PZL 37 A ŁOŚ I - WRZESIEŃ 1939 1/72 MASTERCRAFT Jakie farby?

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

PZL 37 A ŁOŚ I - WRZESIEŃ 1939 1/72 MASTERCRAFT Jakie farby?

Postprzez ProMatt » sobota, 11 grudnia 2010, 19:11

Na początku mojego pierwszego tutaj postu chciałbym powitać wszystkich forumowiczów i wszystkich którzy zajmują się tym pięknym hobby jakim jest modelarstwo :) mam na imię Mateusz i od jakiegoś czasu moim zajęciem na jesienno-zimowe popołudnia stało się sklejanie modeli plastikowych i nie ukrywam ,że zaczęło mnie to powoli wciągać :) chociaż wiem ,że do perfekcji lub choćby poprawności jeszcze długa i wyboista droga ;o) ale nie zamierzam się zniechęcać gdyż jeżeli już się za coś zabieram to staram się to robić dokładnie i z pasją :) zamierzam zakupić PZL 37 A łoś (malowanie w barwach lotnictwa Polskiego) zamierzam użyć tylko oryginalne części zamieszczone w pudełku ponieważ na dodatkowe "party'' takie jak silniki żywiczne,blaszki czy własne oszklenie zwyczajnie nie posiadam jeszcze umiejętności ;o) może w przyszłości.. :) mojego ''łosia'' chcę pomalować koniecznie farbami firmy humbrol i tutaj moje pytanie : czy podalibyście mi wszystkie numery/nazwy farb i rodzai pędzelków które będę potrzebował do pomalowania wszystkich elementów ''łosia'' ?

z góry dziękuję
ProMatt

Reklama

Re: PZL 37 A ŁOŚ I - WRZESIEŃ 1939 1/72 MASTERCRAFT Jakie farby?

Postprzez Okrach » sobota, 11 grudnia 2010, 20:02

Witaj na pokladzie Mateusz!

A coz takiego naklania Cie do malowania KONIECZNIE Humbrolami?

Masz teraz cale palety farb akrylowych do dyspozycji i na dodatek masz juz gotowe koloryty dla polskich konstrukcji z okresu II WS. Na Twoim miejscu zakupilbym polski niebieski, polski khaki oraz czarny i srebrny (firma np. Agama lub Pactra). Na pierwszy "polski" model wystarczy. Pedzelki to do malych elementow 00 albo 0 do malowania wiekszych powierzchni to 2 lub 3. Pedzelki np. firmy Magpol.
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Postprzez radoslaw6363 » sobota, 11 grudnia 2010, 21:30

Popieram przedmówcę Humbrol nie jest taki jak dawniej.Nowe generacje farb akrylowych są pod wieloma względami lepsze.Nie smierdzą i można kupić gotowe odcienie Polskiego lotnictwa .Humbrol nie ma w swojej ofercie ,,Polskich kolorów'' .Do wymienionych przez przedmówcę kolorów dodałbym rdzawy .Po zmieszaniu czarnego ze srebrnym uzyskasz odcień do pomalowania silników i broni. To że nie masz zamiaru kupować blach czy elementów z żywicy jest rozsądne .Lepiej będzie spróbować samemu poprawić model. Dobrze byłoby mieć plany albo chociaż zdjęcia i poprawić co się da np.karykatury luf broni zastąpić odpowiednio dobranymi igłami do strzykawek. Z cienkich drucików dorobić osprzęt silnika ,przewody hamulcowe .Przez oszklenie ,,łosia'' niewiele widać ale można pokusić się o odtworzenie niektórych elementów wnętrza.POWODZENIA I SPIESZ SIĘ POWOLI ! :mrgreen:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez ProMatt » sobota, 11 grudnia 2010, 22:39

[quote="Okrach"]

A coz takiego naklania Cie do malowania KONIECZNIE Humbrolami?

Bardzo bardzo dawno temu miałem już amatorską małą styczność z modelarstwem i wtedy właśnie malowałem humbrolami i wydaje mi się ,że były to dobre farby dlatego myślałem żeby kontynuować malowanie własnie nimi,zaczynam praktycznie moją przygodę od nowa także dużo mogło się zmienić co do jakości farb poszczególnych firm dlatego chcę zaczerpnąć fachowej porady na dobrym forum :) myślę,że faktycznie dobrym rozwiązaniem będzie zakupienie gotowych farb lotnictwa Polskiego firmy agama lub pectra.Postaram się skleić i pomalować mojego ''łosia'' najlepiej jak obecnie potrafię i z wykorzystaniem wszystkich potrzebnych do tego kolorów to mówicie,że : polski niebieski, polski khaki,rdzawy oraz czarny i srebrny to absolutnie wszystkie potrzebne mi kolory?a co do planów ''łosia'' to też zamierzam się w nie zaopatrzyć :) Podoba mi się historia tego samolotu i sam samolot dlatego na pewno nie skończę na tym jednym egzemplarzu :) w miarę nabywania doświadczenia w tym rzemiośle :) mam nadzieje ,że z każdym kolejnym nowym ''łosiem'' będzie on coraz to lepszy :) Dzięki za wszelki porady są dla mnie bezcenne :)
ProMatt

Postprzez Okrach » sobota, 11 grudnia 2010, 22:52

ProMatt napisał(a):to mówicie,że : polski niebieski, polski khaki,rdzawy oraz czarny i srebrny to absolutnie wszystkie potrzebne mi kolory?

Dla PODSTAWOWEGO wykonania modelu (co jak sadze jest Twym celem) absolutnie TAK.
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Postprzez ProMatt » sobota, 11 grudnia 2010, 23:15

W porządku :) także takie kolory zakupie,a co do ''polski niebieski'' mam jedno pytanie, znalazłem dwa rodzaje 1 i 2 który do spodu ''łosia'' ?
ProMatt

Postprzez radoslaw6363 » sobota, 11 grudnia 2010, 23:22

Im dalej w las tym więcej drzew ! Im więcej wiesz tym więcej pytań się nasuwa ! Postudiuj temat, khaki występuje również w dwóch odcieniach !
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Okrach » niedziela, 12 grudnia 2010, 08:25

Mateusz, Kolega Radek ma racje.

To hobby to nie tylko same modele, technika, silniki, farby ale przede wszystkim historia. Zupelnie inaczej sklada sie model o ktorym sporo wiesz. Wtedy robienie "partow" , "edkow" i zywic ma zupelnie inny wymiar niz "zbajerowanie" modelu dla pokazania sie wg motto "co to ja nie potrafie ulepic". Z wlasnego doswiadczenia moge studiowanie literatury tematu szczerze polecic. W moim przypadku trwalo to ponad 15 lat zanim uksztaltowaly sie w pelni moje zainteresowania. Kolejne lata zaowocowaly rozrostem mojej biblioteczki do ponad 300 pozycji poswieconych tylko jednym silom powietrznym z okresu II WS. Mam za to teraz w czym szperac :D

Ida Swieta, moze powinienes pomyslec nad sprawieniem sobie prezentu wyczerpujacego temat Losia?... Ta ksiazka to prawdziwy RODZYNEK - To moze byc Twoj KAMIEN WEGIELNY pod NOWY START przygody z modelarstwem. Polecam!

Obrazek
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Postprzez radoslaw6363 » niedziela, 12 grudnia 2010, 10:10

Najważniejsze żeby Tobie modelarstwo sprawiało przyjemność !Z czasem przyjdzie technika i wiedza , grunt to robić swoje i się nie zniechęcać !Na zadane wcześniej pytania i setki innych masz odpowiedzi w necie trzeba poszukać !Zrób model tak jak potrafisz najlepiej a każdy następny będzie lepszy ! :mrgreen:

A jak już coś skleisz to prosimy o zdjęcia i wtedy skomentujemy ! POWODZENIA :shock:
radoslaw6363

Postprzez ProMatt » niedziela, 12 grudnia 2010, 13:09

Zamierzam Tomku się zaopatrzc w odpowiednie plany i literaturę narazie co do wspomnianego ''łosia'' bo tak jak we wcześniej wspomniałem interesuje mnie bardzo nie tylko sklejenie samego modelu ale także jego historia,budowa i wszystkie losy załogi oraz samolotu.W krótkim programie który bardzo lubię a szkoda ,że nie jest on szerzej rozpowszechniony a mianowicie ''było nie minęło'' w TVP info były bardzo ładnie opisane losy samolotu i załogi.Nawet znaleźli miejsce w którym samolot się rozbił i znaleźli tam jego elementy.Praktycznie ten odcinek programu tchnął we mnie ogromną chęc poznania dogłębniej historii ''łosia'' oraz jego losów w 2 WS.Napewno Radku przejże jeszcze ''tony'' stron i forów w poszukiwaniu informacji na temat samego sklejania,malowania i historii ''łosia'' i tak jak wcześniej wspomniałem na pewno nie będzie to mój pierwszy i ostatni łoś :) a co do galerii na pewno ją tu umieszczę ale może to trochę potrwac ;o) bo najpierw zaopatrzę się w odpowiednią literaturę,i wszelki potrzebny asortyment :) włożę w to na pewno sporo pracy i serca ale jako ,że będzie to pierwszy mój łoś cudów się nie spodziewajcie ( joke :) :) :) ) Dzięki za wszystko

Pozdrawiam Mateusz
ProMatt

Postprzez Okrach » poniedziałek, 13 grudnia 2010, 09:06

W takim razie pozostaje mi zyczyc Tobie powodzenia, konsekwencji ale przede wszystkim dobrej zabawy i masy radosci podczas budowy i poglebiania wiedzy!

Czekam na kolejne posty z postepow prac.
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Postprzez ProMatt » poniedziałek, 13 grudnia 2010, 18:01

Dzięki, No to nic do roboty :)
ProMatt

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 13 grudnia 2010, 18:34

Niekoniecznie. Jeżeli faktycznie chcesz robić model porządnie możesz wykorzystać przerwy w lekturze na wprawki. Poćwiczyć malowanie (o ile nie masz, koniecznie kup aerograf i przyzwyczajaj się do myśli malowania nim w modelu wszystkiego co się da), wykonać jakiś drobny element od podstaw, zmatowić sobie i wypolerować idealnie jakiś przezroczysty plastik... . W pracy nad Łosiem takie doświadczenie będzie bezcenne i pozwoli uniknąć niepotrzebnych niedoróbek. Szkoda eksperymentować na modelu.
greatgonzo

Postprzez ProMatt » poniedziałek, 13 grudnia 2010, 21:27

Chciałbym kupić aerograf bo myślę,że to chyba już standardowe urządzenie które powinno znajdować się na warsztacie każdego kto poważnie podchodzi do modelarstwa,stopniowe będę zaopatrywał swój warsztat we wszystkie narzędzia które są niezbędne do tego hobby.Macie jakieś sugestie co do aerografu mianowicie chodzi mi o jakąś sprawdzoną marke?które aerografy używacie? wszelkie porady mile widziane.
ProMatt

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » poniedziałek, 13 grudnia 2010, 21:34

Kamil Feliks Sztarbała

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat