xenomorph napisał(a):Czyli Zero niezbyt dobrze reaguje z farbkami Tamiya?!...
Kurka, jeszcze nie miałem takiej przygody z tym lakierem...
Macio4ever napisał(a):...Może za dużo rozpuszczalnika?
... choć go już nieraz dość "obficie" rozcieńczałem
xenomorph napisał(a):Czyli Zero niezbyt dobrze reaguje z farbkami Tamiya?!...
Macio4ever napisał(a):...Może za dużo rozpuszczalnika?
A owszem sporo nalałem. Na butelce jest informacja o 10%. Wszelkie specyfiki mieszam "na oko" (poza ilością utwardzacza) i tu myślę że było jakieś 40-50% rozcieńczalnika.Macio4ever napisał(a):Może za dużo rozpuszczalnika?
Dla mnie to też nowe doświadczenie. Myślę, że warstwa "mgiełki", ta bez połysku była za mała. Sprawdziłem jeszcze wczoraj czy da się to może przeszlifować - nie da się.Mr. Headshok napisał(a):Kurka, jeszcze nie miałem takiej przygody z tym lakierem...

Niby tak, ale zawsze się udawało. Teraz udało się za drugim podejściem. Po przeszlifowaniu i polerowaniu lakieru zacząłem uzupełniać karoserię pozostałymi elementami. Linie podziału zapuszczam czarną temperą, co jest jeszcze do poprawy jak widać.draz napisał(a):Nie wiem, co was tak dziwi. Nawet sama Tamiya pisze, że lakierów nie stosuje się na farby akrylowe.

TomekWnęk napisał(a): Linie podziału zapuszczam czarną temperą, co jest jeszcze do poprawy jak widać.
Czyli jednak nie widać (zmniejszenie zdjęcia trochę ukrywa). Gdzieniegdzie linia jest nierówno wypełniona czarną farbą, przez co wydaje się być poszarpana. Kwestia wyrównania, zmycia nadmiaru tempery. Nie ma dramatu ale można poprawić łatwo.Mr. Headshok napisał(a):Nie wiem co chcesz poprawiać...

Tak jest tam nierówno. Po malowaniu i zdjęciu masek było ok a później przy przecieraniu szyb poodpryskiwała mi czarna farba.Macio4ever napisał(a):Czy wydaje mi się, czy małe kuku na górnej krawędzi malowania tylnej szyby? Jeżeli dobrze widzę, to jest to jeszcze do skorygowania.
Dzięki. Racja przez wlot powietrza będzie to widać. Myślałem o zrobieniu tam jakiejś chłodnicy żeby nie było pustej dziury.koksik750 napisał(a):Mała rada - pomaluj na czarno przód podłogi ( górną część ), bo po złożeniu widać srebrny plastik jeśli nie jest pomalowany.

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości