No to pewnie będzie stado jaków na forum...

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

No to pewnie będzie stado jaków na forum...

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 17 grudnia 2010, 11:15

...bo wyszedł nowy model z ciekawymi malowaniami.
http://modelizm.pl.ua/publ/jak_1b_1_48/10-1-0-813
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Reklama

Re: No to pewnie będzie stado jaków na forum...

Postprzez Jaho63 » piątek, 17 grudnia 2010, 15:11

Piotr wpuszczasz w kanał. ;o) Malowania oklepane jak świat.
A piloci z daaalekich pozycji.
Pokrowskij 13+12v, Czuwjeljew 15+5v a jedynie Jeromin z 23-ma zwycięstwami jest nieco wyżej na liście gierojów, a dokładnie ok. 160 miejsca. Dobrze, wiem, chodzi o malowania. Ale te też od dawna krążą.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez dewertus » piątek, 17 grudnia 2010, 15:41

Może gdyby to była 72'...
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez ZIO BY NAITT » piątek, 17 grudnia 2010, 16:58

Swoją drogą ciekawe co się stało z formami "Dziewiątek" ICM/Alanger i Dakoplast :?:
Pozdrawiam - Konrad Kozioł
WARSZTAT :
Dzieci + dom rodzinny w skali 1/1
ZIO BY NAITT

Postprzez tomek_chacewicz » piątek, 17 grudnia 2010, 17:37

Jaho63 napisał(a):Piotr wpuszczasz w kanał. ;o) Malowania oklepane jak świat.
A piloci z daaalekich pozycji.
Pokrowskij 13+12v, Czuwjeljew 15+5v a jedynie Jeromin z 23-ma zwycięstwami jest nieco wyżej na liście gierojów, a dokładnie ok. 160 miejsca. Dobrze, wiem, chodzi o malowania. Ale te też od dawna krążą.

Mnie na przykład nigdy nie interesowało kto miał ile zestrzeleń, wolę zrobić samolot adiutanta w ciekawym malowaniu niż nudną maszynę asa.
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Jaho63 » piątek, 17 grudnia 2010, 17:55

tomek_chacewicz napisał(a):Mnie na przykład

I bardzo dobrze, nie wyobrażam sobie żeby wszyscy robili modele w tych samych malowaniach. Określenie "nudne", ma podkreślić bezsens mojego punktu widzenia? :roll: Tomek, po co to? Czy mam odpisać, że jeszcze bardziej bezsensowne malowanie kolorowych zabawek bez podłoża historycznego? Nie. Ja szanuję Twoje zapatrywania, Twoje prace. Pozdrawiam.
Jaho63

Postprzez Maciek_66 » piątek, 17 grudnia 2010, 20:08

Podoba mi się podział technologiczny modelu. Ciekawe tylko jak będzie z jakością wyprasek, po zdjęciach nie umiem stwierdzić. Tyle, że ja nie robię modeli z gwiazdami - czy były te Jaki z szachownicami? Ewentualnie zdobyczny, fiński albo niemiecki by mi pasował...
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Postprzez Kuba P. » piątek, 17 grudnia 2010, 20:11

Podzielam zdanie Tomka. Wolę robić samolot, który nigdy nosa poza jednostkę szkolną nie wystawił ale jest bogato udokumentowany fotograficznie, takiego bezimiennego szaraczka niż "samolot asa", który często był jednym z wielu i akurat przy okazji załapał się na 3 loty i faceta z Wochenschau z Leicą :mrgreen:
Poza tym, zawsze się Janusz zastanawiam, skad Ty bierzesz tych asów i ich listę zestrzeleń...
Pytam zupełnie niezłośliwie, tylko pamiętam konkretne dysputy na temat ile z asów zostaje jak się im te zestrzelenia zacznie weryfikować...
Kuba P.

Postprzez Jaho63 » piątek, 17 grudnia 2010, 20:36

Kuba, to po prostu jakiś profil zainteresowań, nie mam zamiaru go bronić zaciekle, mało tego, podejrzewam, że gdyby był bardzo powszechny, byłby dla mnie mniej interesujący. To, że informacje o pilotach i ich... dokonaniach bywają sprzeczne nie zmienia faktu, że byli ludźmi jednak ponadprzeciętnymi (wiem, wiem, zaraz można dać przykład na to, że nie byli, ale to tyko wyjątki), z resztą nie ważne. Czy ja próbuję podważyć sens Twojego podejścia? Rozbijania na każdą plamkę widoczną na zdjęciu, a następnie "dokańczania" z wyobraźni niewidocznych na zdjęciach miejsc? Nie, bo sam po części to robię.
Po prostu, to mnie interesuje i cieszy, jeżeli jeszcze kogoś zainteresuję.
Tutaj Piotr w sumie tylko napisał o nowym modelu i raczej żartobliwie napisałem, że zrobił mnie w trąbę, bo faktycznie po przeczytaniu tytułu pomyślałem, że może coś ciekawego (pod moim kontem) się pokazało. Czy za każdym razem musi się "urodzić" od razu rozprawa sądowa? Trochę luzu panowie. Świątecznej atmosfery! :roll:
Jaho63

Postprzez tomek_chacewicz » piątek, 17 grudnia 2010, 20:59

Jaho63 napisał(a):
tomek_chacewicz napisał(a):Mnie na przykład

I bardzo dobrze, nie wyobrażam sobie żeby wszyscy robili modele w tych samych malowaniach. Określenie "nudne", ma podkreślić bezsens mojego punktu widzenia? :roll: Tomek, po co to? Czy mam odpisać, że jeszcze bardziej bezsensowne malowanie kolorowych zabawek bez podłoża historycznego? Nie. Ja szanuję Twoje zapatrywania, Twoje prace. Pozdrawiam.

Nie nie, nie zrozum mnie źle, absolutnie nie uważam za bezsensowny Twój punkt widzenia, przedstawiłem po prostu mój i tyle, bez żadnej głębszej myśli :) ja właśnie lubię takie "kolorowe zabawki" z fajnymi godłami, kolorowymi i niespotykanymi malowaniami. Swoją drogą mnie też zawsze zastanawiało skąd Ty wiesz kto jest na którym miejscu w "rankingu" zestrzeleń ;o)
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Jaho63 » piątek, 17 grudnia 2010, 21:47

tomek_chacewicz napisał(a):niż nudną maszynę asa

tomek_chacewicz napisał(a):ja właśnie lubię takie "kolorowe zabawki" z fajnymi godłami, kolorowymi i niespotykanymi malowaniami

Ale wiesz, że to się nie musi wykluczać? Jest nieco trudniej znaleźć, ale nie znaczy, że niemożliwe. Ja też nie lubię powtarzalnych malowań w moich modelach i dlatego, w zakresie "wybranych" pilotów, poszukuję, jak ciekawych maszyn tak ich ciekawych malowań.
Np. Jeżeli idzie o tego Jaka, mój typ to:
http://pic.wpalette.com///camms/ar/349/pics/1_49.jpg
Kolorowy, fajne godło, as z ponad 40ma zestrzeleniami. Można? ;o)

Co do samych rankingów, to i ja sam nie traktuję ich jak kamiennych tablic ;o) ale jakiś pogląd dają. Z publikacje oczywiście różne bywa, ale trzeba powiedzieć, że nawet w temacie "rusków" coraz więcej ciekawych opracowań. Trzeba wybrać autora, czy grupę autorów, którzy najmniej "kadzą". Przykładowo takim moim guru jest Christoper Shores, ale i w jego pracach można znaleźć wiele błędów, co jednak nie powinno dziwić przy tak obszernych opracowaniach. Ogólnie, nie ma co "przeżywać".
Jaho63

Postprzez Jacek Bzunek » piątek, 17 grudnia 2010, 23:01

Może zostawicie asów? Zastanawiam się w czym ten model ma być lepszy od AM?

Maciek_66 napisał(a):Tyle, że ja nie robię modeli z gwiazdami - czy były te Jaki z szachownicami?

Były z gwiazdami i szachownicami. Jest znana ale nie wiem czy wiarygodna zielono-błękitna 7 z szachownicami z 1946.

Maciek_66 napisał(a):Ewentualnie zdobyczny, fiński albo niemiecki by mi pasował...

Może jugosłowiański?
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Kuba P. » sobota, 18 grudnia 2010, 00:42

Jaho63 napisał(a):Kuba, to po prostu jakiś profil zainteresowań, nie mam zamiaru go bronić zaciekle

Tak tylko pytałem z ciekawości....

Jaho63 napisał(a):Czy ja próbuję podważyć sens Twojego podejścia? Rozbijania na każdą plamkę widoczną na zdjęciu, a następnie "dokańczania" z wyobraźni niewidocznych na zdjęciach miejsc?

To nie jest dokańczanie z wyobraźni tylko interpolowanie na podstawie posiadanych informacji. Jeśli Cię to zaciekawi tak, jak mnie Twoje Asy to pytaj śmiało, z przyjemnościa podyskutuję z konkretnymi argumentami. Zapraszam.

Jaho63 napisał(a):Czy za każdym razem musi się "urodzić" od razu rozprawa sądowa? Trochę luzu panowie. Świątecznej atmosfery! :roll:

Chciałem być uprzejmy, świąteczny i na Twoją nutę nieco OT dla rozluźnienia wrzucić...
Nie irytuj się Janusz, pełen luz.
Kuba P.

Postprzez Jaho63 » sobota, 18 grudnia 2010, 10:27

Kuba P. napisał(a):Janusz, pełen luz.

U mnie zawsze. Wzajemnie więc życzę tego samego. ;o)
Jeżeli ktoś nie chce "ruskiego" Jaka robić, zawsze można zrobić francuskiego. Wprawdzie gwiazdy miały, ale kokardkę francuską też.
Jaho63

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie