Kokardy na Tempeście Mackiego

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Kokardy na Tempeście Mackiego

Postprzez Dominik » niedziela, 12 grudnia 2010, 18:03

Dłubię sobie ostatnio przy samolocie Hawker Tepmest, którego używał w maju 1945 E.D.Mackie. Chodzi mi o samolot o SN228 z inicjałami pilota na kadłubie (EDM). Wszystko pięknie, tylko nagle pojawił się problem. Spojrzałem sobie do książki Osprey'a o asach Typhoonów i Tempestów a tam zdjęcie tego samolotu z kokardami na górnej powierzchni skrzydeł posiadającymi żółte obwódki - a zestaw Xtradecala takowych nie posiada. Co by było zabawniej oglądając zdjęcia innych Tempestów zauważyłem, że kokardy na spodzie skrzydeł też mają obwódki. Macie może jakieś zdjęcia jego samolotu? Pomocy!
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Reklama

Re: Kokardy na Tempeście Mackiego

Postprzez K.Y.Czart » niedziela, 12 grudnia 2010, 18:32

Teoretycznie między styczniem a majem powiniem mieć obwódki na skrzydłowych rondlach, bo taka była praktyka w 122 Wing. Czy wszystkie miały nie wiem. Ja w swoim SN222 dolne zrobiłem bez, a górne z obwódką. Choć miałem wątpliwości czy i górne powinny mieć obwódkę. "Mój" egzemplarz trafił do jednostki na już początku maja (najprawdopodobniej), więc mógł już mieć malowanie regulaminowe (nie ma konkretnego, pewnego zdjęcia tego samolotu, które by to potwierdzało). Tempest Mackiego trafił do jednostki w tym samym czasie, co SM222 Clostermana, i na zdjęciu ma żółte obwódki na górnych rondlach, więc pewnie miał też dolne. :)
K.Y.Czart

Postprzez Jaho63 » niedziela, 12 grudnia 2010, 18:55

Olku. Zdjęcia SN228 znam tylko dwa. To z ujęciem kabiny ze zwycięstwami, oraz z tylnej półstrefy gdzie widać obwódki na górnych. W AeroJurnal nr.20 jest malowanka bez obwódek na dolnych. Ale już w Osprey’y takowe są, w żółtym kolorze. Wprawdzie SN228 to maszyna z efektowną "tabelką", ale prawdopodobnie z okresu już po zakończeniu działań (dlatego te obwódki na dole całkiem możliwe). Osobiście planuję zrobić jego NV700 (W2-A). ;o)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez pik » niedziela, 12 grudnia 2010, 19:14

W Ospreu sa dokładnie te dwa zdjęcia, o których piszesz Jaho. W podpisie wyraźnie zaznaczono, ze oznaczenia zwycięstw widoczne na maszynie najprawdopodobniej naniesiono juz po wojnie.
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez Jaho63 » niedziela, 12 grudnia 2010, 19:24

pik napisał(a):W podpisie wyraźnie zaznaczono, ze oznaczenia zwycięstw widoczne na maszynie najprawdopodobniej naniesiono juz po wojnie.

Dlatego napisałem, że maszyna jest prawdopodobnie z okresu powojennego.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez K.Y.Czart » niedziela, 12 grudnia 2010, 21:28

Janusz, wydaje się, że obwódki stosowano tylko do zakończenia wojny. Po zakończeniu działań wrócono do standardowych. W opisie malowanki z Ospreya jest krótka historia SN228. W tym kontekście EDM z obwódkami jest jednak raczej sprzed końca wojny. Ale to i tak dosłownie parę dni maja '45. ;o

EDIT. A g..., dopiero teraz dojrzałem godło dywizjonu na stateczniku, a to już na pewno powojenny sznyt :-> No to dziwne te obwódki ;o)
K.Y.Czart

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste