ARTA NSX 2005 - Tamiya - 1/24 - Open

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: ARTA NSX 2005 - Tamiya - 1/24 - Open

Postprzez Kazik » niedziela, 12 grudnia 2010, 21:55

Maćku a jak z tymi kabelkami i klatką?
Bo widzę że już są poprowadzone.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Macio4ever » niedziela, 12 grudnia 2010, 23:42

Kazik napisał(a):Maćku a jak z tymi kabelkami i klatką?
Bo widzę że już są poprowadzone.

Przeanalizowałem zdjecia i okazało się, że ten panel, do którego są podłączone kable, jest w samym rogu klatki, co pozwala na montaż najpierw panelu/kabelków, a potem klatki. Porównując z jeszcze jedną fotą ustaliłem, moim zdaniem, prawidłową lokalizację tych złączy.
Nawet na zdjeciu, z poprzedniej strony to widać. Spękałem niepotrzebnie, że będzie rzeźba z mocowaniem kabli.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Mr. Headshok » niedziela, 12 grudnia 2010, 23:57

Bardzo ładnie!!! Podoba mi się.

Widzę, że dorabianie, przerabianie elementów z zestawu idzie Ci całkiem sprawnie. Ja z moim modelem trochę "ugrzązłem" z upgradem.
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 13 grudnia 2010, 09:11

Mr. Headshok napisał(a):Bardzo ładnie!!! Podoba mi się.

Widzę, że dorabianie, przerabianie elementów z zestawu idzie Ci całkiem sprawnie. Ja z moim modelem trochę "ugrzązłem" z upgradem.

Dzięki ;o) Trochę przysiadłem nad przeróbkami ale schodzi się strasznie. Policzyłem z grubsza i zrobienie wnętrza do obecnego stanu to ok 17 roboczogodzin. A jeszcze fotel, pasy, deska, kierownica...
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Macio4ever » piątek, 17 grudnia 2010, 20:59

Pomalowałem lakierem 2K (U-pol) fotel i wlot powietrza. Kalka na fotelu: S27 FP-0003 (Medium), wlot SMS 1024
Wyszło OK ale lakier jakoś mnie nie powalił. Mam już Duponta 3750s, więc spodziewajcie się kolejnych eksperymentów malarskich.

Fotel będzie miał jeszcze poprawiony mat na siedzisku i tym wywiniętym czarnym rancie.

Obrazek

Dla chwili relaksu postanowiłem poprawić przedni spojler. Po pierwsze były odbarwienia po przyciemnianiu Smokiem, po drugie odznaczyła się zaślepka śruby. Zdzieranie lakieru 2K i kalek zajęło ponad dobę moczenia we wszystkich możliwych świństwach + mechaniczna obróbka.
Tym razem postanowiłem zaszpachlować dziurę 2 składnikową szpachlą Tamiya

Obrazek

Po czym zostałem ukarany po raz kolejny za pośpiech :oops: Szpachlówkę wypieściłem dwuskładnikowym Finishersem, podkładzik, suszenie i czarny półpołysk. Trochę za szybko, bo ostatnia warstwa szpachli "siadła" - pewnie w mikronach ale pod światło było widać...

Obrazek

Tak więc od nowa walka. Tym razem wysezonuje z dobę w suszarni.
Ostatnio edytowano piątek, 17 grudnia 2010, 23:18 przez Macio4ever, łącznie edytowano 1 raz
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Kazik » piątek, 17 grudnia 2010, 22:29

A jednak nie wytrzymałeś :) ;o)
Lakier wyszedł całkiem fajnie.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Mr. Headshok » piątek, 17 grudnia 2010, 23:19

Macio4ever napisał(a):...bo ostatnia warstwa szpachli "siadła" - pewnie w mikronach ale pod światło było widać...

Perfekcjonalista! :)

Widać, że na fotelu kładłeś karbon "nieregularnie", wygląda bardzo naturalnie. Wlot powietrza także.
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez Macio4ever » piątek, 17 grudnia 2010, 23:27

Wlot jest zrobiony na 2 połówki z linią łączenia na grzbiecie + mała korekta pod wlotem, bo przegiąłem z płynem.

Przy fotelu są po 3 na każdy bok + 1 środek + po jednej małej kalce na każdą stronę do korekty połączenia. Ten wzór plecionki z fotela jest trudniejszy do "zgubienia" połączeń między kalkami ale wygląda dość naturalnie. Zrobiłem też myk stosując większy wzór kalki (1/20) - ładnie i moim zdaniem naturalnie będzie odcinać od wzoru we wnętrzu.

Tu nawet nie chodzi o mój ewentualny perfekcjonizm, tylko irytację że wyłazi taki babol złośliwy. Wyłazi głównie przez moją niecierpliwość :)
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez krzysiekg » sobota, 18 grudnia 2010, 16:24

Nawet nie wiesz jak bardzo swoją relacją zachęcasz mnie (i innych pewnie też) do rozpoczęcia jakiejś "dużej" modelarskiej budowy! Tempo świetne, wykonanie mistrzowskie. Fotel jeszcze do polerki czy już tak zostanie?

Pozdrawiam
Krzysiek
krzysiekg

Postprzez Macio4ever » sobota, 18 grudnia 2010, 16:53

krzysiekg napisał(a):Nawet nie wiesz jak bardzo swoją relacją zachęcasz mnie (i innych pewnie też) do rozpoczęcia jakiejś "dużej" modelarskiej budowy! Tempo świetne, wykonanie mistrzowskie. Fotel jeszcze do polerki czy już tak zostanie?

Pozdrawiam
Krzysiek

No bardzo mi miło, dzięki! Im więcej trudniejszych budów, nowych pomysłów tym jest ciekawiej i bardziej stymulująco.
Nie będę ukrywał, że trochę liczyłem, że pokazywaniem swoich zmagań z problemami trochę pozachęcam innych do walki z modelami :)

Fotel zostanie tylko lekko zmatowiony, czy raczej spolerowany do półmatu, bo w rzeczywistości to się aż tak nie świeci. Zachowam umiar ;o) - w końcu widoczny będzie tylko kawałek boku fotela.
Ostatnio edytowano środa, 22 grudnia 2010, 18:30 przez Macio4ever, łącznie edytowano 1 raz
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Macio4ever » niedziela, 19 grudnia 2010, 21:21

Prace trwają...

Tym razem wykończyłem przedni panel bez wpadki. Następny krok to obłożenie kalką.

Obrazek

Jak schło położyłem kalki na bocznych spojlerach, w następnej kolejności będą pokryte lakierem 2K.

Obrazek

I postanowiłem wrócić do wykańczania środka. Fotel jest pociągnięty czarnym matem i lekko spolerowany. Zrobiłem własny materiał na pasy, bo Tamiya dała zieloną ceratę :evil: w zestawie z blachami. Jedwabna wstążka pociągnięta Park Green - daje właściwy odcień dla Takaty.

Obrazek

Zanim pasy i fotel wyschną - zacząłem przygotowania do zrobienia całej deski rodzielczej z panelem środkowym.

Referencje (w tym render z gry :) )

Obrazek

Tak wygląda kalka Tamiya, z której wykorzystam tylko podpisy.

Obrazek

W Corelu zrobiłem wzór do wytrasowania otworów pod włączniki. Wytnę, nakleję, a następnie wywiercę mam nadzieję, że w ten sposób wyjdzie ultra równo + zrobię to samo w Raybrigu. Wymiary 12x7mm

Obrazek

I tu niestety skończył mi się tusz w drukarce, więc na dziś klapa z drukowania i wiercenia. Kolejny odcinek wkrótce.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 27 grudnia 2010, 17:55

Szablon do wiercenia musiałem skorygować po próbnym przyklejeniu i porównaniu z materiałami.

Obrazek

Wierecenie w tem sposób zdało egzamin, wyszło tak jak chciałem. Następnie dodrobiłem 3 małe kontrolki z pręta 0,5mm i wkleiłem w wyfrezowane miejsca na górnej krawędzi panelu.

Dodrobiłem także 3 anteny (chyba), które są zamontowane na górnej powierzchni deski rozdzielczej. Wykonane z pręta 0,5mm oraz blaszek, które oryginalnie miały imitować ciężarki wyważające felgi.

Obrazek

Tutaj próbnie zmontowany i tymczasowo przyklejona antena. Widać też wklejone kontrolki.

Obrazek

Jak schło dorobiłem brakujacy w zestawie drążek kierowniczy.

Obrazek
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Macio4ever » wtorek, 28 grudnia 2010, 20:29

Zrobiłem pasy i wkleiłem fotel. Prawdziwy test na cierpliwość... Logo Takata jest wzięte z kalkomanii imitującej pasy, która była w zestawie. Nakleiki z zestawu waloryzacyjnego były za grube i w złym odcieniu.

Obrazek

Obrazek

Dodałem śruby, kórymi przyczepiłem pasy do konstrukcji kabiny (oryginalnie były dwie plastikowe wypustki, które wcześniej usunąłem).

Obrazek
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Kazik » wtorek, 28 grudnia 2010, 22:48

No niezła sztukateria.
Kilka godzin dłubania pewnie.
Można fotkę w drugim kierunku z kadrem na konsolkę i gotowe pedały.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez WestBikers » wtorek, 28 grudnia 2010, 22:51

:shock: ustawiłeś baaardzo wysoko poprzeczkę - z roku na rok poziom tego forum jest coraz wyższy. Pasy wyszły super, całość prezentuje się naprawdę niesamowicie :!:
WestBikers

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat