Postanowiłem chwilę odpocząć od kablowania i wrócić do pokrywania kalkami, w szczególności że muszę okleić kokpit, zanim położę kabelki.
Dla ciekawych - krótki opis co i jak w temacie kładzenia kalek.
Szablony robię przy kształtach powtarzalnych albo trudnych. Tutaj kokpit, który będę robił też w drugim modelu NSX-a.

Kształt na taśmie przyklejam do kartki papieru i wycinam. Tutaj przykleiłem taśmę na zewnątrz kokpitu, bo ten fragment ma identyczny kształt wewnątrz, a tak jest łatwiej.

Przymierzam do miejsca docelowego.

Oczywiście w przypadku elementów, które są lustrzanym odbiciem robię jeden szablon tylko odrysowuję na kalce w dwie strony.
Zwracam uwagę na miejsca istotne - w tym wypadku jest to dół szablonu. Góra i tak się zawinie za krawędź kokpitu.
Przy prostych kształtach, które można np odrysować bezpośrednio na kalce (podłoga) nie bawię się w szablony.
Przy wycinaniu trzeba pamiętać o kilku rzeczach:
- odrysowanie powiększa kształt conajmniej o grubość ołówka
- sprawdzić kierunek włókien na kalkomanii
- warto odrysować na spodzie kalki, a nie właściwej stronie, bo łatwo zamazać/uszkodzić więcej kalki niż to jest potrzebne
- Przy wypukłościach wycinam ciut większą kalkę, bo jak wiadomo, kalka nie rozciąga się w nieskończoność
Nie bawię się w skomplikowany kształt, jeżeli mogę podzielić go na dwa prostsze. Np grubość boczka (patrząc od góry) zostanie pokryta oddzielnym kawałkiem kalkomani - zwykłym prostokątem. Gdybym chciał to zrobić jedną kalką kształt byłby bardziej skomplikowany i samo kładzenie trudniejsze.
Obecnie stosuję dwa płyny do kalek: Microscale (łagodniejszy) i Gunze (ostrzejszy). Kalki SMS i Studio27 reagują bardzo dobrze na ww. płyny. Praktycznie zawsze używam suszarki. Staram się używać ciepłej wody - kalki szybciej odchodzą od podkładu i or razu lepiej się układają.
Mam nadzieję, że się przyda dla tych, którzy jeszcze nie walczyli karbonarą

Zrobiłem też pedały i listwy przyprogowe. Oklejone i pociągnięte jedną warstwą Gunze Top Coat przed położeniem kalek z sponsorskich. Potem będzie 2K.
Kalka to SMS 1024. Obecnie dają w ciemniejszym odcieniu i kalki są naprawdę perfekt! Nie będę ich ściemniał Smokiem, tylko daję z fabrycznym odcieniem. Trudno, podłoga będzie się lekko odcinać.

Pedały nie są utytłane

tylko że niby takie lekko starte od używania...