HK napisał(a):dolewanie rozcieńczalnika do oryginalnego pojemnika z farbą jest bardzo nie wskazane
HK napisał(a):Czy dolewanie np. wody do zgęstniałej farby Tamiya przedłuży jej żywot, czy przeciwnie?
HK napisał(a):wa farby a rozpuszczalnik/rozcieńczalnik to zwykle dwie różne substancje.

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):HK napisał(a):wa farby a rozpuszczalnik/rozcieńczalnik to zwykle dwie różne substancje.
i co z tego?
Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):Tak na marginesie, to zdaje się, ze dolanie mr. color thinnetra do surfacera wiele nie da. do reanimacji używa się mr. hobby
HK napisał(a):Jeszcze w zamierzchłych czasach próbowałem 'odżywić' zgęstniałe farby Humbrola ich firmowym rozcieńczalnikiem.
HK napisał(a):Tu sie nie zgodzę. Żeby być precyzyjnym, to Mr. Hobby jest nazwą całej rodziny produktów Gunze. Rozcieńczalnik o którym mówimy nazywa się Mr. Color Thinner (lub Mr Color Levelling Thinner). A Aqueous Hobby Color Thinner lub Hobby Color Thinner to rozcieńczalnik do akryli. Byc może też nadaje się do rozcieńczania surfacerów i serii C ale nie próbowałem.
HK napisał(a):Wiadomo, generalnie dolewanie rozcieńczalnika do oryginalnego pojemnika z farbą jest bardzo nie wskazane. Ale moje pytanie dotyczy głównie surfacera i rozcieńczalnika Gunze. Mój Surfacer 500 zgęstniał już dość mocno i problemem staje sie jego nabieranie ze słoika. Coś mi sie kojarzy, że można bezkarnie dolewać Mr Color do surfacera i nie wpływa to na jego trwałość. Czy ktoś próbował? A jak jest z farbami Gunze C?
Macio4ever napisał(a):Zgadam się z Kamilem - woda do Tamiyi to porażka. I znów - dla niedowiarków mam kilka słoiczków z rzadko używanymi kolorami co mają po 5 lat i miały dolewany oryginalny rozzcieńczalnik. Zero problemów.
Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):Macio4ever napisał(a):Zgadam się z Kamilem - woda do Tamiyi to porażka. I znów - dla niedowiarków mam kilka słoiczków z rzadko używanymi kolorami co mają po 5 lat i miały dolewany oryginalny rozzcieńczalnik. Zero problemów.
Jeśli do tamiyi lać oryginalny rozcienczalnik, to zdecydowanie lepiej ten dedykowany emaliom olejnym. A najlepiej wlewać i tak mr. color thinnera (lub jak kto woli mr. color leveling thinera, choć ja preferuję tego pierwszego)
Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości