wuebke 1941, lub E-4 JG3 Hans von Hahn. Z tym że bardziej podoba mi się malowanie tego pierwszego w te wężyki na kadłubie. Da się je uzyskać aerografem czy raczej jakieś szablony? Może trzeba użyć "spowalniacza" do farb? Maluje Pactrami.

Radek napisał(a):
Piterrr napisał(a):Darek, aj owszem, nie przypominają oryginałów. Są też zamocowane pod złym katem, ale to nie moja wina lecz producenta. Już nie będę chyba tego zmieniał.

Nie wydaje mnie się... :mrgreen:
Wkleiłeś je odwrotnie, powinny być szerszą stroną pedałów do dołu. I kąt ich ustawienia by się zgadzał.

Może i tak być. Nie przeczę :mrgreen:

Intruder napisał(a):
Piterrr napisał(a):Mogła by w szybszym no ale też nie śpieszę się jakoś bardzo ;o)

I bardzo słusznie, ma być hała (przez jakie ''h to się pisze :mrgreen: ) czy model. Pozdrawiam, będę cały czas śledził temat.

Dzięki, tylko obyś się nie zawiódł efektem końcowym ;o)
Piterrr

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Kuba P. » piątek, 3 grudnia 2010, 10:13

Piterrr napisał(a):
Kuba P. napisał(a):A który konkretnie samolot ma przedstawiać model?

Kuba, myślę nad E-3 JG 54 Waldemar Wuebke 1941, lub E-4 JG3 Hans von Hahn. Z tym że bardziej podoba mi się malowanie tego pierwszego w te wężyki na kadłubie.

No ten w wężyki jest fajny, co prawda nie kojarzę zdjęć "11" ale tu podobny Messerschmitt z "13".

http://messerschmitt-bf109.de/display.p ... ummer=1369

Co do tylnej ściany kabiny to pomaluj RLM 02 i będzie OK. Wnęki podwozia też możesz tak pomalować. Nie będzie na pewno źle. Ściany wnęki na koła pomaluj na brązowo, to będzie imitowało kołnierz ochronny (pas skóry czy brezentu) montowany wewnątrz wnęki.
Kuba P.

Postprzez Piterrr » piątek, 3 grudnia 2010, 13:21

Dzięki Kuba ;o) . Na tym zdjęciu co podlinkowałeś, jest prawie to samo malowanie jakie mam zamiar zrobić. Powiesz mi jeszcze jak zrobić najlepiej te wężyki ?
Piterrr

Postprzez Kuba P. » piątek, 3 grudnia 2010, 13:25

Ja bym to po prostu malował aerografem. Pactrą może być o tyle problem, że ta farba wymaga specjalnego traktowania żeby nie schła na dyszy. Jeśli masz aerograf który pozwala malować taką cienką kreską i zapanujesz nad rozcieńczeniem i ciśnieniem powietrza to próbuj.
Kuba P.

Postprzez Piterrr » piątek, 3 grudnia 2010, 23:17

Będę musiał zaopatrzyć się w jakiś specyfik do Pactry. Spróbuję oczywiście te wężyki najpierw na kartce, czy w ogóle dam rady takie uzyskać. W międzyczasie skleiłem kadłub, wsadziłem kabinę. Oszlifowałem z grubsza, przymierzyłem również skrzydła.

Obrazek

Obrazek

Przerabiam chłodnicę w skrzydłach, bo oryginał wygląda trochę inaczej. Macie jakieś domowe sposoby na uzyskanie siatki chłodnicy? Skąd taką siatkę wytrzasnąć bądź zrobić?
Piterrr

Postprzez Okrach » sobota, 4 grudnia 2010, 06:34

Piterrr napisał(a):Przerabiam chłodnicę w skrzydłach, bo oryginał wygląda trochę inaczej. Macie jakieś domowe sposoby na uzyskanie siatki chłodnicy? Skąd taką siatkę wytrzasnąć bądź zrobić?

Uzyj blaszek.

Scianki boczne kokpitu maja grubosc pancerza czolgu w tej skali - mogles zdziebko poszlifowac...
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Postprzez jachud3 » niedziela, 5 grudnia 2010, 10:53

Piterrr napisał(a): Macie jakieś domowe sposoby na uzyskanie siatki chłodnicy? Skąd taką siatkę wytrzasnąć bądź zrobić?

Polecam siateczki po herbacie Liptona, te takie piramidki... idealnie się do tego celu nadają :)

pzdr.
jachud3

Postprzez Murek » niedziela, 5 grudnia 2010, 22:35

Witam
Moja rada - jak się zaczniesz bawić w siateczki i inne "duperelki" to skończy się na tym, że przerobisz cały model. Popatrz na lufy karabinów i ich usytuowanie w modelu, to bym prędzej poprawił bo się będzie mocno w oczy rzucało. Oczywiście to Twój model i zrobisz jak zechcesz ;o)
pozdrawiam
Murek

Postprzez GrzeM » poniedziałek, 6 grudnia 2010, 11:25

Bądź twardy, nic nie poprawiaj. Na tym modelu ćwiczysz. Jak go skończysz, będziesz się mógł wyżyć na czymś lepszym!
Faktycznie, te karabiny na nosie to masakryczny pasztet...
GrzeM

Postprzez Piterrr » piątek, 10 grudnia 2010, 23:26

Staram się jak najmniej poprawiać, a raczej poprawiam to, co czuję że dam rady poprawić ;o) . Chłodnice pod skrzydłami przerobiłem.
jachud3 napisał(a):Polecam siateczki po herbacie Liptona, te takie piramidki.

Dzięki dosyć dobrze się sprawdziły.

Ogólna bryła modelu sklejona. Mam tylko problem z zastrzałami statecznika poziomego. Nijak nie pasują one do modelu. Albo nie umiem tego dopasować albo....
Karabinów nad silnikiem raczej nie przerobię. Tzn. chciałbym ale boję się, że mnie to przerośnie.
Piterrr

Postprzez Piterrr » niedziela, 12 grudnia 2010, 23:40

Okrach napisał(a):Scianki boczne kokpitu maja grubosc pancerza czolgu w tej skali - mogles zdziebko poszlifowac...

Niestety już za późno na zmiany. Będę pamiętał o tym na przyszłość.

Model prawie gotowy do malowania. Dorobiłem celownik, oraz wnęki podwozia. Popełniłem też trochę gaf. Zastrzały statecznika nie siadły tak jakbym chciał, a we wnękach podwozia głównego przesadziłem z klejem. Teraz jestem na etapie maskowania owiewki. Żmudna to i testująca cierpliwość czynność ;o) .

Obrazek

Obrazek

Mam też kilka pytań.
1. Czy bawić się w "preszading" w 1/72?
2. Jakimi kolorami malować spód samolotu? RLM 65 czy 76?
3. Jakimi kolorami malować kamuflaż na górnych powierzchniach skrzydeł?
Piterrr

Postprzez RAV » poniedziałek, 13 grudnia 2010, 00:02

Piterrr napisał(a):Czy bawić się w "preszading" w 1/72?

Moim zdaniem preshading jest bez sensu w każdej skali. Spokojnie można go zastąpić postshadingiem, co ma tę zaletę, że wychodzi tak samo bez względu na to, ile daliśmy warstw farby, czy są kalki itp.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Okrach » poniedziałek, 13 grudnia 2010, 08:49

RAV napisał(a):

Moim zdaniem preshading jest bez sensu w każdej skali. Spokojnie można go zastąpić postshadingiem, co ma tę zaletę, że wychodzi tak samo bez względu na to, ile daliśmy warstw farby, czy są kalki itp.

"Bez sensu" to troche zbyt mocno ujete. Sens ma bo efekty sa tego warte. Jednak, tak jak wspomniales wyzej, istnieja rownowartosciowe alternatywy...

Wiele drog prowadzi do Rzymu :D
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Postprzez tomek_chacewicz » poniedziałek, 13 grudnia 2010, 10:14

Okrach napisał(a):
RAV napisał(a):

"Bez sensu" to troche zbyt mocno ujete. Sens ma bo efekty sa tego warte. Jednak, tak jak wspomniales wyzej, istnieja rownowartosciowe alternatywy...

Wiele drog prowadzi do Rzymu :D

Ja bym rozgraniczył postszejding przyciemnionym smokiem już na końcu po kalkach i przed kalkami przyciemnionym kolorem podstawowym, może trochę niewygodny ale lepsze efekty daje ten drugi.
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 13 grudnia 2010, 10:17

Piterrr napisał(a):2. Jakimi kolorami malować spód samolotu? RLM 65 czy 76?
3. Jakimi kolorami malować kamuflaż na górnych powierzchniach skrzydeł?

Jeśli to ma być ten samolot w paseczki, który wyżej omawialiśmy to kamuflaż RLM 65 + RLM 02/71 będzie poprawny.
Kuba P.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat