Meserschmitt Bf-109 G6, Hasegawa 1:48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Meserschmitt Bf-109 G6, Hasegawa 1:48

Postprzez Okrach » wtorek, 14 grudnia 2010, 19:05

Dobry wieczor,

Kuba P. napisał(a):[4] Z żółtą dolną osłoną bym uważał, te dwa zdjęcia, które znam wcale jednoznacznie nie pokazują zółtej osłony.

Zgodze sie ze jest maly problem z jednoznacznoscia ale wg mnie to najbardziej prawdopodobna wersja. Moze to i jakas autosugestia ale w moich oczach oslona silnika wyraznie odcina sie od reszty co potwierdzaloby "zolta" wersje.

A tak a propos tutaj podaje druga foteczke tej machiny :D

Obrazek

Obrazek

Kuba P. napisał(a):Po prostu 109 G-6/R6 i koniec.

Wg Handbucha R3 to wlasnie zbiorniczek i... odwolania nie ma :D

Faktem jest ze z czasem zbiorniczek stal sie standardem. To zdaje sie kwestia umownosci i konsekwencji podawania wersji :roll:

Okrach napisał(a):RLM 74 to Dunkelgrau (ciemnoszary)
RLM 75 to Grauviolet (szarofioletowy)
RLM 76 to Hellgrau (jasnoszary)

Kuba P. napisał(a):Szczerze mówiąc, to te nazwy są mocno przybliżone.

Oczywiscie, ktoz bylby w stanie zdefiniowac slowo JASNOSZARY? To niemozliwe. Ilu producentow farby tyle roznych odcieni. Jednak nie wydaje mi sie zeby Dunkelgrau mial az tak siny zielonkawy odcien :roll:
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Georg01 » wtorek, 14 grudnia 2010, 19:46

Kuba P. napisał(a):Może ulegam jakiejś autosugestii ale mi się nie podobają autentyki RLM Gunze. Zdecydowanie wolę to, co robi(ł) Xtracolor, jakoś te farby mi osobiście pasują.

Po latach mam dokładnie to samo odczucie. Jedynie RLM 75 Xtracolor jest zdecydowanie za ciemny, ale w odcieniu trafiony.
Co do RLM 74 faktycznie był to ciemnoszary z lekkim (!) odcieniem zielonooliwkowym. Gunze jest za zielony. Jednak pewnie tak jak i wszystkie kolory z okresu wojny, kolor odpowiadający RLM 74 mógł mieć kilka twarzy.

Sam modelik ładnie pomalowany, dobra robota !
Georg01

Postprzez Kuba P. » wtorek, 14 grudnia 2010, 20:13

Okrach napisał(a):A tak a propos tutaj podaje druga foteczke tej machiny :D

Obrazek

Obrazek

Tutaj więcej widać:
http://messerschmitt-bf109.de/display.p ... ummer=3282

Wg Handbucha R3 to wlasnie zbiorniczek i... odwolania nie ma :D

Faktem jest ze z czasem zbiorniczek stal sie standardem. To zdaje sie kwestia umownosci i konsekwencji podawania wersji :roll:

Ależ to, że Rustsatz 3 to instalacja zbiornika jest poza wszelką dyskusją. Mnie zajmuje to, czy na tabliczkach bito jeszcze R3 skoro każdy samolot teoretycznie ten zestaw miał już w serii. Pamiętam tabliczkę znalezioną przy wraku Bf 109 G-10/U4 pod Nysą i tam było tak: Gerat-Nr: Bf 109 G-10/U4, Werk-Nr: 612723 JABO/REI.
Czyli co, Jagdbomber mit vergrößerte Reichweite a więc Bf 109 G-10/U4/R1/R3? Brzmi dziwnie? No brzmi, wszak to się przecież chyba wyklucza R1 i R3.
No to są właśnie takie fajne rzeczy na które nie znam odpowiedzi a ciekawią mnie :)

Okrach napisał(a):Jednak nie wydaje mi sie zeby Dunkelgrau mial az tak siny zielonkawy odcien :roll:

siny (silny) nie, ale wyraźny, zauważalny. Zwróć na to uwagę, pooglądaj i zapewniam, że się przekonasz co do zauważalnej zieloności RLM 74 :mrgreen:
Masz Dorabook vol2 Eagle Editions?

Jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała apropos kołpaka śmigła - to raczej nie spirala moim zdaniem a albo jakiś wyciek oleju albo zabrudzenie dolnej części kołpaka, pod jego sklepieniem. Ta "spirala" pokrywa się z łączeniem elementów kołpaka. Tak mi się wydaje przynajmniej...

Pozdrawiam,
Kuba
Kuba P.

Postprzez Kuba P. » wtorek, 14 grudnia 2010, 20:16

Georg01 napisał(a):Jedynie RLM 75 Xtracolor jest zdecydowanie za ciemny, ale w odcieniu trafiony.

Wiesz co, czy za ciemny? Sam nie wiem. No jest ciemny, OK, z RLM 74 kontrast robi dość mały ale no jak miałem w łapie cały statecznik 109 i tam ten 75 podobnie wyglądał. Wiadomo, że próbek nie brałem i nie porównywałem, bez szaleństwa ale tak jak patrzyłem to prawdziwy 75 wyglądał jak ten, który znam z farby Xtracolor. To fajny skądinąd RLM 75 olejnego Testorsa wydaje się jasny w moich oczach. No ale nie zarzekam się, to tylko moje wrażenie.
Kuba P.

Postprzez Okrach » wtorek, 14 grudnia 2010, 20:47

Kuba P. napisał(a): Pamiętam tabliczkę znalezioną przy wraku Bf 109 G-10/U4 pod Nysą i tam było tak: Gerat-Nr: Bf 109 G-10/U4, Werk-Nr: 612723 JABO/REI.
Czyli co, Jagdbomber mit vergrößerte Reichweite a więc Bf 109 G-10/U4/R1/R3? Brzmi dziwnie? No brzmi, wszak to się przecież chyba wyklucza R1 i R3.
No to są właśnie takie fajne rzeczy na które nie znam odpowiedzi a ciekawią mnie :)

Hmmm to co widziales jest jak najbardziej prawidlowe gdyz G-10, z tego co wiem, wystepowaly tyko w 3 odmianach:

G-10/R2 (mysliwiec zdolny do dzialan w zlych warunkach atmosferycznych z PKS 12)
G-10/R5 (wariant doswiadczalny)
G-10/U4 (dzialko MK 108 w silniku)...

PS. Wydaje mi sie ze tabliczka pochodzi z seryjnych G-6 na ktorej nabito seryjnego G-10...
Ostatnio edytowano wtorek, 14 grudnia 2010, 21:06 przez Okrach, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Postprzez Kuba P. » wtorek, 14 grudnia 2010, 21:00

Okrach napisał(a):
Hmmm to co widziales jest jak najbardziej prawidlowe gdyz G-10, z tego co wiem, wystepowaly tyko w 3 odmianach:

G-10/R2 (mysliwiec zdolny do dzialan w zlych warunkach atmosferycznych z PKS 12)
G-10/R5 (wariant doswiadczalny)
G-10/U4 (dzialko MK 108 w silniku)...

Eeeee...gdziez tu zagadka :?:

No to nie jest tak jak napisałeś, dla Bf 109 G-10;

Rüstsatz:

R1 - ETC 500 lub 503 pod kadłubem
R2 - kamera Rb 50/30 lub 75/30 za kabiną, wariant rozpoznawczy wyłącznie produkowany przez WNF, seria 770xxx
R3 - jak ustaliliśmy: zbiornik, standard dla G-10
R4 - nie przewidziany
R5 - dwa MG 151/20e w gondolach podskrzydłowych (przynajmniej jedno zdjęcie takiego samolotu w książce Prien/Rodeike),
R6 - zestaw do operowania w złej pogodzie (automat kursu PKS12, FuG 125 Hermine,dodatkowe grzanie osłony kabiny). Produkcja potwierdzona w ramach bloku 490xxx czy 151xxx, Erla Leipzig

Pozostałe R7 i R8 czyli odpowiednio WGr 21 i kamera BSK 16 jakoś mi się wydają tylko teorią

Umrüst-Bausatz

U4 - MK 108 za silnikiem (no jak w silniku...) + stosowny osprzęt. Wyłacznie produkcja WNF

Bez trudu znajdziesz zdjęcia wszystkich wymienionych odmian G-10.

U4 JABO/REI musiałby mieć w takim razie zarówno ETC jak i zwykły wieszak dla zbiornika. No to się raczej wyklucza i jest jest pseudozagadka. Pseudo, bo chyba wiem co jest grane. Zestaw R3 czyli instalacja dla zbiornika była standardem. Dołożenie osprzętu i wyposażenia dla ETC było możliwe i możliwe było przygotowanie węzłów w kadłubie dla obu typów "pylonu".
O ile poprawnie pamiętam, to nawet ta sama dźwignia zwalniała awaryjnie pigułę albo zbiornik.

Ale OT...
Kuba P.

Postprzez RAV » wtorek, 14 grudnia 2010, 21:10

Georg01 napisał(a):
Kuba P. napisał(a):Może ulegam jakiejś autosugestii ale mi się nie podobają autentyki RLM Gunze. Zdecydowanie wolę to, co robi(ł) Xtracolor, jakoś te farby mi osobiście pasują.

Po latach mam dokładnie to samo odczucie. Jedynie RLM 75 Xtracolor jest zdecydowanie za ciemny, ale w odcieniu trafiony.
Co do RLM 74 faktycznie był to ciemnoszary z lekkim (!) odcieniem zielonooliwkowym. Gunze jest za zielony. Jednak pewnie tak jak i wszystkie kolory z okresu wojny, kolor odpowiadający RLM 74 mógł mieć kilka twarzy.

Zrobiłem szybkie porównanie 109-tek pomalowanych Gunze C i Pactrami. Może się kiedyś komuś przyda.
Obrazek
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 14 grudnia 2010, 21:15

zdjecie jest mocno tendencyjne, bo swiatło odbijajace się w modelu malowanym gunze nie pozwala na ocene ich odcieni
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Kuba P. » wtorek, 14 grudnia 2010, 23:35

Okrach napisał(a):PS. Wydaje mi sie ze tabliczka pochodzi z seryjnych G-6 na ktorej nabito seryjnego G-10...

To stary mit, Bf 109 G-10 nie powstawały z przebudowy G-6 ani żadnych innych G. To były nowe seryjne samoloty, Neubauflugzeuge. Technicznie rzecz biorąc przebudowanie G-6 na G-10 było bez sensu, ewentualne znajdowane tabliczki znamionowe z oznaczeniami wcześniejszych wersji Bf 109 G pochodzą ze zunifikowanych podzespołów. Jest rzeczą oczywistą dla każdego miłośnika Bf 109 G ze wynalazek G-10 miał na ile się tylko da zutylizować ile się tylko da zapasów części gromadzonych od dłuższego czasu. Podobnie będzie z G-14 itp.
Dlatego też wydłubując z ziemi trupa G-10 znajdzie się tabliczkę z numerem seryjnym tego właśnie G-10 i wiele wiele innych które będą tabliczkami podzespołów.
Z ciekawszych rzeczy odnośnie tamtego G-10/U4 - górna część osłony zbiornika oleju była typowa dla wcześniejszego zbiornika o pojemności 36 litrów (czyli mniejszy, nie większy typowy dla silnika 605 D). O ile zdjęcie przedstawia element wydobyty z tego miejsca katastrofy i jest to element z tego G-10 to jest fajnie i ciekawie :)
Wg teorii niemożliwe, wg praktyki nic dziwnego...
Kuba P.

Postprzez nariman » wtorek, 14 grudnia 2010, 23:49

Witam,ależ rozmowa została wywołana meserem.Ja jestem wielkim fanem mesera w róznych wersjach lecz niemam o nim aż takiej wiedzy jak Wy.Model zrobiłem prosto z kartona i tyle.Niejestem zwolennikiem ładowania w model zestawów upgreydowych no chyba że są one w zestawie z modelem np:Eduard.Dzieki za wielki odzew,na innym forum ten model przeszedł prawie bez echa.Wkrótce wstawie kolejne zdjecia kolejnego modelu.
nariman

Postprzez Okrach » środa, 15 grudnia 2010, 09:03

nariman napisał(a):Witam,ależ rozmowa została wywołana meserem.Ja jestem wielkim fanem mesera w róznych wersjach lecz niemam o nim aż takiej wiedzy jak Wy.Model zrobiłem prosto z kartona i tyle.Niejestem zwolennikiem ładowania w model zestawów upgreydowych no chyba że są one w zestawie z modelem np:Eduard.Dzieki za wielki odzew,na innym forum ten model przeszedł prawie bez echa.Wkrótce wstawie kolejne zdjecia kolejnego modelu.

Trafiles do FANATYKOW tematu - to naturalna reakcja osob uzaleznionych od liczby "109" :D

Zadna stodziewiatka nie przejdzie tu bez echa :twisted:

Kuba - mialem Ci wczoraj odpisac ale mnie forum nie chcialo (blad strony). W miedzyczasie odpowiedziales ale swoim postem na moje niesformulowane uwagi. Magic :lol:

RAV - fota moze i tendencyjna - do mnie przemawia bardziej Pactra.
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Postprzez Intruder » środa, 15 grudnia 2010, 15:30

Cieszę się, że poszedłeś za radą i poświęcisz każdy wątek na jeden model. ;o)
Intruder

Postprzez Murek » środa, 15 grudnia 2010, 21:58

Witam
Model ładny, zastrzeżenia mogą być do kolorów - ten, który imituje RLM 75 nie ma nic z fioletu, bardziej podpada pod RLM 65. No chyba, że zdjęcia przekłamują kolory. Opony mało realistyczne (czytaj świecące i czyste). Poza tymi uwagami i wcześniejszymi kolegów, fajnie.
pozdrawiam
Murek

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli