Witam,
Faza 2Tym razem zabrałem się za malowanie boku kierowcy. Na początku przyszykowałem szablony:
Jak już wcześniej wspomniałem używam kalki technicznej. W taki sposób przygotowuje sobie szablony:
1.szkicuje to co chce malować

2.wycinam po zewnętrznej krawędzi

3.dookoła krawędzi wycinam prostokąty, które potem zaklejam taśmą Tamiya - uwaga - taśma musi być przedtem osłabiona przez kilkukrotne przyklejenie i odklejenie na czystej powierzchni - zapobiegnie to uszkodzeniu malowanej powierzchni.

4.tworzę kilka kopii szablonów - z wybranymi elementami ubioru/detali. Ułatwia to malowanie i skraca czas

Następnie zabrałem się za malowanie.
Na początek pomalowałem kastę kolorkiem podkładowym ( ten sam co baza pod kurtkę) i przykleiłem szablon. Fuknąłem kolorkami do malowania twarzy z Vallejo - jasnym i ciemnym tonem skóry.

Potem przyszedł czas na malowanie hełmu i uniformu - czarna z niebieską w proporcjach 1:1.

Kolejne elementy to gogle ochronne i wykańczanie twarzy. Oczy - czarny, biały i niebieski, detale twarzy to w/w tony skóry.

Potem przyszedł czas na chustę osłaniająca twarz - mieszanka zieleni z brązem.

Namalowana pierwsza warstwa kamizelki - nawiązanie do kamo z kurtki na przedzie pojazdu.

Namalowane kamo - szara i ciemna zielona z pędzla. Cieniowanie i wykańczanie detali - aero + pędzel

Na koniec dodałem tło z szarej. A wszystko prezentuje się tak:

Tym samym fazę drugą uważam za skończoną.
przemekgksw3 osłabiam taśmę - nic poza tym nie robię.
WestBikers pokarz na zdjęciach albo opisz o które elementy dokładnie ci chodzi. Wnętrze miało być troszkę ubrudzone - z takim założeniem było malowane.
Pozdrawiam
MesserDesign