Mustang z 316 Dywizjonu

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Mustang z 316 Dywizjonu

Postprzez RAV » poniedziałek, 6 grudnia 2010, 10:34

Zacząłem się zastanawiać, czy by sobie nie zrobić Mustanga z 316 Dywizjonu. Zależy mi, żeby był jak najbardziej różny od PK-G, którego już mam. Duże szanse ma SZ-L, KH528:
Obrazek
Ma biało-czerwony przód, płetwę grzbietową, zamalowane tylne okienka, prawdopodobnie brak pasów na skrzydłach i statecznikach oraz powojenne kokardy na górze skrzydeł. Chyba na więcej różnic w stosunku do Horbaczewskiego nie mogę już liczyć. Niestety, to jedyne znane mi zdjęcie tego egzemplarza, więc mam parę wątpliwości:

- Czy malowanie powierzchni górnych jest zgodne z moimi przypuszczeniami (brak białych pasów, kokardy typu C, duże)?

- Jak wyglądała lewa strona tego egzemplarza (tylne okienko, oznaczenia misji/zwycięstw)?

- Żółte pasy na krawędzi natarcia - przepisowo do połowy, czy na całej długości, jak to na Mustangach bywało?

- Wloty po bokach przodu kadłuba - z dziurkami, czy żaluzjami? (przez analogię do innych egz. stawiam na żaluzje)

Niestety nie znalazłem zdjęć, które by rzucały światło na te kwestie. Macie coś takiego? Może już niekoniecznie ten egzemplarz, ale inne z tego okresu, żeby sobie coś podomniemywać?
Ostatnio edytowano poniedziałek, 6 grudnia 2010, 15:37 przez RAV, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Mustang z 316 Dywizjonu

Postprzez Grzegorz2107 » poniedziałek, 6 grudnia 2010, 15:26

Obrazka u mnie nie widać...
Nie miał ten egzemplarz polerowanych krawędzi natarcia jako elementu poprawiającego osiągi w akcjach przeciw V-1?
Datowanie wg strony polishairforce niekoniecznie musi się zgadzać.
Grzegorz2107

Postprzez Jacek Bzunek » poniedziałek, 6 grudnia 2010, 17:12

Czy powojenne kokardy na gornej pwoerzchni skrzydeł nie wykluczają się z pasem Sky?
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Grzegorz2107 » poniedziałek, 6 grudnia 2010, 21:09

Jacek Bzunek napisał(a):Czy powojenne kokardy na gornej pwoerzchni skrzydeł nie wykluczają się z pasem Sky?

Dlaczego powojenne?
Kokardy z białym pierścieniem są już na zdjęciach z lutego/marca 1945.
Grzegorz2107

Postprzez RAV » poniedziałek, 6 grudnia 2010, 21:52

Jacek Bzunek napisał(a):Czy powojenne kokardy na gornej pwoerzchni skrzydeł nie wykluczają się z pasem Sky?

Nie sądzę...
Obrazek
Obrazek
Jest też stosowne zdjęcie PD-L z 303, ale nie udało mi się go teraz wygooglać.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Jacek Bzunek » wtorek, 7 grudnia 2010, 00:32

RAV napisał(a):Zależy mi, żeby był jak najbardziej różny od PK-G, którego już mam.?

Zrób NMF.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez RAV » wtorek, 7 grudnia 2010, 06:59

Jacek Bzunek napisał(a):Zrób NMF.

Mam już takie dwa, a będzie jeszcze przynajmniej jeden (z 303). Odpada.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Paweł Wymysłowski » środa, 8 grudnia 2010, 12:42

RAV napisał(a):- Wloty po bokach przodu kadłuba - z dziurkami, czy żaluzjami? (przez analogię do innych egz. stawiam na żaluzje)

Z analogią różnie bywa - spójrz na zdjęcie na prawo od tego - są dziurki, ale jak sobie pooglądałem fotkę SZ-L u Cynka to wg mnie widać żaluzje.

Usunięcie pasa sky dotyczyło tylko bazujących na kontynencie maszyn 2nd TAF.
Grzegorz2107 napisał(a):Nie miał ten egzemplarz polerowanych krawędzi natarcia jako elementu poprawiającego osiągi w akcjach przeciw V-1?

Sądzisz, że polerowano aż tak mocno, że zdzierano farbę?
Grzegorz2107 napisał(a):Datowanie wg strony polishairforce niekoniecznie musi się zgadzać.

U Cynka jest taka sama data, która oczywiście nie musi być poprawna, ale nawet jeśli, to przeniosłoby nam tę maszynę najwyżej o niecały rok wstecz, a wtedy już żadnych akcji anti-diver ze specjalnym przygotowywaniem samolotów nie było.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł Wymysłowski

Postprzez RAV » środa, 8 grudnia 2010, 12:56

Paweł Wymysłowski napisał(a):
RAV napisał(a):- Wloty po bokach przodu kadłuba - z dziurkami, czy żaluzjami? (przez analogię do innych egz. stawiam na żaluzje)

Z analogią różnie bywa - spójrz na zdjęcie na prawo od tego - są dziurki, ale jak sobie pooglądałem fotkę SZ-L u Cynka to wg mnie widać żaluzje.

Dzięki. O którą książkę Cynka chodzi?

Pytanie uzupełniające: Czym mogło być spowodowane zamalowanie tylnego okienka? Czy to była jakaś polowa przeróbka związana np. z montażem kamery, czy doraźna łatanina akurat tej sztuki po uszkodzeniu okienka? I w związku z tym czego można się spodziewać po lewej stronie SZ-L?
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Paweł Wymysłowski » środa, 8 grudnia 2010, 12:59

RAV napisał(a):Dzięki. O którą książkę Cynka chodzi?

"Polskie Siły Powietrzne w wojnie 1939-45" t.II
Pozdrawiam
Paweł
Paweł Wymysłowski

Postprzez Grzegorz2107 » środa, 8 grudnia 2010, 15:01

Grzegorz2107 napisał(a):Nie miał ten egzemplarz polerowanych krawędzi natarcia jako elementu poprawiającego osiągi w akcjach przeciw V-1?

Sądzisz, że polerowano aż tak mocno, że zdzierano farbę?

No mało prowdopodobne, żeby do blachy, tam przecież były dwie warstwy szpachlówki i podkład.

Grzegorz2107 napisał(a):Datowanie wg strony polishairforce niekoniecznie musi się zgadzać.

U Cynka jest taka sama data, która oczywiście nie musi być poprawna, ale nawet jeśli, to przeniosłoby nam tę maszynę najwyżej o niecały rok wstecz, a wtedy już żadnych akcji anti-diver ze specjalnym przygotowywaniem samolotów nie było.

Ten z serialem KH jest późniejszy, więc datowanie na okres powojenny jest prawidłowe.
U Cynka jest SZ-L z innym serialem( chyba FX 936) na zdjęciach z 9 marca 1945. Nie wiem co się stało z tym samolotem w dywizjonie , został skreślony z rejestru RAF w lutym 1947 , później o pół roku niż ten KH528.
Grzegorz2107

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste