Fiat 508 "Łazik" wersja późna. IBG 1/72

Właśnie skończyłeś model w 'małej' skali, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

Fiat 508 "Łazik" wersja późna. IBG 1/72

Postprzez Konrad .C » niedziela, 26 grudnia 2010, 19:55

Witam! Ostatnio ukończone maleństwo to Fiat z IBG. Ciężko go nie kupić, w moim przypadku dojdą jeszcze 3 wersje (2 już zamówiłem) i jeden łazik którego zrobię w trójbarwne kamo. Model bardzo fajny. Ładny detal, trochę szpachli. Polecam go każdemu. Model mi trochę nie wyszedł tak jak bym chciał... No ale tragedii nie ma (?) No tak na fotkach zobaczyłem, że nie ma kierownicy - pewnie gdzieś mi ją uciekła podczas robienia zdjęć, muszę jej szukać na podwórzu bo tam robiłem zdjęcia. Model miał mieć trójbarwne kamo lecz farba (brąz) zrobił mi bardzo dziwną powierzchnie - co za tym idzie Cleanlux. Pod zepsutą powierzchnią akrylowa był emaliowy podkład, bałem się, że będzie mi robił jakieś cuda po wsiąknięciu w powłokę farby cleanluxa więc i model poleżał w krecie. Lekko się wykrzywiło podwozie i jedno koło minimalnie lewituje ale i tak go przykleję do podstawki. Od siebie dodałem jedynie wycieraczki i wymieniłem tablice na blaszane, bo te z zestawu były dość grube. Model ma delikatny kurz na kołach i karoserii.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
eeSeeF-floresef
Konrad .C

Reklama

Re: Fiat 508 "Łazik" wersja późna. IBG 1/72

Postprzez Sherman » poniedziałek, 27 grudnia 2010, 01:05

Szybki lopez ;o)

Sklejony Fiat wygląda jakoś mniej zachęcająco niż na ramkach... Nie wiem, jakieś takie mam wrażenie. Ale to jakby uwagi dot. produktu, nie Twojego wykonania, bo to mi się podoba. Korci złapać się za mojego Fiata, ale jakoś nie mam pomysłu na koła...

Czekam na kolejne Fiaty od Ciebie :) Może jakiś warsztacik?
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Konrad .C » poniedziałek, 27 grudnia 2010, 12:50

Warsztacik no mógłbym zrobić ale ...
eeSeeF-floresef
Konrad .C

Postprzez spiton » poniedziałek, 27 grudnia 2010, 13:35

Kierownica odpadła...
spiton

Postprzez Konrad .C » poniedziałek, 27 grudnia 2010, 14:42

No tak na fotkach zobaczyłem ,że nie ma kierownicy - pewnie gdzieś mi ją uciekła podczas robienia zdjęć ... chole... muszę ją szukać na podwórzu bo tam robiłem zdjęcia.
eeSeeF-floresef
Konrad .C

Postprzez Sherman » poniedziałek, 27 grudnia 2010, 19:11

Już wiem co mi nie pasowało. Osłona chłodnicy jest za szeroka a cała maska jest ciut za wysoka ( co widać głównie po kołach zapasowych ). MarS to to nie jest...
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Konrad .C » poniedziałek, 27 grudnia 2010, 19:24

Sherman napisał(a):Już wiem co mi nie pasowało. Osłona chłodnicy jest za szeroka a cała maska jest ciut za wysoka ( co widać głównie po kołach zapasowych ). MarS to to nie jest...

Generalnie to mam to .. gdzieś.Na razie w wymiary itd. nie wchodzę - jedynie co to dorabiam szczegóły i inne detale. :P
eeSeeF-floresef
Konrad .C

Postprzez Sherman » poniedziałek, 27 grudnia 2010, 19:34

Nawet nie wymiary a proporcje sylwetki. Junak i pochodne miały bardzo lekką konstrukcję, a model IBG jest przyciężki, masywny. I mnie osobiście ta za wysoka maska przeszkadza, Tobie może nie, Twoje prawo ;o)
Fakt faktem że budowanie ładnej miniatury Fiata to nie lada zabawa, wczoraj przeglądałem trochę zdjęć i "późne" łaziki miały 3 rodzaje szyb przednich, dwa typy atrapy chłodnicy, dwa typy bocznych pokryw silnika. A detali do dorobienia i tak kilka zostaje ;o) uchwyt na rkm, mocowania kół zapasowych i kilka innych.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Panzer » poniedziałek, 27 grudnia 2010, 20:40

Modelik całkiem Ci fajny wyszedł. Koło trochę psują efekt, ale to już kwestia producenta. Osobiście robiłbym go jednak inaczej i kilka oczokłujnych detali wywalił - w swoim tak zrobię :D Gratuluję najpierwszego!
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez mnowogro » poniedziałek, 27 grudnia 2010, 21:05

Chętnie bym zobaczył ten wóz na żywo - musiał być piękny w tamtych czasach!
mnowogro

Postprzez Konrad .C » poniedziałek, 27 grudnia 2010, 21:35

Panzer napisał(a):Modelik całkiem Ci fajny wyszedł. Koło trochę psują efekt, ale to już kwestia producenta. Osobiście robiłbym go jednak inaczej i kilka oczokłujnych detali wywalił - w swoim tak zrobię :D Gratuluję najpierwszego!

Właśnie te koła to zgroza - bieżnik z kosmosu :-/ ... Każdy robi inaczej i nie da się zrobić dwóch takich samych modeli przez dwóch różnych modelarzy.W nowych Fiatach zrobię więcej walorki ;)

mnowogro napisał(a):Chętnie bym zobaczył ten wóz na żywo - musiał być piękny w tamtych czasach!

Ja również :)
eeSeeF-floresef
Konrad .C

Postprzez Sherman » poniedziałek, 27 grudnia 2010, 21:41

Konrad .C napisał(a):
mnowogro napisał(a):Chętnie bym zobaczył ten wóz na żywo - musiał być piękny w tamtych czasach!

Ja również :)

To Panowie na rekonstrukcję bitwy nad Bzurą. Tak taki łazik popyla :) tylko w trójbarwnym kamo.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - galeria