F-15 C Tamiya 1/48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

F-15 C Tamiya 1/48

Postprzez nariman » niedziela, 19 grudnia 2010, 16:19

Tak jak mówiłem czas na rury. Model ma trzy lata. To mój pierwszy jet w skali 1/48 po tym modelu zdecydowałem sie na tą skalę. Był dosyć prosty choć nie był samoskładający się. Kiedy go budowałem byłem zupełnie zielony w modelarstwie. Nie znalem żadnych płynów do kalek, farby które znałem to humbrol i revell, używałem tych pierwszych. Po około półtora roku modelik miał generalny remont, niestety nie mam zdjęć jak wyglądał wczesniej. Musicie uwierzyć na słowo że bardzo inaczej wyglądał. Mam w planie jeszcze wymienić elementy oszklenia gdyż w czasie budowy nieznana mi była tasma tamki i maskowałem zwykłą taśmą. Do wymiany pójdą też zbiorniki spod skrzydeł. No i dokupiłem obsługę naziemną, która czeka na faze realizacji. Cóż miłego oglądania.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zobaczymy czy są tu również znawcy rur :mrgreen:
nariman

Reklama

Re: F-15 C Tamiya 1/48

Postprzez lejgo_inc » niedziela, 19 grudnia 2010, 17:03

Myślę że nieco przesadziłeś z podkreślaniem linii podziałów - 15-tki mają całkiem gładką powierzchnię, i choć też łapią brudek, to nie dokładnie w ten sposób. Jakiś wash z kolei nie zaszkodziłby na felgach zwłaszcza głównego podwozia.
Na niektórych fotkach widać że niebieski kolor przedziału awioniki wyszedł nieco zbyt niebieski - bardziej to wygląda na aotake. Kiedyś revell robił odpowiednią , badziej bladozieloną farbkę, niestety ze strasznie grubaśnym efektem "brokatu".
Pokrywy podwozia - przeważnie w F-15 stojących na ziemi pozostawały otwarte tylko te niezbędne, wszystkie inne otwierały się tylko przy wciąganiu/wypuszczaniu podwozia, żeby zaraz sie spowrotem zamknąć. Tak samo jest z lotkami, które opadają po wyłaczeniu zasilania.
Nie bardzo widzę jak tamija rozwiązała siłownik podnoszenia owiewki - w rzeczywistości chowa sie on z przodu przedziału awioniki.
W tej skali mogłeś też już ponawiercać dysze pocisków rakietowych i dorobić pasy fotelowi.
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez nariman » niedziela, 19 grudnia 2010, 17:21

Tak jak pisalem,bylem zielony w czasie jego budowy,byl jeden remont zrobi sie tez drugi przeciez nic straconego :) .
nariman

Postprzez Jaho63 » niedziela, 19 grudnia 2010, 17:29

Po trzy zwycięstwa w Zatoce Perskiej mieli Dietz i Heheman. Twoja piętnastka ma "składkowe" zwycięstwa. A.R.Murphy’ego (2) i D.G. Rose (1).
Model niezły, ale jak pisał Lechu, podziały trochę za wyraźne.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez lejgo_inc » niedziela, 19 grudnia 2010, 19:23

Inna sprawa że piętnastkę też można nieźle złachać, wyblaknąć i poplamić ale jest z tym trochę zabawy.
A jeszcze jeden drobiazg - jeżeli to jest wersja C to ma złe dysze silników.
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez nariman » niedziela, 19 grudnia 2010, 21:27

lejgo_inc napisał(a):Inna sprawa że piętnastkę też można nieźle złachać, wyblaknąć i poplamić ale jest z tym trochę zabawy.
A jeszcze jeden drobiazg - jeżeli to jest wersja C to ma złe dysze silników.

Dysze są takie jakie dała firma,wiem że są niewłaściwe ale innych nie było.No i zgadzam się z tym że podziały za mocne.
nariman

Postprzez Leszek Szopieray » niedziela, 19 grudnia 2010, 21:42

Jedna z moich ulubionych maszyn, ale jak na 1/48 to można było więcej wycisnąć z tego zestawu. Brakuje takich detali jak pasy, lusterka wsteczne. Linie zapuszczone fatalnie - za mocno i miejscami nierówno. W sumie model wygląda jak 72-ka zrobiona na naciagane 4- ;o)
Pozdr
Leszek Szopieray

Postprzez Okrach » poniedziałek, 20 grudnia 2010, 00:13

A gdzie te obiecane cy...ki? ;o)

Moj ulubiony odrzut. Zawsze sie podoba :mrgreen:
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Postprzez Intruder » poniedziałek, 20 grudnia 2010, 16:46

Tylko zdjęcia się nie wczytują... Tylko ramki z napisem czasowo niedostępne... :-/
Intruder

Postprzez nariman » poniedziałek, 20 grudnia 2010, 19:25

Przekroczyłem limit transferu na fotosiku,sory kolejne zdjęcia dopiero w styczniu :oops:
nariman

Postprzez Intruder » wtorek, 21 grudnia 2010, 16:15

nariman napisał(a):Przekroczyłem limit transferu na fotosiku,sory kolejne zdjęcia dopiero w styczniu :oops:

A może tak wstawić na choć by np. Imageshack? ;o)
Intruder

Postprzez nariman » wtorek, 21 grudnia 2010, 18:30

Intruder napisał(a):
nariman napisał(a):Przekroczyłem limit transferu na fotosiku,sory kolejne zdjęcia dopiero w styczniu :oops:

A może tak wstawić na choć by np. Imageshack? ;o)

Mam taki zamiar,ale musze najpierw założyć sobie profil ale mam teraz troche mało czasu.
nariman

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli