Aerograf przestaje podawać farbę

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Aerograf przestaje podawać farbę

Postprzez Intruder » piątek, 17 grudnia 2010, 21:49

Witam, to znowu ja. Z kolejnym problemem... :? Ostatnio zakupiłem aerograf AB-1004 (Pseudo Iwata) z dyszą 0,2 mm. Aerograf przeszedł chrzest bojowy smarując po kartce żółtą Pactrą, i pojawił się problem. Zauważyłem, że aerograf podczas malowania stopniowo zmniejsza podawanie farby aż w końcu pełne wychylenie przycisku, wypuszcza tylko powietrze, dodam tu, że ciśnienie sprężonego powietrza jest cały czas równe. Później zdjąłem wieczko zbiornika i zaczął malować jak szalony, gdy znowu je nałożyłem była powtórka z czwartego zdania powyżej... W wieczku jak wiadomo jest mała dziurka, czy to ona może być zapchana i sprawiać jakiś problem?
Intruder

Reklama

Re: Aerograf przestaje podawać farbę

Postprzez Robert P. » piątek, 17 grudnia 2010, 21:53

A jest zapchana? :->
...cars that were like wild ferocious animals.
Robert P.

Postprzez Intruder » piątek, 17 grudnia 2010, 21:57

Jest tak mała, że trudno to stwierdzić. Gdy czyściłem aerograf, próbowałem na wieczko nalać zmywacza do paznokci (bo tylko to teraz posiadam, a całkiem dobrze czyści). Próbowałem też dosłownie dłubać przy tejże dziurce, ale nie pomogło to, więc na razie mam uchylone, albo ściągnięte wieczko. Jednak jeżeli rzeczywiście jest zapchana to to z tego powodu? I jak takie małe miejsce wyczyścić?
Intruder

Postprzez pilex7 » piątek, 17 grudnia 2010, 22:01

Wiertłem 0,7 lub większym powiększ ten otwór który masz, ewentualnie maluj bez wieczka.
pilex7

Postprzez Patterson » piątek, 17 grudnia 2010, 22:11

Igłą. Jeśli nie ma tam uszczelki możesz metalowe wieczko wrzucić do zmywacza do akryli na noc, powinno rozpuścić zator. Ale aerografu radzę nie wrzucać, bo będzie po uszczelkach. :lol:
Patterson

rpm2

Postprzez Robert P. » piątek, 17 grudnia 2010, 22:22

A jak nie to "na młotek".
...cars that were like wild ferocious animals.
Robert P.

Postprzez Intruder » sobota, 18 grudnia 2010, 10:21

Patterson napisał(a):Igłą. Jeśli nie ma tam uszczelki możesz metalowe wieczko wrzucić do zmywacza do akryli na noc, powinno rozpuścić zator. Ale aerografu radzę nie wrzucać, bo będzie po uszczelkach. :lol:

W tej chwili zmywacza nie posiadam, dlatego też pisałem, że czyściłem aerograf zmywaczem do paznokci. :P No cóż w takim razie dziękuję za bardzo szybką pomoc. :->
Intruder

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje