RAH-66 Comanche - Italeri - 1:72 - standard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

RAH-66 Comanche - Italeri - 1:72 - standard

Postprzez Maciek » wtorek, 14 grudnia 2010, 23:59

Witam.

Model zbuduję jak na klasę przystało z pudła. Ma to być model odskocznia - nie jest to ani moja skala ani moja główna tematyka.

Na początek mały in-box zestawu:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jeszcze nie wiem w jakiej konfiguracji zostanie zbudowany. Na pewno z wysuniętym podwoziem i otwartymi przedziałami uzbrojenia. Otwarta pozostaje kwestia skrzydełek i uzbrojenia na nich. Jakie są Wasze propozycje?

Pierwsze prace wkrótce.

Pozdrawiam,
Maciek
Maciek

Reklama

Re: RAH-66 Comanche - Italeri - 1:72 - standard

Postprzez Cichociemny » sobota, 18 grudnia 2010, 00:35

Z chęcią poobserwuję, chociaż uważam że to nie najszczęśliwszy wybór modelu do kategorii standard (bo zestaw jest raczej taki sobie). To co serwuje Italeri odpowiada mniej-więcej wersji Comanche'a z roll-outu, jednak np. numer seryjny na kalkach jest błędny. Dwa zbudowane prototypy miały numery 94-0327 i 95-0001. Ten sam model w pudełku Revella ma już kalkomanie z odpowiednimi numerami.

Maciek napisał(a):Na pewno z wysuniętym podwoziem i otwartymi przedziałami uzbrojenia.

We wnękach Hellfire'ów była upakowana aparatura pomiarowa. Pokrywy z podwieszonymi makietami pocisków (bo na Comanche'u żadnego uzbrojenia tak na prawdę nie zamontowano) nie byłyby się w stanie zamknąć.

Maciek napisał(a):Otwarta pozostaje kwestia skrzydełek i uzbrojenia na nich. Jakie są Wasze propozycje?

Bez "skrzydełek", bo obniżają właściwości stealth ;) Poza tym były montowane tylko "na pokaz".
Cichociemny

Postprzez Maciek » sobota, 18 grudnia 2010, 12:37

Dzięki za zainteresowanie tematem. Jestem świadom, że model jest słaby, a Italeri popełniło sporo błędów. Mimo to buduję z pudła. Jak pisałem wcześniej ani moja skala ani dział. Do tego jest to prezent. Natomiast podoba mi się sama sylwetka śmigłowca i chętnie go na półce postawię. Generalnie więc, taki sobie prosty model bez patrzenia w dokumentację.
Co do uzbrojenie, dobrze rozumiem, że poza działkiem dziobowym, to on nic nie miał? A z ciekawości spytam: Jak go dopracowano? Ma już jakieś uzbrojenie?
Maciek

Postprzez Matys » sobota, 18 grudnia 2010, 14:50

Nic nie dopracowano, projekt skasowany ze względu na cięcia w budżecie ;o)
Matys

Postprzez Cichociemny » sobota, 18 grudnia 2010, 23:52

Maciek napisał(a):Dzięki za zainteresowanie tematem. Jestem świadom, że model jest słaby, a Italeri popełniło sporo błędów. Mimo to buduję z pudła. Jak pisałem wcześniej ani moja skala ani dział. Do tego jest to prezent. Natomiast podoba mi się sama sylwetka śmigłowca i chętnie go na półce postawię. Generalnie więc, taki sobie prosty model bez patrzenia w dokumentację.

Ok, tak tylko ostrzegam.

Maciek napisał(a):Co do uzbrojenie, dobrze rozumiem, że poza działkiem dziobowym, to on nic nie miał?

Działko to też makieta.

Maciek napisał(a):A z ciekawości spytam: Jak go dopracowano? Ma już jakieś uzbrojenie?

Jak już wyżej zostało napisane, program skasowano. W 2004r.
Cichociemny

Powrót do Lotnictwo - warsztat