Subaru Impreza TypeR MY'00 [1:24] - FUJIMI - Standard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Subaru Impreza TypeR MY'00 [1:24] - FUJIMI - Standard

Postprzez krzysiekk » wtorek, 28 grudnia 2010, 01:31

Witam,

Zachęcony mnogością wątków konkursowych i przekonany o fakcie że zakończenie konkursu zmotywuje mnie do działania postanowiłem dołączyć do szacownego grona z modelem Imprezy od Fujimi:

Obrazek

Model prosty i jak się okazało strasznie ubogi, ale mam nadzieję, że nie przeszkodzi mi to w zrobieniu miniaturki, której nie będę się wstydził postawić na półce :) W pudełku znalazłem to:

Obrazek

Według Fujimi Imprezy nie posiadają tylnych amortyzatorów:

Obrazek

A przednie wyglądają w ten sposób:

Obrazek

Dodatkowo boczki we wnętrzu:

Obrazek

Utwierdziło mnie to w przekonaniu, że postaram się zrobić ten model na tyle poprawnie na ile pozwoli mi sam zestaw, ale nie będę bawił się w dorabianie części, żeby miniatura była w pełni zgodna z oryginałem - stąd kategoria STANDARD.

Wybór koloru to granatowy TS od Tamiya - nie wiem czy jest on w 100% zgodny z oryginałem, ale dużo mu na pewno nie brakuje:

Obrazek

Obrazek

Jako, że moje ostatnie budowy trwają dobrze ponad rok każda, a do końca konkursu zostały 4 miesiące, postanowiłem zmienić trochę strategię, którą stosowałem do tej pory - dlatego dzisiaj wszystkie części zostały wycięte z ramek:

Obrazek

Na chwilę obecną części karoserii są oszlifowane, widoczne ślady po wypychaczach zaszpachlowane, a ja walczę z wylotami powietrza w masce, w które trafi dołączona do zestawu siatka:

Obrazek

Na chwilę obecną wiem, że do przerobienia (w zakresie kategorii Standard) są na pewno hamulce i fotele - bo są po prostu niezgodne z oryginałem. Jako, że mam przyjemność posiadania podobnej Imprezki w skali 1:1 postaram się jak najdokładniej oddać malowanie wnętrza i wszystkich widocznych detali.

Jutro - a właściwie już dzisiaj w planie mam psiknięcie karoserii podkładem i ewentualne poprawki.
krzysiekk

Reklama

Re: Subaru Impreza TypeR MY'00 [1:24] - FUJIMI - Standard

Postprzez Kazik » wtorek, 28 grudnia 2010, 10:42

krzysiekk napisał(a):Jako, że mam przyjemność posiadania podobnej Imprezki w skali 1:1...

2drzwiówkę?

A co do zestawu to faktycznie nędza. Może lepiej jednak wskoczyć do Open i zrobić to i owo niż zostawiać taką goliznę.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez krzysiekk » wtorek, 28 grudnia 2010, 11:50

Kazik napisał(a):2drzwiówkę?

A co do zestawu to faktycznie nędza. Może lepiej jednak wskoczyć do Open i zrobić to i owo niż zostawiać taką goliznę.

chwilowo 4-ro i 5-cio drzwiówkę :) dlatego w skali będzie coupe.

Klasę Open dokładnie przemyślałem. Po pierwsze znając moje tempo budowy, nie miałbym szans na zakończenie budowy przed końcem konkursu. Po drugie mam drugi taki sam model, z którego będę robił (w połączeniu z sedanem z Hasegawy) miniaturkę swojej i tam chętnie powalczę z różnymi opcjami. Zwłaszcza, że Hasegawa na wstępie ma dużo lepsze podwozie (oddzielnie wklejany cały zespół napędowy i zawieszenie z tyłu).
krzysiekk

Postprzez krzysiekk » środa, 29 grudnia 2010, 00:45

Postępy marne, ale biorąc pod uwagę moje zwyczajowe tempo idę teraz jak burza :)

Kasta jest już praktycznie gotowa do podkładu. Zauważyłem natomiast, ze pasowanie dokładki zderzaka ze zderzakiem jest mocno średnie. Obejrzę jeszcze jak to wygląda w rzeczywistości i najprawdopodobniej skleję i zaszpachluję przed malowaniem.

W każdym razie wyciąłem otwory w masce. Wersja przed i po - siatka jest jeszcze niżej niż w rzeczywistości bo leżała tylko na oponach. Bo doklejeniu powinno być zdecydowanie lepiej. Od spodu pocieniłem wloty wycinając plastik nożykiem, więc uważam że wygląda to dobrze.

Obrazek

Przy okazji szlifowania karoserii, usunąłem też spryskiwacze - znalazłem już niewykorzystane części w zestawie z których łatwo będzie je dorobić.

Obrazek

Kolejny mały krok do przodu to lusterka. Według Fujimi wkłady są na równi z ramką - w rzeczywistości jest inaczej. Chwil kilka na papierze i efekt od razu lepszy.

Obrazek

Na koniec zająłem się jeszcze wlotami do nawiewu na hamulce który w oryginale wygląda tak (źródło: http://www.4turbo.pl):

Obrazek

Natomiast w modelu po nałożeniu podkładu, lakieru, bezbarwnego i na końcu właściwej farby nie byłoby w ogóle widać faktury. Po prawej widać moją wersję. Idealnie nie jest, ale przynajmniej będzie widać wgłębienia. Jutro będę się starał to jeszcze dopracować.

Obrazek
krzysiekk

Postprzez Macio4ever » środa, 29 grudnia 2010, 08:11

Wycięcie wlotów to dobry pomysł. Czy jednak ta siateczka nie ma czasem zbyt dużego oczka?
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez krzysiekk » środa, 29 grudnia 2010, 10:44

Macio4ever napisał(a):Wycięcie wlotów to dobry pomysł. Czy jednak ta siateczka nie ma czasem zbyt dużego oczka?

Ma. W oryginale jest coś pomiędzy tym co zaproponowało Fujimi, a siatką którą dołączyło do zestawu. Wrzucę później fotkę jak to wygląda w oryginale.

Tak jak już pisałem, postaram się wycisnąć maksimum z tego kiepskiego zestawu, zwłaszcza po obejrzeniu pasowania podłogi z kastą, dlatego zostanie takie uproszczenie. Siatka na pewno będzie wyglądała lepiej niż pomalowane wloty, natomiast szukanie i montowanie pasującej siatki, na pewno wyglądałoby dużo lepiej, ale przerzuciło by mnie do kategorii OPEN, gdzie tego modelu na pewno bym nie skończył :)

A tego typu przeróbki na pewno zaowocują doświadczeniem i przydadzą się w kolejnym Subaru o którym pisałem wyżej :)
krzysiekk

Postprzez krzysiekk » czwartek, 30 grudnia 2010, 01:37

Dzisiaj w ramach przygotowania do podkładu, obejrzałem dokładnie dokładki do zderzaków. W oryginale wyglądają mniej więcej tak:

Obrazek

W roku modelowym 00 są w koloru nadwozia, a nie czarne, ale chodzi głównie o kształt i łączenie ze zderzakiem. Poniżej to co proponuje Fujimi i moje poprawki:

Obrazek

Z przodu było jeszcze gorzej:

Obrazek

Po doklejeniu przedniej dokładki moją uwagę zwróciły wycięcia pod wloty, których w zderzaku nie było. Oryginał (bez dokładki):

Obrazek

Przy okazji widać wspominany wcześniej wlot. I wersja Fujimi oraz już z nawierconym wlotem:

Obrazek

Na koniec wszystko dostało warstwę podkładu w oczekiwaniu na jutrzejsze poprawki. Mam nadzieję, że nie będzie ich za dużo :)

Obrazek
krzysiekk

Postprzez Macio4ever » czwartek, 30 grudnia 2010, 10:27

Dokładkę na zderzaku mogłeś nawet zostawić bez szpachlowania, w oryginale jest zakładana i nie stanowi całości ze zderzakiem.

Prace widzę idą sprawnie.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Kazik » czwartek, 30 grudnia 2010, 15:14

Całkiem nieźle.
Przeszlifowałeś całą kastę przed podkładem?
Widać było na fotkach dużo grubych rys (niektór pewnie trzeba było podszpachlować) które powstały chyba przy wycinaniu wlotów i pogłębianiu lini podziału.

Można fotkę Twojego egzemplarza 1:1.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez krzysiekk » czwartek, 30 grudnia 2010, 17:41

Macio4ever napisał(a):Dokładkę na zderzaku mogłeś nawet zostawić bez szpachlowania, w oryginale jest zakładana i nie stanowi całości ze zderzakiem.

Prace widzę idą sprawnie.

Całkiem możliwe. Nie znalazłem zdjęcia dokładki od strony koła więc wyszedłem z założenia że jest tak samo jak z tyłu i na progach. Tzn, one też nie są tak do końca połączone tylko nachodzą na zderzak tak, że nie widać żadnej szpary.

Tempo sobie takie narzuciłem, bo mam trochę wolnego czasu i chciałbym go przeznaczyć w większości na model :)

Kazik napisał(a):Całkiem nieźle.
Przeszlifowałeś całą kastę przed podkładem?
Widać było na fotkach dużo grubych rys (niektór pewnie trzeba było podszpachlować) które powstały chyba przy wycinaniu wlotów i pogłębianiu lini podziału.

Przeszlifowałem i część rys dostała najpierw szpachlą. Część celowo nie bo chciałem zobaczyć czy podkład je przykryje - nie przykrył, więc poprawiłem i teraz części są po drugiej warstwie podkładu.

Kazik napisał(a):Można fotkę Twojego egzemplarza 1:1.

Proszę:

Obrazek

Z postępu przy modelu, to oprócz poprawek 'blacharskich', zacząłem walczyć z hamulcami które według Fujimi są takie same z przodu i z tyłu, a na dodatek maja jakieś dziwne kółka na tarczach...

Obrazek

W rzeczywistości wyglądają tak:

http://www.briangardner.co.uk/sitebuild ... /typeR.JPG

Przepraszam, że jako link, ale zdjęcie jest duże a tylko na takim w miarę dobrze widać hamulce.
krzysiekk

Postprzez krzysiekk » piątek, 31 grudnia 2010, 16:28

To już ostatnia aktualizacja w tym roku :) Poświęcona głównie walce z hamulcami. Jak wyglądały widać w poprzednim poście.

Najpierw zeszlifowałem to coś, co chyba miało imitować zużycie tarcz.

Obrazek

Później wyciąłem szablony z folii, używając projektu zrobionego w Corelu:

Obrazek

Według szablonu nawierciłem otwory wiertełkiem 0,5mm:

Obrazek

I na koniec poprawiłem otwory, żeby były w miarę możliwości równe:

Obrazek

Przy okazji przygotowywania pozostałych części FUJIMI pozytywnie zaskoczyło mnie pomysłem na wydech - końcówka jest oddzielnie, co zdecydowanie ułatwiło usuwanie szwów, a sama końcówka ma od razu "nawiercony" otwór.

Obrazek
Obrazek

Chwile później moje zadowolenie z modelu zostało skutecznie wyleczone jakże piękną jamką skurczową:

Obrazek

Postępów za dużych nie ma, ale cały czas walczę z zapodkładowaną karoserią i mam nadzieję, że dzisiaj wyeliminowałem już wszystkie niedociągnięcia i na dniach uda mi się psiknąć ją kolorem.

A na zakończenie życzę wszystkim oglądającym Szczęśliwego Nowego Roku :)
krzysiekk

Postprzez Kazik » piątek, 31 grudnia 2010, 17:13

Fajnu egzemplarz posiadasz i widzę że uskuteczniasz KJSy.
Co do modelu to powiem tylko - trzymaj tak dalej!
Powodzenia w Nowym Roku!
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez krzysiekk » piątek, 7 stycznia 2011, 00:06

Kazik napisał(a):Fajnu egzemplarz posiadasz i widzę że uskuteczniasz KJSy.
Co do modelu to powiem tylko - trzymaj tak dalej!
Powodzenia w Nowym Roku!

Dzięki :)

W nowym roku trochę wolniej, ale postępy są. Przede wszystkim powalczyłem z tylnymi hamulcami - zacząłem od odcięcia zacisku który i tak jest inny niż w oryginale:

Obrazek

Po zmierzeniu tarczy okazało się ze ma ok. 14mm czyli jakieś 340mm w rzeczywistości:

Obrazek

Biorąc pod uwagę, że w rzeczywistości tarcza ma 280 z kawałkiem jest to dość duża różnica. Przód świadomie zostawiłem taki duży (chociaż powinien mięć 298mm), ale tam przynajmniej zacisk w miarę się zgadzał. W każdym razie po chwili tarcza miała już 12mm czyli odpowiednik 288mm:

Obrazek

I na koniec szlifowanie powierzchni. Celowo na grubym papierze - mam nadzieję, że po pomalowaniu rysy zostaną widoczne udając ślady zużycia. N zdjęciu w porównaniu z przodem:

Obrazek

Żeby zrobić zaciski, dokleiłem odcięte fragmenty do kawałka ramki:

Obrazek

i po opiłowaniu wyszło coś co będzie udawało tylne zaciski:

Obrazek

W międzyczasie usunąłem szwy z opon. Nie wiem jak Fujimi mogło wymyślić taki bieżnik, ale co zrobić...

Obrazek

Poza tym po wielu poprawkach kasta była już na zadowalającym poziomie:

Obrazek

Więc razem z innymi częściami dostała dzisiaj dwie warstwy koloru:

Obrazek

Na zdjęciu kolor wygląda na jasny, ale w rzeczywistości jest bardzo ładny granatowy. Mam nadzieję, że jeszcze po 1-2 warstwach troszkę ściemnieje.

Teraz czeka mnie walka z fotelami i malowanie wszystkiego.
krzysiekk

Postprzez Nomad_fsoak » piątek, 7 stycznia 2011, 01:00

krzysiekk napisał(a):W międzyczasie usunąłem szwy z opon. Nie wiem jak Fujimi mogło wymyślić taki bieżnik, ale co zrobić...

Bo to nie nowe P7'ki tylko klasyczne... z lat 80'tych :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek
źródło: http://www.alpinabmw2002.com/2010/06/cl ... to-p7.html
Pozdrawiam, Andrzej Mościński.
Nomad_fsoak

Postprzez krzysiekk » piątek, 7 stycznia 2011, 10:06

No i wszystko jasne :) Zostało im trochę opon z Porsche więc zamontowali je w Imprezie :) Zresztą tłumaczyło by to szerokość opon po przeskalowaniu - 265mm. Oryginalnie w Subaru 205 :)

No cóż Cayman S, którego od 1,5 roku rozgrzebanego jest już dużo lepiej wykonany, więc pozostaje szukać nowszych modeli od Fujimi :)
krzysiekk

Następna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat