rollingstones napisał(a):(...)Kończąc ten przydługi występ skleję sobie dziś najlepszy na świecie model Tygrysa firmy ACADEMY. Porównałem zdjęcia z modelu ACADEMY i powiem, że jest lepszy od Tamiyowego i DRAGONOWEGO . Raz, jest bez figurki i posiada pełne wnętrze . Tak oceniam go na pierwszy rzut oka na podstawie swoich wyprasek i tych z sieci od Tamiyii i Smoka.
Tak więc mam zaszczyt zacząć właśnie ten najlepszy na świecie (a może i dalej) model tygrysa. Model oraz parę dodatków (dwie blachy Edka, jedna Abera, lufa Armorscale, liny Eureka) czekały na mnie ponad pięć lat. Kupiłem go zaraz na początku mojej przygody z modelarstwem. Nie zbudowałem go jednak wtedy, gdyż stwierdziłem iż mam za skromne umiejętności na zmierzenie się z czymś takim.
Wiele słyszałem i czytałem o tym modelu. Zazwyczaj nie były to pozytywne opinie. Purystą odnośnie wymiarów nie jestem, ale z ciekawości przyrównałem go do planów i... wcale tak źle nie jest. Różnice wahają się w granicach 1-4mm (dokładnie rzecz biorąc wanna jest o 3,7mm za krótka w stosunku do rzeczywistego pojazdu), a mnie to nie przeszkadza.
Jeśli komuś również to nie przeszkadza, to zapraszam do komentowania i pomocy.
Pojazd będzie z pełnym wnętrzem i w miarę moich skromnych możliwości będę poprawiał co bardziej istotne elementy.
Na początek garść pytań:
1.To jedyne zdjęcie wzmocnień (na zdjęciu nr 1 i 2) w wannie kadłuba jakie mam. Skąd i dokąd one biegną, oraz jakia jest ich wysokość? Czy na tycz kątownikach (nr 3) wspierała się ryflowana podłoga?

2.Ile powinna wynosić odległość zaznaczona na tym rzucie?

3.Jestem kompletnie zielony w Tiger'ach. Co to są i do czego służą te puszki po prawej i lewej stronie wydechu?

Źródła zdjęć: sieć