Okrach napisał(a):Greatgonzo - nie bierz tego osobiscie

No co Ty?

Co nie przeszkadza mi się z Tobą nie zgodzić.
Nie zauważyłem, żeby autor wątku wspominał gdzieś o kasie. Może zmyliła mnie ta książka o Łosiu, która jest chyba drugą najdroższą książką na świecie. Jeżeli problem jest w budżecie, to nie ma o czym gadać.
Jeżeli nie, to inna sprawa. Po pierwsze wystarczy odrobina tylko ćwiczeń by nauczyć się poprawnie posługiwać aerografem. Jedyna prawdziwa trudność to pogodzenie się z tym, że malowanie w 95% polega na maskowaniu. Malowanie pędzlem jest o nieba trudniejsze i można oczywiście założyć, że osiągnie się w technice tej mistrzostwo porównywalne do aerografu i zostanie się jednym z trzech ludzi na świecie, którym udało się to osiągnąć ever. Ambicja dobra jak każda inna. Choć ja mam głębokie wewnętrzne przekonanie, że nawet te mistrzowskie malowania pędzlem nie wytrzymają porównania z aerografem po wyjęciu ich z internetu.
Każdy tak zaczynał, bo inne były czasy, inne pieniądze i przyzwyczajenia inne, do dziś pokutujące. Malowanie pędzlem na początek to wg mnie zwyczajnie stracony czas i gwarancja wykonania modelu, na który bardzo szybko nie będzie się mogło patrzeć. Szczególnie, jeżeli się ma ambitne podejście, a takie deklaruje Pro Matt.
W kwestii aerografu to oprócz zdania z poradnika forum jest jeszcze wersja, że lepiej od razu kupić porządny aerograf, w myśl zasady, że lepiej mieć do czynienia z czymś lepszym, niż gorszym oraz kolejna teoria, że pseudoiwata JEST czymś zupełnie lepszym i nie potrzeba nic więcej. Ja tylko jedno mogę powiedzieć na pewno - żaden aerograf nie wymaluje sam dobrze modelu. I, jak w każdej chyba dziedzinie, ograniczenie sprzętowe nie może być wymówką dla stworzenia czegoś marnego.
ProMatt, ja mam dla Ciebie jedną, tym razem konstruktywną informację. Szukając wiedzy na jakiś temat możesz zadać pytanie na forum i otrzymać stadko odpowiedzi równie dla Ciebie
pożytecznych, jak choćby moja . I to o ile będziesz miał szczęście i nie zobaczysz tylko czegoś w stylu
poszukaj na forum. Jeżeli naprawdę zależy Ci na konkretnej informacji dotyczącej czegokolwiek, np. jakiejś techniki - znajdź modelarza, który stosuje ją tak, że spadają Ci gacie z zachwytu i podpytaj go na PW. Bądź pewien, że dostaniesz wyczerpującą odpowiedź ze szczegółowymi wyjaśnieniami dodatkowych wątpliwości (nic tak nie połechce ego zagadniętego jak takie właśnie zagadnięcie), bez dodatkowego chaosu informacyjnego i sporów o niezwiązane ze sprawą kwestie. Możesz ewentualnie podpytać jeszcze innego by mieć bardziej obiektywny obraz.
Nie chodzi mi o to, że to forum tutaj. Obojętnie które.