Figury Zvezdy , wojna stuletnia, skala 1/72 malowane modelmasterami.

Pozdrawiam
-------------------------
Jakub Wiśniewski
Moderator: xenomorph

Sherman napisał(a):no może poza twarzami które są z lekka dramatyczne
Sherman napisał(a):To co zdecydowanie mi sie nie podoba to kolor zbroi, są zdecydowanie za ciemne. Zbroje płytowe były polerowane, więc kolor a'la gun metal jest tu nieodpowiedni.
Jakub W. napisał(a):moi są z początku XV w.
Jonak napisał(a):To co robią wśród nich jezdni z "białymi" zbrojami płytowymi i przyłbicami młodszego typu (tzw. armet), do tego na koniach z ladrami?
Jonak napisał(a):Btw, pierwsze "mediolańskie" (jeśli chodzi o styl) zbroje płytowe powstały już około 1420 roku...
Jakub W. napisał(a):Wszyscy ci którzy pośadają u mnie zbroje płytowe mają zbroje ciemne, gdzie ty widzisz tutaj "białą" zbroję.
Jakub W. napisał(a):Wtedy powstały "prototypy" tej zbroi, swój skonczony kształt zbroja ta ośągneła w latach 30 XV w. Po za tym zbroja mediolańska było pozbawiona wszelkich ozdób tzn. tunik, tarczek ( jedynie uzywano piór na hełmie ) a w zestawie zvezdy aż się od tego typu ozdobników roi.
PISOWNIA!!!
Jonak napisał(a):Biała = niekryta płótnem/skórą... zdaję mi się, że to ogólnie przyjęte nazewnictwo?
Jonak napisał(a):PS Książki Michałka raczej nie cieszą się poważaniem - parę osób zajmujących się tym tematem znacznie bardziej dogłębniej niż ja stanowczo mi je odradziło...
Jakub W. napisał(a):No, nie za łatwo namalować twarz w tej skali. Zresztą figurki są nieco "stare" bo kleiłem je jakieś 2 lata temu ( u mnie ten okres mojego modelarstwa można nazwać wiekami ciemnymi, teraz powoli przechodzę do renesansu )
Jakub W. napisał(a):To zależy z jakiego oni są okresu -nie używano podczas całego okresu średniowiecza jednych i tch samych zbroi płytowych, moi są z początku XV w. i wtedy nie było jeszcze zbroi mediolańskich które były pięknie polerowane i jaśniutkie.
Powrót do Figurki - galeria ukończonych figurek
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości