Kolorystyka USAAF w 8AF

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Kolorystyka USAAF w 8AF

Postprzez Mecenas » środa, 8 grudnia 2010, 12:43

Czołem,
pytanie do kolegów: jakie farby modelarskie najlepiej Waszym zdaniem oddają kolorystykę w zakresie barw olive-drab oraz neutral gray? Oczywiście mówimy o kolorach "standardowych", wszelkie spłowienia i weatheringi to osobna kwestia. W dotychczasowych modelach zawsze te kolory mieszałem "na oko", ale chyba pora wejść na wyższy poziom profesjonalizmu...
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Reklama

Re: Kolorystyka USAAF w 8AF

Postprzez Gienek » środa, 8 grudnia 2010, 18:34

Mecenas napisał(a):W dotychczasowych modelach zawsze te kolory mieszałem "na oko", ale chyba pora wejść na wyższy poziom profesjonalizmu...

Mam wrażenie, że powinno być odwrotnie :mrgreen:

Po obejrzeniu kolorowego dokumentu z serii "WarBirds" i obserwacji prób chłopców z modelarni z kilkoma markami farb: Tamiya, Pactra, Vallejo, Agama Gunze i Humbrol jak dla mnie ten ostatni, po wyszczotkowaniu, kolorem i fakturą powierzchni zdeklasował rywali :D
Mówię tu o tym ciemniejszym czyli Humbrol 66.

Edycja: wcześniej pisałem 155 - pomyłka! Chodzi o ten ciemniejszy czyli 66.
Gienek

Postprzez Mecenas » czwartek, 9 grudnia 2010, 07:33

Dziękuję bardzo. A co na neutral-grey?
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Kuba P. » czwartek, 9 grudnia 2010, 10:19

czarny z białym 50:50?
Kiedyś czytałem, że taki był oficjalny przepis na NG, iz it tru?
Kuba P.

Postprzez HK » czwartek, 9 grudnia 2010, 11:01

Greenshirt(Britmodeller.com) napisał(a):As a maintainer of USN aircraft over the last 30 years I was always fascinated by the variations in color and hue of our "standard" paints. The very same aircraft, having NOT been repainted, could look 2-3 different colors depending on the lighting conditions. The colors ran from an intermediate blue to a pale gray. While I never (arrgh!) took pictures my mind's eye still remembers those shades vividly. Even aircraft painted in the field the same FS color as the factory paint showed obvious signs of different colors - which led many squadron commanders to direct their aircraft be completely oversprayed (strictly against formal policy) to be a uniform color.
My point is that if modern paints, both factory and in the field, has this much variation then why fret too much over the specific color? As a result of my personal experiences I've always used what "looks right" to my mind's eye, based on what I consider may be a reasonable variation to the basic color chip.

W wolnym tłumaczeniu i skrócie: Zajmowałem się obsługą samolotów USN przez ostatnie 30 lat i cała dyskusja o 'dokładnych kolorach' jest bez sensu :)
A jeśli chodzi o Neutral Gray należałoby uściślić o jakim mówimy. Czy o NG 43 (wcześniejszy, ciemny) czy ANA 603 (późniejszy, jasny). Z tym, że nikt nie wie na pewno czy ANA 603 był kiedykolwiek użyty na samolotach 8AF.
Hendryk
HK

Postprzez Gienek » czwartek, 9 grudnia 2010, 11:07

Kuba P. napisał(a):iz it tru?

It iz :)
Neutral Grey nie jest kolorem złożonym i jeżeli nie "wali po oczach" tym, że za jasny lub ciemny to chyba wszystko jedno kto tę farbkę wyprodukował ;)
Gienek

Postprzez Mecenas » czwartek, 9 grudnia 2010, 11:22

Ja coś czułem, że wtykam kij w mrowisko tym pytaniem o kolory i że ewentualne odpowiedzi tylko wywołają więcej pytań... Dziękuję jeszcze raz Panowie za wskazówki i informacje, mnie te odpowiedzi bardzo zadowalają i w zupełności wystarczą do tego co potrzebuję. A ponieważ i tak cały projekt jest z serii "lajtowych" to i tymi kolorami się nie będę przejmował zbytnio. I tak już ideału nie osiągnę bo popełniłem istotny błąd merytoryczny z rodzaju "nieodwracalnych" (albo raczej nie opłacalnych do usunięcia). Szczegóły mam nadzieję niebawem na forum. Pozdrawiam!
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez RAV » czwartek, 9 grudnia 2010, 11:45

Kuba P. napisał(a):czarny z białym 50:50?

Nigdy nie wierzyłem takim przepisom. Zależnie od tego, jakie to będą farby (zwłaszcza biała), jak mocno rozcieńczone i jak kryjące, z takiego przepisu może wyjść NG, RLM 66 albo cokolwiek innego, ciemnoszarego. Być może to działało przy odważaniu/odmierzaniu ściśle określonych farb lub pigmentów, ale teraz powinien być inny przepis na Pactry prosto ze sklepu, a inny na trzyletnie Gunze z mojej półki.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Kuba P. » czwartek, 9 grudnia 2010, 11:48

Ale ja pisałem o tym, że ponoć prawdziwy NG na prawdziwe samoloty miał być przygotowany tak, że mieszano po połowie farby czarną z białą. W sumie ma to sens z praktycznego punktu widzenia. Wyjdzie co wyjdzie, generalnie jakiś szary. Żeby nie robić sobie kłopotu recepta jest jasna - fifty fifty.
Kuba P.

Postprzez Murek » czwartek, 9 grudnia 2010, 18:16

Witam
Jeśli takie informacje będą przydatne to kiedyś, dawno temu, na jakimś forum była dyskusja o zmianach koloru olive drab z podziałem na rejon działania. I tak, dla samolotów walczących nad Europą kolor ten miał przybierać odcień brązowy, natomiast dla maszyn z rejonów o klimacie wilgotnym i gorącym (np. Guadalcanal) miał iść w stronę zieleni.... albo na odwrót ;o)
Murek

Postprzez Jaro_Su » piątek, 10 grudnia 2010, 08:23

za młodych lat "płowiałem draba" domieszką białej farby.
Jaro_Su

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste