Tiger I late - Dragon 1/35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Tiger I late - Dragon 1/35

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » czwartek, 25 listopada 2010, 18:21

A tak, to tak..

a na marginesie przypominam, ze jak heer to kurak na cycku, a nie na rękawie
Kamil Feliks Sztarbała

Reklama

Postprzez rafal_dr » niedziela, 5 grudnia 2010, 16:32

ETAP 7 - kamuflaż

To podastawowy kolor. Po zabawie z chemią i olejami barwę zmieni rzecz jasna

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
No i dalej to, czego nie lubię, gąsienice

ETAP 5 - gasienice c.d.

Obrazek
Obrazek
rafal_dr

Postprzez matejson » niedziela, 5 grudnia 2010, 17:31

Ładny ten kamuflaż, podoba mi się :)
Mateusz Mathea
http://matejson.blogspot.com
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe." A.E.
matejson

Postprzez Panzer » niedziela, 5 grudnia 2010, 18:34

Mnie również bardzo przypadł do gustu. Kolorki fajnie dobrane. Zapowiada się bardzo ładnie.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez author21 » poniedziałek, 6 grudnia 2010, 13:02

Super kolorki !!! Mnie sie tylko nie podobają jasne srubu (za co już mnie tu zbesztali kikka razy) ale powinny być czarne albo ciemniejsze od reszty kół, a nie odwrotnie. Przygladałem się na żywo jak to wygląda. Z regułu zdarta śruba poobijana.
author21

Postprzez panzerschreck » poniedziałek, 6 grudnia 2010, 19:39

Bardzo ładny kamuflaż. Jestem ciekaw jak wyjdą Ci dalsze prace malarskie.
panzerschreck

Postprzez rafal_dr » wtorek, 7 grudnia 2010, 11:52

Dzięki za miłe słowo :). Jeżeli chodzi o śruby, to wiesz, że to zabieg optyczny, aby je "wyciągnąć" Oczywiście wiem, że to w rzeczywistości było poobijane, jednak przy malowaniu, muszę pracować "sztucznym" światło-cieniem. Pojazd w skali 1:1 z racji swojego wymiaru ma naturalne ciebie, i światło pada z góry. Ja, jak i koledzy, musimy właśnie stworzyć sztuczne złudzenie optyczne, poprzez właśnie rozjaśnienie wystających detali. Bez tego model będzie wyglądał, jak zabawka z kiosku.

Wiadomo... będzie wash (na kołach już jest), filtrowanie, olejowanie, obicia, itd. W tym etapie napewno wygląd tych wystających elementów się zmieni. Pokażę to czywiście w późniejszych etapach. :) Dziś jak wrócę z prawcy zrobię wash. Jeżeli wyschnie (suszarka) :) to może jeszcze pobawię się olejnymi dla plastyków. Muszę ujednolicić i zgasić kamuflaż.

Mam jednak ważne pytanie. Znalazłem w internecie zdjęcia modelu też czołgu 322. Facet też spuścił linę holowniczą na lewej stronie kadłuba. Ja wzorowałem się na zdjęciu z pewnej książki. Taki ukłud był na Tygrysie, wersji MID z Normandii (zaczepiona z tyłu i zwisająca z boku lina). Ale do sedna. Czytałem opracowanie tego Pana :). Napisał, że gdzieś w swoich zbiorach znalazł informacje, że czołg 322 miał wymienioną lufę na nową, co oznacza, że była ona szara. Tak też zrobił w swoim czołgu, co wyszło mu ciekawie. Fakt jest taki. Przy strzelaniu, czasem po jednej bitwie lufy musiały być wymienione. Możliwe jest zatem, żeby 322 miał taką włąśnie szarą lufę? Na jedynym znanym zdjęciu wozu 322, w Polsce w styczniu bądź lutym 1945, na tym, na którym czołg ma odwróconą wieżę i jest zniszczony, widać moim zdaniem jednolity kolor lufy, co może wskazywać na fakt, że jest nowa. Możliwe???

EDIT: Poniżej robocze zdjęcie z figurkami. niestety nie te mundury :)

Obrazek
rafal_dr

Postprzez author21 » środa, 8 grudnia 2010, 12:49

jednolity kolor lufy owszem, ale moim zdaniem kolor wehrmacht olive lub minia. A czemu szara ? Ale niech się eksperci wypowiedzą. Poza tym kamuflażu czasem nie było na lufach, stąd na zdjęciach archiwalnych kolor jednolity.
author21

Postprzez Panzer » środa, 8 grudnia 2010, 13:51

rafal_dr napisał(a):Napisał, że gdzieś w swoich zbiorach znalazł informacje, że czołg 322 miał wymienioną lufę na nową, co oznacza, że była ona szara. Tak też zrobił w swoim czołgu, co wyszło mu ciekawie. Fakt jest taki. Przy strzelaniu, czasem po jednej bitwie lufy musiały być wymienione. Możliwe jest zatem, żeby 322 miał taką włąśnie szarą lufę? Na jedynym znanym zdjęciu wozu 322, w Polsce w styczniu bądź lutym 1945, na tym, na którym czołg ma odwróconą wieżę i jest zniszczony, widać moim zdaniem jednolity kolor lufy, co może wskazywać na fakt, że jest nowa. Możliwe???

Ależ bardzo możliwe, co więcej mało prawdopodobne, żeby po wymianie lufy ponownie nakładano na nią kamuflaż (i to dość skomplikowany). Tak więc szara podkładowa (szary lakier - żadna minia) lufa jak najbardziej jest OK.

EDIT:
Lufa oprócz tego, że może być szara to jednocześnie można ją zrobić satynową, albo nawet w lekkim połysku, ponieważ tak właśnie był ten lakier.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez rafal_dr » czwartek, 9 grudnia 2010, 22:19

No więc lufę przemaluję jutro, dzięki Panowie za odpowiedź w tej sprawie, tymczasem... :)

No to teraz kalki, w postaci numerów taktycznych, godła batalionu i krzyży Panzerwaffe. Uważam, że "siadły" bardzo dobrze, ale to może samozachwyt :):):). Tam gdzie nie mogłem dać kalek, domalowalem numery wzorując się na zdjęciach czołgów z tego batalionu. Tylko chciałem zapytać, jak odczytuje się numer 213... 2 batalion, 1 kampania, 3 czołg????? czy się mylę, bo właśnie nie pamiętam, jak to było. Z góry dzięki za odpowiedź :)

ETAP 8 - Znaki i numery taktyczne

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
rafal_dr

Postprzez siara1939 » czwartek, 9 grudnia 2010, 23:22

Patrzylem do tej pory, ale zawsze mnie ciekawilo, co bedziesz dalej robil z tymi sladami po trafieniach. Wychodzi na to, ze tak zostawisz. Nie wygladaja za przekonujaco.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez rafal_dr » czwartek, 9 grudnia 2010, 23:38

siara1939 napisał(a):Patrzylem do tej pory, ale zawsze mnie ciekawilo, co bedziesz dalej robil z tymi sladami po trafieniach. Wychodzi na to, ze tak zostawisz. Nie wygladaja za przekonujaco.

Jesteś pierwszY :), a ja się zastanawiałem, kto się w tym temacie odezwie.... :) Jeszcze je przerobię, narazie to wyjście bazowe. I tak narazie dobrze wyszło, bo zrobiłem je po pomalowaniu już kamuflażem. zostawiam to do zrobienia po Washowaniu i filtrach, przed robieniem obić

Może macie koledze dobre zdjęcie tego obszaru czołgu ostrzelanego przez "obcych", takie, abym mógł się wzorować na tym, jak ten ślad po trafieniu dokładnie wygląda na tej płycie?
rafal_dr

Postprzez siara1939 » piątek, 10 grudnia 2010, 00:09

Po trafieniach widoczne jest wglebienie w plycie, jak na tym zdjeciu. U Ciebie tego wglebienia brakuje. Mozesz to zrobic rozgrzanym gwozdziem np. Pamietaj o tym, ze pocisk inaczej uderzal w plyty ulozone do niego prostopadle, a inaczej w skosne. Przy skosnych ten efekt bedzie bardziej rozciagniety.
Obrazek
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez bartek72 » piątek, 10 grudnia 2010, 08:07

Tylko chciałem zapytać, jak odczytuje się numer 213... 2 batalion, 1 kampania, 3 czołg?????

Trzeci wóz pierwszego plutonu drugiej kompanii.
A która kampania? O tym numer nas nie informuje. ;o)
bartek72

Postprzez rafal_dr » niedziela, 12 grudnia 2010, 21:24

Dzieki Bartek :) za odpowiedź. Tymczasem, wrzucam zdjęcia z kolejnego etapu, washa. Jeszcze bedą poprawki, ale małe :)

ETAP 9 - Wash

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek